ЗМІ розкрили газові схеми очільника МВС України

У кріслі  міністра ВС Арсен Аваков не лише спромігся повернути усі втрачені раніше бізнес-активи, але й через «сім’ю» активно заробляє на видобутку газу, занижуючи його вартість та «оптимізуючи» податки, – Про це говориться в розслідуванні журналу «Новое время» (№1 від 15 січня 2016 року).

У міністра внутрішніх справ Арсена Авакова є невинне хобі: він колекціонує малюнки земляка – харківського авангардиста Василя Єрмілова. У колекції голови МВС їх уже кілька. Ціна кожного може сягати $15 тис. І це недорого: живописні полотна цього художника коштують сотні тисяч доларів. Не виключено, що в найближчому майбутньому міністр розщедриться і на подібні придбання – проблем з грошима у нього немає.

Аваков прийшов у політику з газового бізнесу, де процвітають висока «маржа», політична корупція і різноманітні схемами ухиляння від податків. Формально сам міністр нічого такого не робить, але в нього є жінка й син, на яких і оформлені численні активи глави МВС.

Справи у сімейної бізнес-групи йдуть непогано: вона не лише повернула собі усі втрачені за часи Януковича активи, але й чудово працює на ниві податкової «оптимізації»: тільки за 2014-й близькі до Авакова газодобувні фірми недоплатили до держбюджету 98,2 млн грн, повідомляє видання.

Ядро бізнесу Авакових – група «Інвестор». Станом на 2013 рік Інна Авакова, дружина міністра, а також його син Олександр були співвласниками цієї фірми. У реєстрі юридичних осіб Інна Авакова досі значиться мажоритарним власником цієї компанії. Сам же міністр заявляв, що активи, які належали йому до вступу на держслужбу, переписані на сина.

До групи «Інвестор» входить компанія «Енергія-95», що володіє ліцензіями на видобуток газу у Денисівському та Мар’їнському родовищах у Харківській області.

Для оцінки заробітку на Мар’їнському родовищі, досить сказати, що в 2011 році «Енергія-95» заклала у вигляді забезпечення під зобов’язання пов’язаних з Аваковим фірм ще не видобутий газ з Мар’їнського родовища на суму 1 млрд грн. А гривня тоді була істотно дорожчою за нинішнюї. На Денисовському родовищі газодобувачі діють за традиційною для цієї сфери схемою спільної діяльності: «Енергія-95» має ліцензію, на її партнера, компанію «Денисовське» оформлена частина об’єктів і трубопроводи, а ще одна фірма, «Гравеліт-21», займається продажем видобутого газу. Усі ці структури входять в аваковську групу «Інвестор».

У 2014‑му група видобула з денисовських надр 171,8 млн кубів газу. Для порівняння: компанія мультимільйонера Вадима Новинського «Укргазвидобуток», яка здобула тоді приблизно стільки ж, відзвітувала про те, що отримала на цьому понад 300 млн грн чистого прибутку. Однак добувачі з Денисовського показали дохід у 313,7 млн грн, з яких на прибуток прийшлося лише 11 млн грн!

Причиною стали демпінгові ціни, за якими денисовський газ відправився на ринок. Все здобуте у 2014‑му партнери продали за 313,7 млн грн, тобто з розрахунку близько 1,8 тис. грн за тис. кубів, коли середня ринкова ціна 1 тис. кубів становила на той момент не менше 4 тис. грн. В результаті добувачі недоотримали понад 373 млн грн. Враховуючи середній курс долара в 2014‑му, йдеться приблизно про $31 млн.

Експерти ринку вважають, що у випадку з Денисовським родовищем використовувалася одна з найбільш ефективних і розповсюджених схем зі зменшення оподаткування.

nv.ua

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *