Як змусити владу позбутися… туговухості?

– Влада нас нібито й чує, та, як правило, недочуває. Щоби вона позбулася цієї вади, її потрібно не лікувати, а… виховувати. Таке під силу тільки громадянському суспільству, потенціал якого все ж таки більший за владний.

Це слова з виступу академіка з Молдови Михайла Вронських на третьому етапі міжнародного семінару «Громадський моніторинг трансформації розпорядчої діяльності місцевого самоврядування в умовах європейської інтеграції», який відбувся цими днями в Сучаві (Румунія).
В ньому взяли участь державні службовці, представники громадських організацій, провідні науковці, експерти з Чернівецької області, Сучавського повіту Румунії та Молдови (м. Бельць).
Показовий приклад навів професор-політолог Анатолій Круглашов. Ще не стерлася з пам’яті чернівчан історія, пов’язана з брутальним жорстоким відео, виставленим в інтернеті, яке зафіксувало, як учні б’ють свого товариша. Після тієї сумнозвісної події члени громадської ради при голові ОДА запропонували поставити на порядок денний чергової зустрічі тему «Система контролю громади за шкільною освітою».
– Але ми і досі не обговорили проблему, – наголосив А. Круглашов і резонно зауважив. – Влада селекціонує і вибір тих, кого їй слухати, і теми, на які реагувати. І, головне, такі ради в системі управління не є обов’язковими, тож не обов’яковим є і виконання їхніх рішень.
Як наголосила керівник проекту Альбіна Грищенко, на сучасному етапі в Україні, Молдові та Румунії процедури прийняття рішень, ступінь участі громадян у їхній підготовці та контролі за реалізацією суттєво відрізняються одна від одної. Саме ці відмінності і пригальмовують процес європейської інтеграції України та Молдови, розвиток демократії в цих країнах. І, в кінцевому результаті, рівень життя у цих країнах.
Інтеграція в європейське співтовариство вимагає формування відповідної системи громадського контролю за діяльністю органів самоврядування та державного управління, а також адаптації розпорядчої діяльності місцевого самоврядування України, Молдови та Румунії до моделей розвинутих країн Європи.
За результатами міжнародного семінару його учасники виробили поради, а невдовзі ще й випустять брошуру та розішлють її, щоби вона практично допомагала громадам трьох країн виконувати свої контрольні функції стосовно влади.
У контексті європейських інтеграційних процесів стає необхідною участь широкого кола громадян у підготовці та реалізації управлінських рішень.
Організатори міжнародного семінару:
Чернівецьке громадське об’єднання «Буковинські перспективи» (Україна).
Міжнародна асоціація малого та середнього бізнесу «Small Euro Business» (Молдова).
Національна асоціація лобіювання та переговорів (Румунія)
Чернівецький регіональний центр перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій.
За фінансової підтримки дирекції програми Схід-Схід «Партнерство без кордонів», міжнародного фонду «Відродження» («Soros»).
Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»
Чернівці-Сучава-Чернівці

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *