Як батьки учнів гімназії №2 подолали шкільну корупцію

Та ще й капітально відремонтували спортивний зал менше ніж за 10 тис. доларів

Спортивний зал урочисто відкривали нинішнього тижня усією шкільною громадою. Ця подія безперечно стала святковою як для гімназистів, так і для їхніх батьків. Можливо, для останніх навіть більшою мірою. Бо це було не просто відкриттям залу для уроків фізкультури у навчальному закладі. Ця імпреза поставила крапку в сумній історії захланності колишнього керівництва школи, корупції, що процвітала тут кілька десятиліть, та нашої загальної хворобливої звички відмахуватися від прийняття кардинальних рішень тим, що від нас, мовляв, нічого не залежить і тому ми нічого змінити не можемо.

А таки можемо! І навіть дуже і дуже багато. Це довели 11 батьків-активістів, які увійшли до благодійної неприбуткової організації «Батьки – дітям» при гімназії  і перетворили окремо взяту чернівецьку гімназію №2 на територію, вільну від непомірних  шкільних поборів. Адже зібрані батьками гроші перестали зникати у «закромах родіни», а пішли на потреби навчального закладу, що, безперечно, є наслідком зростання громадянської свідомості цілого українського суспільства.

– А перед цим у школі зникли 150 тисяч доларів, зібраних на ремонт спортивного залу. Цей факт, напевне, і став останньою краплею, через яку обурення батьків вихлюпнулося назовні, – розповів Михайло КРАЙС, якого з цим навчальним закладом пов’язують майже 45 років життя. Бо свого часу він закінчив 35-ту школу, а тепер у ній, трансформованій у гімназію, вчилися і далі вчаться його діти.

І новообраний батьківський комітет, тобто БГО «Батьки – дітям», узяв владу в свої руки. За рекордно низьку вартість і короткий термін (вересень-листопад) силами батьківської організації провели капітальний ремонт спортивного залу гімназії. Цілком замінили систему опалення, електричні мережі, каналізацію, туалети, душові, вентиляцію, облаштували теплі підлоги в дитячих роздягальнях і тренерській,  відремонтували дах, закупили спортивний інвентар. І все це –за 160 тис.грн.

– Ми докорінно змінили систему управління батьківським фондом, зробивши її більш прозорою та демократичною, – наголосив Костянтин ПРОХОРОВ, голова наглядової ради ГО «Батьки-дітям» при гімназії №2. – І сталося це завдяки самоорганізації батьків навчального закладу після того, як вони виявили факти зловживання та нецільового використання батьківських коштів. Бо, попри постійне здавання грошей, стан шкільних приміщень залишався більш ніж жахливим.

Одне слово, зібрані гроші перестали перетікати до кишень керівництва школи і вище, тож завдяки цьому і був зроблений якісний ремонт. А на загал у школі помінялася атмосфера – і це, мабуть, найголовніше досягнення. До слова, авторка цих рядків пригадала, що саме з цієї школи забрали свою дитину її друзі: навчальний заклад їм виявився не по кишені, бо занадто багато і часто треба було здавати кошти.

Новий батьківський комітет – це активісти-революціонери, яким набридло жити по-старому. Всі питання, що виникають, вони вирішують виключно колегіально. Із новим директором гімназії Світланою Матвійчиною узгоджуються нагальні потреби навчального закладу. І хоча зроблено чимало – замінені вікна у вестибюлі й туалетах, закуплений інвентар і посуд для їдальні, відремонтована та частково замінена система опалення, відремонтовані меблі – та, за словами п. Прохорова, гімназія має ще купу проблем. Серед них – зруйновані зал хореографії та клас трудового навчання, потребують оновлення комп’ютерні класи тощо. Працювати є над чим, однак батьківська організація висловила сподівання й на фінансову підтримку міського управління освіти.

У підсумку можна лише зауважити: ми здатні жити без корупції, здатні контролювати тих, у кого влада й наші гроші. І це – гідний приклад для наслідування для інших шкіл.

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії», фото Валерія ПЕТРЮКА       

IF

 

IF

 

IF

 

IF

 

IF

 

IF

 

IF

 

А що було до цього, і яка заслуга директора та міського управління освіти…?

20151017_164000 - Копія

20150923_125518 - Копія

20150916_175207 - Копія

20150911_172206 - Копія

IMG-20151102-WA0136

IMG-20151102-WA0134

IMG-20151102-WA0135

 

 

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Як батьки учнів гімназії №2 подолали шкільну корупцію”