Від жовтня електроенергія для населення дешевшає на 24 копійки

Кабінет Міністрів ухвалив рішення знизити тариф на електроенергію для населення до 1,44 грн/кВт за умови споживання до 250 кВт-год на місяць. Про це прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив під час засідання уряду вчора, 11 серпня. Для домогосподарств, які споживають понад 250 кВт-год на місяць, тарифи залишаються без змін на рівні 1,68 грн/кВт. Нові правила запрацюють з 1 жовтня.

За словами міністра енергетики Германа Галущенка, понад 250 кВт/год електроенергії споживають лише 20% домогосподарств.

Економічна правда нагадує, що Рада нацбезпеки та оборони вбачає ознаки монополії на енергетичному ринку в Україні та готова у разі загрози національній безпеці вводити на підприємствах енергопостачання тимчасові адміністрації. Так, секретар Ради нацбезпеки Олексій Данілов зазначив, що питання енергоринку є одним із найскладніших, які розглядала РНБО.

РНБО назвала прізвища монополістів на ринку електроенергії 

– Апарат Ради нацбезпеки і оборони спостерігає дуже небезпечні тенденції в цій галузі. Ми бачимо ознаки монополізації на цьому ринку. У нас на сьогодні є 8 прізвищ, які не є ні для кого таємницею: пани Ахметов, Новінський, брати Суркіси, Григоришин, Коломойський, Боголюбов, Льовочкін, Бойко та громадянин РФ Воєводін, володіють розподільною мережею, – зазначив Данілов. Він також заявив, що наразі не йдеться про те, яким чином вони отримали мережі у власність, а лише про те, що “у разі загрози національній безпеці згідно цього рішення ми розглядаємо питання введення тимчасових адміністрацій”.

Кабмін на засіданні 28 липня затвердив постанову, якою продовжив до 31 серпня спецобов’язки відпускати населенню електроенергію за тарифом 1,68 грн/КВт-год.

Очільник Нацкомісії з енергетики Валерій Тарасюк розповів, що немає іншого виходу, крім як вирівнювати поступово тариф на електроенергію для споживачів та промисловості – незабаром має бути ухвалене рішення щодо механізму.

Міненерго розраховує запустити нову модель спецобов’язків (ПСО) щодо забезпечення електроенергією населення з 1 серпня.

Оновлену модель спеціальних обов’язків на ринку електроенергії, яка визначить новий принцип утворення тарифів для населення, мають представити до Дня Незалежности України.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *