Завдаток – форма забезпечення виконання договорів купівлі-продажу рухомого майна

Нерідко суб’єкти господарювання запитують, чи повинні вони повернути завдаток, який  отримали від іншої особи на забезпечення виконання нею зобов’язання, зокрема  купівлі-продажу рухомого майна, оскільки особа, яка дала завдаток відмовляється від виконання угоди і вимагає його повернути. Читачам відповідає юрист Ігор ФІЛІПЧУК

Завдатком завжди забезпечується  договір (зобов’язання), який вже укладений між сторонами. Якщо порушення договору сталося з вини особи, яка дала завдаток, він не підлягає поверненню. Коли ж  порушення сталося з вини особи, що отримала завдаток, вона зобов’язана повернути його протилежній стороні і сплатити штраф у розмірі завдатку або його вартості. Наслідки, викладені вище, виникають і тоді, коли договір виконано, але порушені його окремі умови.
Часто громадяни не вважають за потрібне укладати  угоду  про внесення завдатку в такій формі або вважають, що остання може укладатись тільки через нотаріуса. Хоча договір купівлі-продажу рухомого майна може бути укладений в простій письмовій формі.  Пропоную зразок договору, виконання якого забезпечується завдатком.

*************ЗРАЗОК**********

м. Чернівці                                                         10 квітня 2008 р.

Ми, які нижче підписалися,  Сторона 1 (Прізвище, ім’я, по батькові), що мешкає в м. Чернівці по вул. Руській, 10, кв. 1, і  Сторона 2 (Прізвище, ім’я, по батькові), що мешкає в м. Чернівці по  вул. Головній, 120, кв. 5, уклали цей договір про таке:
1. Сторона 1 (П.І.Б) продає, а Сторона 2 (П.І.Б)  купує автомобіль: марка, номер двигуна та кузова, за (сума цифрами та прописом) грн.
2. При підписанні цього договору в рахунок платежу за автомобіль Сторона 1 (П.І.Б.) отримала від  Сторони 2 (П.І.Б) завдаток у сумі (сума цифрами та прописом)  грн. Суму, що залишилася за автомобіль — (сума цифрами та прописом)  грн, Сторона 2 (П.І.Б)  зобов’язується виплатити не пізніше 20 квітня 2008 року.
3.  Сторона 1 (П.І.Б)  зобов’язується передати автомобіль Стороні 2 (П.І.Б),  як тільки отримає за нього в цей строк решту (сума цифрами та прописом) грн.
4. Зміст положень ст. 570—571 Цивільного кодексу України сторонам відомий.

Цей договір складений у двох примірниках, один із них виданий Стороні 1 (П.І.Б) інший Стороні 2 (П.І.Б)

Підписи: Сторона 1 (П.І.Б)      Сторона 2 (П.І.Б)
*************ЗРАЗОК**********

Іноземна валюта може використовуватись як завдаток лише тоді, коли вона є законним засобом платежу в забезпечуваному зобов’язанні – абсолютна більшість договірних зобов’язань між фізичними особами за українським законодавством до таких не належать.
Договір про внесення завдатку може укладатись окремо і також повинен бути оформлений письмово.  В  угоді  про завдаток повинно бути зазначене місце укладення угоди і дата, прізвище ім’я по батькові осіб, що дають і отримують завдаток, яке саме зобов’язання (договір) забезпечується завдатком та його розмір, а також зазначається, що у випадку безпідставної  відмови завдаткодавця  від виконання зобов’язань за договором останній втрачає право вимагати повернення завдатку в повному обсязі, та у  випадку  безпідставної  відмови  завдаткодержателя  від виконання зобов’язань за договором останній повинен повернути завдаткодавцю подвійну суму передоплати, строк повернення цих коштів, юридичні адреси,  і підписи сторін.
Інколи при укладенні договорів купівлі-продажу сплачують аванс. Боржник, котрий його видав, має право вимагати повернення в усіх випадках невиконання чи неналежного виконання договору кредитором. Кредитор не може бути зобов’язаним до повернення авансу в подвійному розмірі і відповідно до відшкодування збитків. Таким чином, на відміну від завдатку, аванс не завжди слугує доказом існування  і забезпечення зобов’язання.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

2 коментарі “Завдаток – форма забезпечення виконання договорів купівлі-продажу рухомого майна”