Куди ідуть шкільні гроші?

Коли у педагогів міністерська комісія не викликала жодних позитивних емоцій, то у батьків і дітей з’явилася хоча б одна радість – у школах почали годувати так, як має бути. Порції побільшали до таких розмірів, що десерт школярі несли батькам додому. Крім того, містом почали ходити чутки про «розборки» стосовно списання бюджетних коштів на ремонти та придбання меблів і оргтехніки у школах, які фактично фінансувалися за гроші батьків. Прояснив ситуацію начальник об’єднаного контрольно-ревізійного відділу у м.Чернівці Іларій МІНТЯНСЬКИЙ.
– Ми знаємо, що батьки власним коштом ставлять пластикові вікна і двері, ремонтують приміщення і купують меблі і техніку для школи, – каже п.Іларій. –До нас часто приходять батьки і «плачуться» на шкільні побори. Але як тільки я пропоную сісти  і викласти все на папері, бо ж слово до діла не пришиєш, проблеми зникають. Усі хочуть залишатися «білими і чистими». Інакше ж довести ці факти неможливо. Акт оприбуткування є, значить – усе законно.
Проте, навіть без ремонтів і продуктів, зловживань у централізованих бухгалтеріях вистачає. Так у бухгалтерії №3 працівникам, окрім законної матеріальної допомоги, виплачено 6,5 тис. грн «додаткової». Також там неправильно вели табель і рахували стаж роботи, тому виплатили ще 700 «зайвих» гривень. На 200 грн. по міжміському телефону наговорили у приватних справах, а ще незаконно оприбуткували  земельних ділянок майже на  4 млн. грн.  Ремонт системи водопостачання у Палаці дітей та юнацтва незаконно здорожчав на 2,3 тис. грн. А неправильний розрахунок плати за тепло призвів до витрат ще 1,1 тис. грн.
Не відстали від колег і в централізованій бухгалтерії №1. Тут незаконно оприбуткували землі аж на 6930,4 тис. грн. і переплатили за ремонт 4,8 тис. грн.  Натомість, списати з балансу гуртожитки вартістю 487,1 тис. грн., передані ЖРЕПу, «забули».  Деякі освітяни, що отримують зарплату через цю бухгалтерію, примудрялися водночас бути і на лікуванні в санаторії, і на роботі, або заміняти своїх колег на уроках без жодного запису у журналах. А декого перевіряючі так і не змогли знайти на робочих місцях взагалі.
– Матеріали перевірок ми передали до прокуратури, – каже п.Мінтянський, – але жодної кримінальної справи так і не порушили, бо закон каже: для криміналу потрібно незаконно витратити 50 тис. бюджетних коштів. У решті випадків відбуваються штрафом або звільненням. На щастя, зараз усі бухгалтерії об’єднали в одну, тому їх стало легше контролювати. Але поки покарання не стануть більш жорсткими і поки батьки не наважаться розповісти про побори у школах, ситуація не покращиться. Цьогоріч школи перевірятимуть у травні, а минулого року не виявлено зловживань на харчах та ремонтах.
Лєра ЯСНИЦЬКА, Версії

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *