Ворони – новітня зброя у боротьбі з вуличним сміттям

Щоденна британська газета The Gardian, яка торік відсвяткувала своє 200-річчя, розповіла про несподіваний і досить цікавий експеримент шведської фірми з невеличкого містечка Седертельє, що поблизу Стокгольму.

Насамперед варто зауважити, що за даними  Фонду Keep Sweden Tidy Foundation на вулицях Швеції щороку залишається понад 1 мільярд недопалків, які становлять 62% всього сміття. А Седертельє, зокрема, витрачає 20 млн шведських крон (1,6 млн фунтів стерлінгів) на прибирання вулиць.

У рамках заходів щодо скорочення витрат міського бюджету, Крістіан Гюнтер-Ханссен, засновник компанії Corvid Cleaning, запропопнував використати для збирання недопалків… новокаледонських ворон, членів сімейства птахів воронових, які мають інтелект на рівні семирічної дитини. Як показало дослідження, це і зробило  їх найкращими претендентами на дану роботу. За оцінками Гюнтера-Хансена, його метод  заощадить щонайменше 75% витрат муніципалітету, пов’язаних із збиранням недопалків у місті.

Дикі птахи беруть участь у пілотному проєкті на добровільних засадах. За кожен недопалок, який вони кидають до спеціально розробленої стартапом машини, розташованої поблизу Стокгольма, отримують їжу.

Томас Тернстрьом, стратег із відходів муніципалітету Седертельє, наголосив на тому, що вони змогли навчити ворон збирати недопалки, але їм не вдалося навчити людей не кидати їх на землю.

 

.Джерело: The Gardian

https://www.theguardian.com/environment/2022/feb/01/swedishcrowspickupcigarettebuttslitter

 

 

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *