Пенсія за особливі заслуги. У Чернівецькій області проживає 19,5 тисяч громадян, які отримують надбавку до пенсії за особливі заслуги перед Україною

Закон України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» передбачає встановлення надбавок до  пенсій за особливі заслуги перед Україною громадянам, які мають значні заслуги у сфері державної, громадської або господарської діяльності, досягнення у галузі науки, культури, освіти, охорони здоров’я, фізичної культури і спорту. Це такі як Герої України; Герої Радянського Союзу; особи, нагороджені найвищими державними нагородами; особи, відзначені почесним званням України, колишніх Союзу РСР та Української РСР «народний». Під дію цього Закону потрапляють багатодітні матері; ветерани війни, нагороджені у період бойових дій;  видатні спортсмени; народні депутати України; члени Кабінету Міністрів України; особи, які брали участь у гасінні пожежі на Чорнобильській АЕС та деякі інші категорії.
У нашій області проживає 19545 таких громадян. Місячний розмір видатків на виплату надбавок та підвищень  до пенсій на Буковині становить майже 2 млн. 742 тис. грн.  Розмір  надбавки до пенсії становить від 20 до 40 відсотків прожиткового мінімуму (на сьогодні  481 грн).
Особливої уваги серед цієї категорії громадян заслуговують багатодітні матері. Органи Пенсійного фонду перерахували пенсії за особливі заслуги перед Україною багатодітним матерям, які народили та виховали 5 і більше дітей. Якщо у 2007 році вони отримували надбавку у розмірі від 20 до 25 відсотків прожиткового мінімуму, то у 2008 році така надбавка збільшена і встановлюється у розмірах, передбачених для Героїв України, а саме: від 35 до 40 відсотків прожиткового мінімуму в залежності від кількості дітей. Отже, відповідно ця надбавка до пенсій багатодітним матерям виплачується у розмірі від 168,35 грн. до 192,40 грн. щомісячно.
У нашій області на обліку перебуває 10062 багатодітні матері, які народили та виховали 5 і більше дітей. Додаткові витрати на виплату перерахованих пенсій становлять близько 710 тис. грн. на місяць.
Прес-служба головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *