Щоби не забирали на фронт прямо з вулиці без підготовки – законопроєкт від буковинця

Мобілізованих без досвіду проходження військової служби не зможуть відправити на фронт БЕЗ ПІДГОТОВКИ. Та ВРУ поки що не поспішає голосувати законопроєкт…

Наш земляк нардеп від «Слуг народу» Георгій Мазурашу виступив ініціатором законопроєкту про внесення змін до статті 39 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» щодо мінімального терміну військової підготовки мобілізованих, зареєстрованого 22 лютого.

У ньому п. Мазурашу запропонував доповнити згадану статтю 39 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» двома новими абзацами такого змісту: «Мобілізовані, які до мобілізації не мали досвіду проходження військової служби або навчальних зборів за відповідною військово-обліковою спеціальністю, можуть бути направлені у зону бойових дій та допущені до виконання бойових завдань після не менше, ніж трьох місяців підготовки за відповідною військово-обліковою спеціальністю (або швидше – за добровільної письмової згоди мобілізованого). Мобілізовані, які протягом останніх п’яти років до мобілізації не мали досвіду проходження військової служби або навчальних зборів за відповідною військово-обліковою спеціальністю, можуть бути направлені у зону бойових дій та допущені до виконання бойових завдань після не менше, ніж одного місяця підготовки за відповідною військово-обліковою спеціальністю (або швидше – за добровільної письмової згоди мобілізованого).».

«Версії» поспілкувалися з народним депутатом від Буковини Георгієм Мазурашу, який пояснив, що «Законодавча ініціатива з‘явилася внаслідок сигналів про те, що у нас, на жаль, непоодинокими є випадки, коли, м‘яко кажучи, непідготовлених до захисту Вітчизни зі зброєю в руках мобілізують погрозами і примусом прямо «з вулиці».

Ба більше, говорить нардеп: «Деякі з них доволі оперативно опиняються в зоні бойових дій, де від них, м‘яко кажучи, толку мало, бо, як правило, «такі» вояки лише створюють суцільні проблеми. Звісно, непідготовлені, потрапляючи  на передок, мають значно більше шансів швидко стати 300-ми, або, на жаль, і 200-ми…

Чи приносить такий підхід якусь особливу користь ЗСУ в протистоянні  рашистській нечисті? На моє глибоке переконання, ні – а лише створює зайві клопоти.

Так ось після одного такого резонансного випадку – пригадуєте  тернополянина, якого «мобілізували з вулиці» і який не служив та не був готовий воювати, тому рівно через місяць після вручення повістки загинув? – ми з моїм громадським помічником Миколою Гуньком, обговоривши та вивчивши цю ситуацію, дійшли висновку, що треба внести законопроєкт, ухвалення якого захистило би громадян від таких дій військової системи, що призводять до зайвих втрат, яких можна було би уникнути»

«Версії»: – Георгію, як швидко можуть винести цю законодавчу ініціативу на розгляд до  сесійної зали? Коли її можуть підтримати?

Мазурашу: « Я цього знати не можу. Бачу лише, що оборонний сектор, на жаль, дуже важко пропускає законодавчі ініціативи у напрямку, так би мовити, мобілізації здорового глузду.

Зате коли лобіювали резонансний законопроєкт щодо посилення відповідальності для простих вояк,то він був з ходу ухвалений і за основу, і в цілому. При тому, що не всі колеги це підтримували (і я голосував жовтою!), і ВСІ друзі та знайомі з фронту дуже  негативно відреагували на той закон…

Маю і приклад з рідної спортивної сфери, коли законопроєкт про внесення змін до Закону України «Про фізичну культуру і спорт» щодо розмежування спортивних заходів і змагань був рекордно швидко ухвалений – 31.08.22 його зареєстрували, а вже 6.09.22 за нього проголосували одразу ж і за основу, і в цілому.

Отож, коли є політична воля, законодавчі зміни проводяться дуже оперативно.»

Що ж. будемо чекати…

Вл. інф.

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *