В Україні закриття старших класів відклали до 2027 року

Але від таких планів усе ж таки не відмовилися. Згідно з освітньою реформою, в країні перестануть існувати школи, а замість них залишаться гімназії та ліцеї. У гімназіях навчатимуться діти з 1 до 9 класів, а до ліцеїв вступатимуть за конкурсом ті, хто планує навчатися у вузі.

Решта піде доучуватися в коледжі, де отримає професійну освіту. Однак ліцеї можуть відкритися тільки за умови, якщо буде набиратися щонайменше по два паралельних 10 класів по 25 учнів. Передусім таке правило загрожує тим, що навчальні заклади в селах і районах просто закриють.

 

Що передбачає реформа?

Далеко не кожен старшокласник в Україні зможе вступити до 10 класу. До 2027-го планують провести оптимізацію шкіл: на базі деяких будуть створені ліцеї, куди зможуть вступати за конкурсом випускники 9 класів, які планують здобувати вищу освіту у вузах.

Ті, хто не хоче або кому не пощастить із вступом, зможуть продовжити навчання в коледжах (зокрема в колишніх ПТУ), де отримають знання за останні класи і професію.

Нещодавно Верховна Рада ухвалила законопроєкт 4621-1, за яким у ліцеях має бути не менш ніж два класи на паралелі. І в кожному з них повинно бути не менш як 25 учнів. Виняток зроблено лише для шкіл у гірських районах, там може бути тільки один клас.

Якщо для міських навчальних закладів це не проблема, то для сільських, районних та інших невеликих населених пунктів – нездійсненне завдання. Там просто нереально буде виконати “норматив” через невелику кількість населення. Адже в середньому по Україні наповнюваність сільських шкіл становить 14 осіб. А отже, дітям звідти доведеться кататися на навчання в райцентри, сусідні міста або зовсім забути про вищу освіту і йти в коледж.

 

У школах України вже почалися скандали

Уже зараз у містах та селах задумалися над укрупненням шкіл. Фактично, частину навчальних закладів закриють, а в інших залишать тільки початкову і середню школу. Звичайно, це спровокувало скандали.

Так, у селах Стародубівка і Захарівка під Маріуполем планують закрити школи, а дітей возити до навчального закладу за 30 км. Це обурило батьків старшокласників. Вони відзначають, що возити дітей щоранку так далеко – дуже важко.

Крім того, шкільний автобус нерідко ламається, і в таких випадках школярі будуть просто пропускати заняття. Вчителям такі плани, зрозуміло, теж не сподобалися, адже вони втратять роботу. Тепер педагоги дістали всі свої дипломи і грамоти, стали доводити, хто з них найбільш професійно придатний.

Подібних історій по Україні зараз десятки. Так, виник скандал і на Дніпропетровщині. Батьки дітей із Водянської гімназії Криворізького району підозрюють, що їхній навчальний заклад збираються закрити. Раніше там була звичайна школа, де навчалися і старшокласники. Потім старші класи закрили, а тепер можуть ліквідувати і гімназію.

А в Куп’янську Харківської області на засіданні міської ради і зовсім влаштували кулачні бої, коли постало питання про перейменування шкіл у гімназії та ліцеї.

Також не вирішено питання і з тим, як старшокласники будуть вступати до ліцеїв. Якщо це віддадуть на відкуп директорів ліцеїв, то корупція неминуча.

“У такому разі діти і батьки будуть залежні насамперед від шкільних учителів, які виставляють оцінки в атестат про закінчення 9-го класу. А потім ще шукати можливість якось вступити до ліцею. Єдиний правильний вихід – незалежне тестування на зразок того, як зараз вступають до вузів. Звичайно, шкільний атестат теж треба буде враховувати. В такому випадку корупція практично виключена”, –вважає колишній педагог із Харківської області Валентин Пантелеєнко.

 

Що думають батьки і вчителі?

Вчителі з обережністю висловлюються про майбутню реформу. Багато з них сподівається, що за ці шість років депутати і влада передумають і все залишиться, як і раніше.

Але деякі педагоги серйозно стурбовані змінами. “Я підозрюю, що все це затіяли заради того, щоб заощадити. Школи закриють, вчителів звільнять. У решти гімназіях і ліцеях діти вчитимуться по 25-30 осіб. Звичайно, один педагог на такий клас або два-три вчителі на клас по 10-15 учнів. Це скорочення фонду зарплат. Звільнять пенсіонерів, незручних”, – обурюється Марія Шостак із Дніпропетровщини.

Батьки також стурбовані. Вони кажуть, що вже в багатьох школах попередили, що старші класи зникнуть.

“Я не проти, щоб дитина пішла в коледж. Але в нас немає хороших коледжів. Якби були коледжі комп’ютерного дизайну, IT, ветеринарні, бухгалтерські, де вища освіта дійсно не потрібна. А то в нас випускають слюсарів, перукарів, кухарів”, – вважає мама 9-класниці Маргарита.

“З одного боку, це добре, що будуть ліцеї, адже далеко не всім потрібна вища освіта. У нас і вузи потрібно скорочувати, а то багато хто з них, особливо в провінції, схожі на ПТУ. А кожен другий у нас із дипломом про вищу освіту. Але з іншого – я побоююся, що вища освіта стане доступною далеко не всім. У провінції, в селах батьки не потягнуть навчання дітей у ліцеях в інших населених пунктах, де потрібно буде платити за харчування, проживання. І начебто здібна дитина після 9-го класу піде корів доїти замість навчання”, – каже мама школярки Вікторія Шаповалова.

А ось тато школяра з Херсонської області вважає, що закриття шкіл, де мало учнів, справа корисна. “І правильно роблять. Ми живемо в передмісті, у нас у старших класах по три учні. Ось це розбазарювання бюджетних грошей! Міська школа за 10 хвилин їзди, старшокласники цілком можуть туди доїхати. Навіть учні молодших класів із батьками щоранку їдуть на навчання”, – вважає батько.

У будь-якому разі батькам учнів варто вже готуватися до того, що система освіти зміниться. І головне – вчасно зрозуміти, чого хоче ваша дитина, чим би вона хотіла зайнятися в житті. І відповідно до цього вибирати для неї навчальний заклад.

OBOZREVATEL.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *