Багатодітні мають сплачувати за «комуналку» удвічі менше

Зима все ближче, а за тепло та інші комунальні послуги платити все важче. Тож чи не найактуальніша нині проблема для переважної більшості громадян – оплата комунальних послуг. Особливо це стосується сімей із трьома та більше дітьми. А більшість із них навіть не підозрює, що є закон, який передбачає значні пільги для багатодітних. Хоча варто не тільки знати свої права, а і вміти їх захищати.

Про те, як скористатися пільгами, інформує Олена ВЕРИГА, директор департаменту соціального захисту населення ОДА:

– Перш за все, слід знати, що, відповідно до ст. 1 Закону України «Про охорону дитинства», багатодітна сім’я – це така, в якій чоловік і жінка перебувають у зареєстрованому шлюбі, разом проживають і виховують трьох і більше дітей.

Згідно зі ст. 13 цього Закону, багатодітним сім’ям надаються такі пільги:

1) 50-відсоткова знижка плати за користування житлом (квартирна плата) в межах норм, передбачених чинним законодавством (21 кв. м загальної площі житла на кожного члена сім’ї, який постійно проживає в жилому приміщенні (будинку), і додатково 10,5 кв. м на сім’ю);

2) 50-відсоткова знижка плати за користування комунальними послугами (газопостачання, електропостачання та інші послуги) та вартості скрапленого балонного газу для побутових потреб у межах норм, визначених законодавством. Площа житла, на яку надається знижка при розрахунках плати за опалення, становить 21 кв. м опалюваної площі на кожного члена сім’ї,  який постійно проживає в жилому приміщенні (будинку), та додатково 10,5 кв. м на сім’ю;

3) 50-відсоткова знижка вартості палива, у тому числі рідкого, в межах норм, визначених законодавством, у разі якщо відповідні будинки не мають центрального опалення;

4) позачергове встановлення квартирних телефонів. Абонентна плата за користування квартирним телефоном установлюється у розмірі 50 відсотків від затверджених тарифів.

Пільги щодо плати за користування житлом (квартирної плати), комунальними послугами та вартості палива, передбачені пунктами 1-3 частини третьої цієї статті, надаються багатодітним сім’ям незалежно від виду житла та форми власності на нього.

Як отримати ці пільги

Найперша умова – набуття статусу багатодітної сім’ї. Для цього треба звернутися до відповідного територіального підрозділу органів соціального захисту населення (управління праці та соціального захисту населення) за місцем реєстрації дітей і подати наступні документи:

* копії паспорта матері (1,2,11 стор.) – 2 прим.;

* копії паспорта батька (1,2,11 стор.) – 2 прим.;

* копії довідок про присвоєння ідентифікаційного коду обох батьків – по 2 прим.;

* копії свідоцтва про шлюб – 2 прим.;

* копії свідоцтв про народження дітей у 2хх прим. (якщо один із дітей досяг 16 років – також копію паспорта);

* оригінал та копію довідки про склад сім’ї (за місцем реєстрації дітей).

Доволі часто багатодітна сім’я зареєстрована не за фактичною адресою проживання. В цьому випадку треба звернутися до управління праці та соціального захисту населення, щоби відповідна комісія склала акт обстеження матеріально-побутових умов, який засвідчить місце вашого фактичного проживання.

Зазначимо також, що Постановою Кабінету Міністрів України від 4 червня 2015 року №389 затверджений новий Порядок надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї. Від 1 липня 2015 року пільги надаються в разі, якщо середньомісячний сукупний дохід сім’ї пільговика в розрахунку на одну особу за попередні 6 місяців не перевищував розміру соціальної податкової пільги (у 2015 році – 1710 грн.). Багатодітні сім’ї так само можуть очікувати на допомогу держави, якщо їхній дохід не перевищує встановленої норми.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *