Турбота про малозабезпечених у дії

Секретар Чернівецької міської ради Віталій Михайлішин вручив малозабезпеченим мешканцям Чернівців перші соціальні проїзні квитки, які дозволяють безкоштовно їздити у маршрутках щоденно з 10:00 до 15:00.

 

Віталій Михайлішин вручає Еллі Мейліх соціальний проїзний квиток

Тривалий час чи не єдиною можливістю пересуватися містом для соціально незахищених чернівчан був тролейбус, яким вони користувалися безкоштовно. Бо не кожен пенсіонер, ветеран, інвалід міг собі дозволити скористатися маршруткою. А норма про те, що у кожному бусику мають бути два пільгових місця практично не виконувалася і була формальною. І от, нарешті, за ініціативи секретаря міської ради Віталія Михайлішина цю проблему вирішено – у Чернівцях запроваджено систему соціального проїзного квитка.

– Принципове рішення про те, що люди, які багато років працювали на благо рідного міста та України не повинні бути обмежені у користуванні громадським транспортом ми прийняли ще торік, – розповідає Віталій Михайлішин. – А вже у січні цього року моїм розпорядженням була створена робоча група, яка почала втілювати цю ідею в життя. Хочу наголосити, що подібна система існує лише у Івано-Франківську та Києві, де діє лише для поїздок у метро. Ми вивчили досвід цих міст. Я неодноразово зустрічався із чернівецькими перевізниками, разом ми шукали оптимальні форми співпраці у рамках цього соціального проекту. І коли два роки тому весь діалог влади та перевізників завершувався тим, що вони або піднімають ціну на проїзд, або не виходять на маршрути, то нині мені вдалося їх переконати: соціальний проїзний потрібен, адже наше першочергове завдання – турбота про простих людей. І якщо нас визнали найкомфортнішим містом України, то маємо відповідати цьому статусу за всіма параметрами.

Соціальний проїзний квиток – це іменна пластикова картка, яку видаватимуть органи соціального захисту при пред’явлені документа, що підтверджує право на пільгу. Квиток діятиме на 27 міських автобусних маршрутах.

– Соціальні проїзні видаватимуть у три етапи, – продовжує Віталій Михайлішин. – Уже виготовлена перша партія у кількості 15 тисяч квитків для інвалідів І, ІІ груп, дітей-інвалідів, дітей з багатодітних родин, ветеранів Великої Вітчизняної війни. Від 13 серпня люди можуть приходити до районних управлінь соціального захисту та отримувати їх. Я наполіг на тому, щоби розробили чіткий механізм видачі, щоб уникнути черг.

Чернівчани, які з рук секретаря міської ради першими отримали соціальні проїзні не приховували своєї радості.

– Хочеться подякувати Віталію Михайлішину за постійну турботу про нас, – каже  Елла Лазарівна Мейліх.  Раніше, коли заходила в автобус, то водії були незадоволені, казали, що пільгових місць немає. А з цим проїзним, я тепер зможу вільно пересуватися містом».

Сергій СОСНОВСЬКИЙ

Видача соціальних проїзних квитків відбувається у такому порядку: 

З серпня 2012 року  –  інваліди І, ІІ групи, діти-інваліди, діти з багатодітних родин, ветерани Великої Вітчизняної війни (за місцем реєстрації).

З жовтня 2012 року – пенсіонери, які отримують пенсію, розмір якої не перевищує півтора прожиткового мінімуму на момент звернення щодо отримання соціального проїзного квитка.

З січня 2013 року – інші пенсіонери та малозабезпечені категорії громадян.

Соціальний проїзний квиток діє при пред’явленні громадянином документа (посвідчення), який підтверджує його соціальний статус.

Також право безкоштовного проїзду мають особи, які супроводжують інвалідів першої групи або дітей-інвалідів (не більше одного супроводжуючого).

 Соціальний проїзний квиток дійсний щодня з 10:00 до 15:00 на автобусних маршрутах №:

1-А, 5, 7, 8, 9, 9-А, 10, 11, 12, 13, 13-А, 15, 16, 17, 18, 20, 24, 25, 29, 34, 36, 37, 38, 39, 42, 43, 44.

 Де можна отримати соціальний проїзний:

 Управління праці та соціального захисту населення Першотравневої районної у місті Чернівцях ради:

вул.Руська, 183, І поверх. Тел.: 6-08-66

Управління праці та соціального захисту населення Шевченківської районної у місті Чернівцях ради:

вул.Червоноармійська,176, приймальня громадян (вікно №1) та каб.19. Тел.: 3-43-52

Управління праці та соціального захисту населення Садгірської районної у місті Чернівцях ради

Адреса: м. Чернівці, вул. І. Підкови, 7А, каб. 9. Тел.: 56-23-85

Видача соціальних проїзних квитків управліннями праці та соціального захисту населення буде здійснюватися за умови пред’явлення громадянином документа (посвідчення), який підтверджує його соціальний статус.

 Увага!

У разі виникнення запитань щодо запровадження та використання соціальних проїзних квитків громадяни можуть телефонувати на «гарячу лінію»:

(0372) 55 14 04, (099) 1802977, (068) 3732732.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *