Українцям спростили відкриття рахунків за кордоном

Європейські банки пішли назустріч біженцям і спростили відкриття рахунків

Голова ради Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова розповіла, що для спрощення процедури відкриття рахунків для українців вони співпрацювали із PKO Bank Polski та асоціацією польських банків.

«Раніше треба було показати, де ти проживаєш, а зараз українцю треба мати при собі звичайний паспорт або закордонний. І просто вказати адресу або друзів, або через кого можна з тобою зв’язатися. Раніше в Польщі потрібно було показувати картку PESEL. Зараз все це спрощено, – сказала вона. – Рахунки відкривають майже всім, але якщо ти PEP, до тебе більш прискіплива увага. Зазвичай ти можеш не більше 15-20 тис. євро на місяць класти і користуватися. І особливо не задають питання, звідки в тебе ці гроші. Але це не стосується кейсів, коли люди приносять по 0,5 млн євро».

Банки не тільки спростили відкриття рахунку, але й пішли на те, щоб обслуговування цих рахунків тимчасово було безкоштовним для українців. «В PKO цей рахунок відкривається і обслуговується безкоштовно. Близько 30-40 відділень одразу видають миттєву картку для користування тим рахунком», – підтверджує директор департаменту роздрібних клієнтів Кредобанку Олександр Супрунович.

В НБУ назвали альтернативний спосіб відкриття рахунків. «Банки зараз спростили. Крім банків, ще можна скористатися фінтех-компаніями. Є сервіс Revolut, в якого віртуальна картка відкривається буквально за 5 хвилин. Реєструєшся, завантажуєш в телефон, віртуальну картку можна прив’язати до Google Pay чи Apple Pay. Навіть без візиту до банку можна зараз відкрити рахунок, отримати картку, розплачуватися нею», – заявив директор департаменту відкритих ринків Національного банку Олексій Лупін.

 

Вивозити валюту без декларування мають право всі, зокрема і неповнолітні

НБУ пообіцяв допомогти громадянам знайти порозуміння із українськими митниками, які контролюють вивіз валюти з країни.

«Коли виїжджає жінка і в неї троє дітей є неповнолітніми, то вона може вивезти не більше 10 тис., незважаючи на те, що сім’я в себе включає чотири людини. Тому що такі в нас обмеження», – розповіла голова ради Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова.

Питання вивозу валюти є актуальним, оскільки не всі українці під час війни впевнені у стабільності роботи банків, щоб усі валютні заощадження тримати на картці. «Коли люди планують їхати далі – в Америку, Канаду, вони пишуть офіційні запити до нас, як їм краще вчинити, якщо в них все в кеші. Їм рекомендують покласти на картки і там користуватися. Але зазвичай в усіх не найкращий психологічний стан, підвищена тривожність, тому люди не знають, що їм робити», – поскаржилася Олена Коробкова.

НБУ пояснив, що вже зараз на кордоні така багатодітна мати може вивезти без декларування 40 тис. євро. «10 тис. євро без декларування «на кожну особу», а особа не обов’язково має бути повнолітньою. Якщо виїжджає мати з трьома дітьми, то вони можуть без декларування вивезти 40 тис. євро», – сказав директор департаменту відкритих ринків Національного банку Олексій Лупін. Він додав, що можна взяти довідку в банку про зняття валюти або конвертацію.

НАБУ звернеться до НБУ за роз’ясненням для біженців. «Ми тоді офіційно до вас звернемося стосовно роз’яснення, що якщо за кордон виїздить четверо – дорослий і три дитини, то на митниці багато питань, що (валюта. – Ред.) цей ліміт – лише на дорослу повнолітню людину. Вони так трактують цю норму», – сказала Олена Коробкова.

 

В Європі встановили пільгові правила обміну гривні

Багато європейських країн вже надали українцям можливість обміняти готівкову гривні на валюту країни перебування за курсом, близьким до офіційного.

«Багато людей виїхало з готівковою гривнею. І був вал звернень з усіх країн-сусідів, а також з більш далеких, таких як Швейцарія чи Велика Британія, з питання обміну готівкової гривні. Нацбанк працює за двома напрямками для вирішення цього питання», – заявив директор департаменту відкритих ринків Національного банку Олексій Лупін.

За його словами, перший напрямок – міждержавний рівень. «Наприклад, угода з центральним банком Польщі, який фактично виступає нашим агентом з організації обміну готівкової гривні на польський злотий. І виступає зберігачем цієї готівки. Тому що логістика у воєнний час ускладнена. Також в роботі є декілька договорів з іншими центральними банками країн, таких як Литва, і, може, приєднаються Латвія та Естонія, з центральним банком Швеції», – розповів Олексій Лупін.

Другий напрямок – робота з комерційними банками. «Ми в постанові № 18 дозволили банкам протягом дня на 1 млн євро купувати готівкову гривню. І багато вже банків, переважно це банки з іноземним капіталом, які мають материнські компанії в Європі та можуть організувати також зберігання готівкової валюти без фактичного перетину кордону України, роблять такі самі операції. Це і OTP Bank, і австрійський Raiffeisen, який працює в Словаччині через Tatra bank, й інші банки в Молдові та сусідах України. В Польщі курс обміну максимально наближений до офіційного обмінного курсу, і зараз за 1000 грн в Польщі можна отримати 140 польських злотих», – пояснив Олексій Лупін.

 

Банки не рекомендують подорожувати з валютою, під час війни безпечніше не мати із собою готівкових грошей.

«Якщо людина вивозить велику суму валюти за кордон, до неї можуть також виникнути питання вже в іноземному банку, пояснювати, звідки в тебе ті гроші. Фінмон працює і там, тому дійсно краще покласти ці гроші на рахунок в українському банку. Можливо, навіть в тому самому, де ви їх знімали. А потім вже перевести на картку», – каже директор департаменту відкритих ринків Національного банку Олексій Лупін.

Його підтримують банкіри. «Простіше покласти гроші та виїхати з карткою, ніж на кордоні розповідати, звідки в тебе така сума. І готівка у великих обсягах – це завжди небезпечно. Багато несподіванок вас можуть спіткати на шляху до кордону. Навіть картки варто ховати. Якщо в людини є смартфон, то найкращий кейс – це токенізувати картку і прив’язати її до Apple Pay чи Google Pay і надалі користуватися смартфоном», – розповів радник заступника голови правління з роздрібного бізнесу ПУМБ Дмитро Коваль.

«Способів переведення коштів за кордон існує набагато більше, але основних два – картки і готівка. По готівці існують вимоги декларування коштів: до 10 тис. євро на одну особу не треба декларувати, вище – треба. І банки в Україні з цим допомагають клієнтам», – каже заступник голови правління ТАСкомбанку Артур Муравицький.
Редакція ІА «Фінансовий клуб»

www.finclub.net

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *