Мамо, я їду до Америки!

Необов’язково бути відмінником чи заможною людиною, щоби потрапити на навчання до провідних університетів Сполучених Штатів Америки. Достатньо бути наполегливим, мати велике бажання до наукового вдосконалення, бути обізнаним у різних сферах суспільного життя, та, найголовніше, – вільно володіти англійською мовою. Такі спокусливі умови для науковців, викладачів, студентів і випускників ВНЗ надає Програма академічних обмінів ім. Фулбрайта в Україні.

На зустрічі в чернівецькому прес-клубі, присвяченій академічному обміну за Фулбрайтською програмою, координатор студентського обміну Інна БАРИШ розповіла, що наші науковці, студенти і громадські діячі можуть побувати в Америці для стажування, отримання рівня магістра або ж просто обмінятися досвідом з науковцями інших країн світу.

Програма Фулбрайта діє у 150 країнах, в Україні – лише 8 років. За цей час близько 400 українських стипендіатів рік займалися наукою в США та понад 300 американців здійснювали дослідницьку діяльність в Україні.

Українців фінансують краще за американців

Якщо ви пройшли конкурсний відбір і вирушаєте за океан, американський уряд і університет беруть на себе усі фінансові витрати – від квитків на літак до проживання і придбання потрібного наукового обладнання. Крім того, учасник Програми отримує стипендію від 1200 до 1900 американських доларів, яку він може використати у власних, звичайно, розумних, цілях.

А от американським науковцям, які приїжджають до України, не так пощастило. Їм надається тільки безкоштовне проживання у «комфортабельному» студентському гуртожитку і щоденний обід.

На «ти» із деканом

– Американські студенти звертаються на «ти» до свого декана, а про надзвичайні ситуації журналістам повідомляє поліція, – ділився враженнями український журналіст Віталій Жугай, випускник академічної програми ім.Фулбрайта після піврічного стажування в інституті Кеннана у Вашингтоні. Пан Віталій вивчав американську журналістику, брав участь у наукових конференціях за різними напрямами, знайомився з літературою в американських бібліотеках, виконував активну культурну програму.

Сім’я – не завадить!

Якщо Ви одружені і маєте дітей, то берете їх з собою: Програма надасть вашій сім’ї певне фінансування на період перебування у США.

Серед українських стипендіатів – 8 чернівецьких викладачів. На жаль, буковинським студентам поки що не пощастило пройтися довгими коридорами американських університетів. Можливо, їх лякає українська реальність, у якій американський диплом магістра не є чинним ? Натомість, випускники Програми мають можливість вступити до лав Фулбрайтівського товариства, яке діє не тільки в Україні, а й у всьому світі.

Конкурс на навчання в США проводиться щороку Офісом Фулбрайта у Києві. Термін навчання в американських університетах визначається у відповідності до програми Вашої діяльності – від 4 до 9 місяців. Щодо умов проведення та інших особистих питань кожен має можливість дізнатися на сайті Програми: www.fulbright.org.ua

Оксана ЧЕРВІНСЬКА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *