«Мовчазний руйнівник» остеопороз: проявити волю чи підкоритися статистиці?

Від остеопорозу  (кісткової недостатності) потерпають двоє з 15 людей. Хворіють старі й молоді, чоловіки й жінки. Для жінок ця хвороба більш ймовірна, ніж для чоловіків: в останніх кісткова маса розвинена більше. Та й протягом перших років після настання менопаузи втрати кісткової тканини зростають через недостатність утворення естрогену.
На жаль, втрата кісткової тканини може тривати протягом років і навіть десятиріч. Лікарі називають цю хворобу «мовчазним руйнівником». Через те, що остеопороз діагностується запізно – часто вже після перелому  – стратегія полягає в тому, щоби розпочати боротьбу з кістковими втратами якомога раніше і ніколи не зупиняти її.


Група ризику:
* у вас спадковий остеопороз або інші кісткові хвороби
* ви білий, але ваші предки прийшли з Африки чи Далекого Сходу
* ви світлошкірий та білявий
* маєте низький відсоток жиру в тілі
* маєте тонкі кості
* вам більше 40 років
* у вас видалені яєчники
* ви ніколи не мали дітей
* у вас рано настала менопауза
* маєте алергію на молочні продукти
Рух зміцнює кістки
Багато дослідників вважають, що фізичні вправи з підняттям ваги допомагають збільшити кісткову масу. Бігуни – і чоловіки, й жінки – мають мінеральних речовин у кістках на 40% більше від тих, хто не займається спортом.

Навіть звичайне ходіння пішки допомагає кісткам..

Ви не побачите негайно наслідків своїх зусиль. Багатьох це відвертає від спорту.
Але ніколи не пізно розпочати біг чи ходьбу.
Кальцій! Кальцій! Кальцій!
Хронічна нестача кальцію в організмі може стати серйозним провокуючим фактором для розвитку остеопорозу. В регіонах, де традиційно не вживають молока, кісткова маса в населення менша і переломів буває більше.
Згідно з новітніми дослідженнями, мінімум вживання кальцію має складати до 1500 мг на день, тоді як ще кілька років тому цю цифру визначали у 1000 мг.
Чудове джерело кальцію для організму – молоко й молочні продукти, лосось, сардини, горіхи, соки цитрусових .* Додавайте порошкове знежирене молоко до супів, гарнірів і напоїв. Чайна ложка його дає близько 50 мг кальцію і не містить жиру. * Коли готуєте міцний бульйон з кісток, аби вивести з них кальцій до відвару, додавайте трохи оцту. Тоді півлітра такого супу будуть еквівалентні за вмістом кальцію літру молока. * Скоротіть уживання вершкового масла. Чудовим його замінником може бути сир типу пармезан. * У декого виникають проблеми із засвоєнням кальцію з природних джерел. Препарати кальцію здатні творити дива, але обирати їх слід за порадою лікаря. Те, що допомогло вашій приятельці, може не підійти для вас. Наприклад, глюконат кальцію краще засвоюється, коли вживати його дрібними дозами разом з їжею. Більшість лікарів радять починати саме з цього препарату.

Кальцій дуже погано засвоюється за нестачі в організмі кремнію та вітаміну D

* Кальцій краще засвоюється у присутності вітаміну D. Коли ви проводите багато часу на сонці, ви отримуєте достатню кількість цього вітаміну. Але через закритий одяг ми отримуємо від сонця лише 10% вітаміну D. Частково ми можемо отримувати вітамін D з тими ж продуктами, що й кальцій, наприклад, молоком, сардинами, тунцем, лососем. Лікарі зазвичай не призначають препаратів самого вітаміну D, бо його високі дози токсичні.
* Обмежте вживання алкоголю, кофеїну, нікотину. Не їжте забагато м’яса. Знижують вміст кальцію в організмі деякі види клітковини, але не можна кидатись у крайнощі і відмовитися від неї взагалі. Не дуже тягніться до солонки, бо разом з натрієм сеча виводить і кальцій.

Коли хтось з ваших знайомих мав перелом шийки стегна і після цього може пересуватися самостійно, вважайте, йому дуже пощастило. Серед тих, хто у віці старше 65 років отримує таку травму, від 12 до 20% помирають протягом року.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *