Чародії з інженерно-технічного Чернівецького університету

За 27 років існування інженерно-технічний факультет Чернівецького національного університету може похвалитися багатьма досягненнями в галузі фізики.

Але найголовніша подія – Міжнародна премія ім. Галілео Галілея в 2007 році. За визначний вклад у розвиток оптики її отримав В’ячеслав АНГЕЛЬСЬКИЙ, декан факультету. Ця почесна премія щороку присуджується лише одній людині у світі. Жодний учений з України такої ще не отримував.

Сьогодні на ІТФ працюють три кафедри: кореляційної оптики, оптики і спектроскопії та загальної фізики.

Крім традиційної тематики – розвиток методик інженерної та професійної педагогіки, – викладачі та науковці кафедри загальної фізики досліджують нерівноважні процеси та метастабільні стани у твердих тілах, утворення та ріст кристалів, кінетику процесів кристалізації. На кафедрі ведуться роботи, пов’язані з нанотехнологіями та біомеханічним обгрунтуванням перспективних технологій у травматології.

Висока наука – надчутливі прилади і системи

Монографії, опубліковані в США, участь у редколегіях багатьох міжнародних оптичних журналів, запрошення з доповідями на міжнародні конференціі – це здобутки науковців ІТФ, більшою мірою науковців кафедри кореляційної оптики.

Частковий результат їх теоретичних та практичних розробок – портативний високочутливий прилад для вимірювання параметрів шорсткості на основі поляризаційно-інтерференційної схеми, лазерний мікростоксполяриметр біотканин для доклінічної діагностики патологічних передракових станів, оптичний пінцет для потреб мікро-і нанотехнологій тощо.

Маємо значні досягнення у створенні оптико-електронних систем, які використовуються для збереження й передавання інформації та в сучасній вимірювальній і військовій техніці.

… Виграє медицина

Наукова проблематика кафедри оптики і спектроскопії зосереджена на двох напрямках: оптика розсіювальних середовищ і оптичні властивості твердого тіла. Об’єктів дослідження досить багато. Це біологічні речовини, моделі водоймищ і атмосфери, поверхні різної фізичної природи, фотографічні матеріали тощо. Розробляються Фур’є-радіометричні методи та апаратура для дистанційного вимірювання температури.

На сьогодні успішно розвиваються теоретична база та методики практичного використання лазерної терапії і поляриметричної діагностики в біології та медицині. Активізується дослідження механізмів енергоінформаційної взаємодії складних біосистем.

Світові Cisco Systems на ІТФ

Клас локальної мережевої академії Cisco на факультеті працює від 2006 року. Корпорація Cisco Systems – це провідний виробник програмно-апаратних технологій для сучасних телекомунікаційних мереж (приблизно 80% від усього мережевого обладнання в світі).

12 випускників інженерно-технічного факультету ЧНУ отримали статус сертифікованого спеціаліста з мережевих технологій Cisco та міжнародний сертифікат, який визнають в усьому світі. Такий сертифікат забезпечує успішне працевлаштування як за кордоном, так і в Україні.

«Видавнича справа» тепер і в Чернівцях

Сьогодні факультет готує бакалаврів, спеціалістів та магістрів за такими напрямами підготовки: «Оптотехніка», «Телекомунікації», «Професійна освіта», «Технологічна освіта» та «Видавничо-поліграфічна справа».

Остання є новою, користується суттєвим попитом поміж технічними спеціальностями і досить перспективна з огляду на розвиток електронних мультимедійних засобів поширення інформації. Принаймні, чернівецькі друкарні не простоюють.

Інженерно-технічний факультет співпрацює з підприємствами, які ще діють у Чернівцях, і має широкі міжнародні зв’язки. Укладені договори про співпрацю з ВНЗ Данії, США, Німеччини, Франції, Польщі, Румунії тощо.

Випускники ІТФ працюють не тільки в галузях із високотехнологічними виробництвами і навчальних закладах різного рівня акредитації, але й у провідних науково-технічних установах України та за кордоном (США, Великобританії, Канаді, Німеччині, Італії).

Леонід ПІДКАМІНЬ, доцент інженерно-технічного факультету ЧНУ

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *