Поцупив телефон, але за ґрати не потрапив: перший успіх відновного правосуддя на Буковині

Часто підлітки не задумуються над наслідками своїх вчинків, а про те, що вчинили кримінальне правопорушення починають розуміти тоді, коли вже мають справу з поліцією. Але шанс виправити помилку є, завдяки програмі з відновного правосуддя для неповнолітніх, яку реалізують по всій Україні.  Учасником цієї програми став і школяр Дмитро з Хотина Чернівецької області. Якось хлопець прогулювався на спортивному майданчику і  побачив біля дерева залишені речі. Дмитро зреагував миттєво і потягнув яскравий червоний гольф одного зі школярів, у якому був замотаний мобільний телефон. Поклавши чужі речі собі в рюкзак, хлопець швидко втік.

Чому він так зробив, Дмитро спершу не міг пояснити. Коли ж за справу взялася поліція, щиро розкаявся, бо зрозумів, що за крадіжку передбачена кримінальна відповідальність (ч.1 ст.185 Кримінального кодексу України). Максимальне покарання за цією статтею передбачає арешт на строк до шести місяців або обмеженням волі до п’яти років. Не потрапити за грати Дмитрові допомогла участь у «Програмі відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення», котру реалізує система БПД. Запропонував хлопцеві долучитися до цього проєкту прокурор під час досудового розслідування справи. Далі у Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області ухвалили рішення застосувати програму та видали доручення для проведення медіації (посередництва) адвокату-медіатору Олені Зімніцькій.  «Медіація відбувалася за участі неповнолітніх – потерпілого і підозрюваного та їх представників. Усі учасники цього процесу були відкритими до діалогу і щиро бажали досягти примирення. Завадити цьому не змогла навіть негода, яка особливо дошкуляла в день проведення медіації, коли потрібно було долати десятки кілометрів крізь снігові замети. Величезна подяка також і працівникам Хотинського бюро правової допомоги Кельменецького місцевого центру з надання БВПД за комфортну атмосферу на місці зустрічі, яка сприяла тому, що медіація відбулася і обидві сторони, попри свої страхи та хвилювання, таки досягли успішного результату», – розповідає адвокат Олена Зімніцька.      

До медіації також залучили психолога, яка провела з Дмитром серію занять із колекційної програми «Життєві навички». Зокрема, під час теми «Твої цінності» хлопець зізнався, що родинні стосунки є його пріоритетом. Також важливими для себе визначив спілкування з друзями та навчання для успішного розвитку в майбутньому. Під час занять неповнолітній сказав, що бажає змінити життя на краще, а свій вчинок вважає великою помилкою. Після зустрічей з психологом Дмитро став відкритішим і коректнішим у поведінці. Програму з ресоціалізації хлопець пройшов успішно.

За допомогою медіації сторони примирились. Дмитро щиро розкаявся, вибачився перед потерпілим та повернув йому вкрадений телефон. Власне ці обставини суд врахував у своєму рішенні і звільнив хлопця від кримінальної відповідальності.

Зазначимо, що це перша успішна справа у Чернівецькій області в межах реалізації проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення». «Головна мета цього проєкту – дати ще один шанс неповнолітньому, який скоїв кримінальний проступок або нетяжкий злочин, не бути засудженим, ресоціалізувати його та запобігти вчиненню повторних правопорушень, – наголосив директор Регіонального центру з надання БВПД у Чернівецькій області Аркадій Мунтяну. Нагадаємо, умови за яких застосовується ця програма:

  • наявність потерпілої сторони (фізичної або юридичної особи);
  • вперше вчинення кримінального проступку або нетяжкого злочину;
  • визнання неповнолітнім факту вчинення злочину;
  • згода неповнолітнього і потерпілого на участь у програмі.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *