Обпечені війною

Привітний зелений скверик з клумбами та деревами. На лавицях сидять бабусі й дідусі та про щось гомонять… Здається, люди відпочивають. Та насправді, це не парк, адже алея знаходиться на території військового госпіталю, який оздоровлює буковинців, які відчули на собі жахіття війни…

– Ми працюємо з особливою категорією населення, яка пережила важкі часи. Ці люди втратили здоров’я, захищаючи Вітчизну. Тож тепер ми, їхні діти, намагаємося полегшити їм старість, – розповідає Манолій МІГАЙЧУК, начальник Чернівецького обласного госпіталю для інвалідів вітчизняної війни, заслужений лікар України. Шукаємо підхід до кожного пацієнта, бо в кожного – своя біда, свої переживання.

– Хто лікується у госпіталі?

– У нас проходять лікування інваліди війни, учасники бойових дій, учасники війни, особи, прирівняні до учасників війни, вдови інвалідів війни, ліквідатори аварії на Чорнобильській АЕС, репресовані, політв’язні, а з жовтня 2010 року – діти війни.

Загальна кількість людей, які підлягають обслуговуванню у госпіталі, – майже 130 тисяч буковинців.

На Буковині проживають 2609 інвалідів війни, 3449 учасників бойових дій, 31239 учасників війни, 5517 прирівняних до учасників війни, біля 88 тисяч дітей війни.

У Чернівцях – 1074 інвалідів війни, 1271 учасників бойових дій, 4081 учасники війни, 1287 прирівняних до учасників війни.

Стаціонар госпіталю розрахований на 200 ліжок. Терапевтичне відділення на 50 ліжок, неврологічне – 55 ліжок, кардіологічне – 55, хірургічне – 40 ліжок.

Крім цього, у медзакладі функціонує поліклінічне відділення, відділення фізіотерапії, клінічна і біохімічна лабораторії.

– Чи існують програми з оздоровлення? Яким чином люди приходять лікуватися?

– Інваліди війни та учасники бойових дій при потребі госпіталізуються безвідмовно. А всі інші категорії потрапляють до нас – за путівками, які видаються за місцем проживання. Тобто, проводиться відбір на місцях, і люди, яким терміново необхідно оздоровитися, отримують путівку в госпіталь. Інваліди Чернівців також обслуговуються госпіталем амбулаторно, тобто виїжджають додому за викликом. При необхідності амбулаторного лікування організовуються домашні стаціонари із забезпеченням безкоштовними ліками за рахунок бюджету.

– Чим найчастіше хворіє старше покоління?

– В осінньо-зимовий період загострюються легеневі захворювання – хронічні бронхіти, серцево-судинні патології. Нині відділення працюють з перевантаженням. Але, зазвичай, усі відділення заповнені рівномірно. Адже люди, які пережили війну, хворіють завжди і незалежно від сезону.

– Коштів вистачає?

– Фінансування госпіталю здійснюється з обласного бюджету. Серед лікувально-профілактичних закладів області на придбання медикаментів та продуктів харчування госпіталь фінансується найкраще. На одне ліжко щоденно виділяється близько 30 грн на ліки і близько 30 грн на харчування. При цьому маємо змогу організовувати дієтичне харчування хворим.

Разом з тим відчутний дефіцит коштів на придбання нової апаратури. Досі користуємося апаратурою, яка вже давно вичерпала свій ресурс використання та підлягає списанню. Але, завдячуючи нашим благодійникам, виходимо з цієї ситуації. Наприклад, цього року за рахунок Державного комітету у справах ветеранів для госпіталю було придбано біохімічний аналізатор вартістю 38 тис. грн, апарат УВЧ, вартістю 12 800 грн, витяжну шафу для лабораторії, вартістю 17 тис. грн, 2 комп’ютери, вартістю 15 тис. За рахунок благодійників проводимо ремонтні роботи.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *