Людина-паразит ідентична вампіру

Академік Валентин ПРОВОТОРОВ про негативний вплив цивілізації. Валентин Павлович Провоторов – мислитель-містик народився у Москві 1936 року. За освітою історик, за профессією – психолог, педагог, за покликом – поет і художник.

Мертвий світ… цивілізації

– Валентине Павловичу, Ви маєте своє пояснення тому, що у ХХ столітті раптом стали такими популярними фільми про вампірів…

– Так, зверніть увагу на те, що на рубежі того часу, коли виникає міфологема вампіра, виникає і зовсім нова уява про цивілізацію. Досі цивілізація жодним чином не виділялася з людського буття, вона не була чимось самостійним. Бо людина і природа існували разом. Тепер цивілізація виділилася у самостійну силу, вона і починає загрожувати не тільки природі, але й самій людині. – Бо стає чимось на зразок паразита. Причому ми досить часто і багато говоримо сьогодні про те, чим вона загрожує фізичному тілу людини: отруйні гази і речовини, радіація тощо. Та є й інший бік проблеми. Цивілізація загрожує людині духовно. Вона вражає людину, породжуючи її особливий тип, який сам по собі стає певною мірою духовним вампіром.

Розумієте, будь-який природній об’єкт – дерево, квітка, тварина тощо – несе в собі масу можливих значень, які людина пізнає через пошук, через активне пізнання змісту тих чи інших явищ, предметів, феноменів.

Натомість предмети, створені цивілізацією, такого активного осмислення не потребують. Зміст їх зрозумілий, бо закладався при їхньому створенні. Ось диктофон, на який ми записуємо нашу розмову. Ми не задумуємося над його змістом – нам зрозуміло, для чого він. Зміст авта – так само. Ось вимикач – він для того, щоби засвітити чи вимкнути світло. Тобто ми потрапляємо в світ, де осмислення стає чимось зайвим. У цьому сенсі ми нагадуємо вампірів: ті п’ють готову кров, а ми теж користуємося чимось духовно вже готовим. І подібно до того, як у паразитів дещо інша структура організму, де все – це величезний кишечник, який всмоктує елементи крові, так і тут відбувається духовне переродження людини

Жорстокість? Ні, атрофія уяви!

– Це особливо яскраво видно на дітях. Атрофії підлягає не стільки навіть мислення, скільки уява людини. Як педагог, можу продемонструвати це на прикладах. Ось, приміром, такий цікавий факт. Ще у XIX столітті Ушинський говорив про випадки хвороботворного перерозвитку уяви дитини. Сьогодні ми про це, на жаль, не чуємо.

Інший факт. Ще двадцать – тридцать років тому ніхто не говорив про те, що діти шостого- восьмого класів не вміють читати. Нині ми про це говоримо. Тому що інформація у нашому суспільстві поширюється в основному не словесна, а наочна.

Книга развивала творчу уяву дитини: вона читала слово, а бачила образ. Цивілізація вражає уяву. Іншими словами, уява просто щезає. У дитини, зрештою, навіть у дорослого між явищем і відповідною реакцією на нього вже немає ні роботи уяви, ні работи мислення. Натомість є явище й реакція на нього.

Ми спостергіаємо сьогодні парадоксальні речі. Діти стають не просто більш жорстокими. Вони чинять зовсім незрозуміло та необдумано. Приміром, дитина стрибає з четвертого поверху школи, бо посперечалася. Зрозуміло, що вона розіб’ється. Але, щоби це усвідомити, треба наперед пережити біль, а уява дитини вже скалічена.

Або ж підліток, побачивши на дорозі п’яницю-бомжа, який лежить, бере камінь і починє лупцювати його по голові. Повірте, це не від жорстокості, просто у нього уражена уява, відсутнє співчуття, тому що без уяви співчуття неможливе. Розумієте?

– Отож, випадки жорстокого побиття школярами своїх однолітків, яке ще й знімається на відео мобілкою, є не що інше як відсутність уяви?

– Саме так. Ми спостерігаємо цілу низку таких явищ, які є наслідком того, що завдяки цивілізації людина перетворюється на якусь дивну у духовному сенсі істоту з усіма ознаками вампіризму. Інформаційного вампіризму, я б сказав. Бо вона споживає інформацію в готовому вигляді, без осмислення. А це в свою чергу веде до атрофії мислення та уяви…

Споживання інформації у готовому вигляді, без її осмислення веде до атрофії мислення та уяви.

– Вампіризм, у вашому зображенні, – це екологічне явище?

– Як на мене, то у популярності, причому спалаху популярності образу вампіра, ми спостерігаємо лик цивілізації. Але з іншого боку – це й відчуття тієї загрози, яку вона несе самому існуванню людини. Не тільки як фізичній істоті, але як індивіду, особі. Страх і жах перед вампіром десь пов’язані з цим своєрідним проявом розлюднення в самому тілі цивілізації.

І тому мені здається, що насправді явище паразитування, – це не тільки цікава, а й дуже актуальна екологічна проблема. Спостерігаючи паразитування у природі, бачу певний аналог сьогоднішньому існуванню людини в трикутнику: людина – природа – цивілізація.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *