Що таке реадмісія і чим вона може допомогти?

«Шановна редакціє! Наша область – заробітчанська. Я, зокрема, теж їздив до Росії… Але не поталанило. Потім поїхав до Ізраїлю. Але звідти мене вислали в дуже негарний спосіб. Довелося і в тюрмі посидіти. Нині ж, я чув, між державами існують певні угоди і нібито дають навіть кошти на повернення додому. Розкажіть, будь ласка, про це. Михайло ІВАНЮК».

Ось що повідомили редакції у ВГІРФО УМВС в Чернівецькій області:

Після Другої світової війни діяло ліберальне законодавство стосовно трудової міграції. Тож західноєвропейські держави почали укладати між собою угоди про політику стосовно незаконних мігрантів.

Реадмісія (від англійського дієслова to readmit— приймати назад) — це взаємні зобов’язання держав, закріплені в міжнародних угодах, прийняти назад власних громадян, а також громадян третіх країн та осіб без громадянства, які незаконно прибули на територію однієї із Договірних Сторін, або, прибувши законно, втратили підстави для легального перебування.

Розширення реадмісійного простору для України розпочалося від 1993 року з угод із Угорщиною, Польщею та Словаччиною. Потім була Литва, Молдова та Латвія. Нині Україна вже підписала 17 угод про реадмісію. Крім уже названих, від 2000 року до 2008-го підписалися угоди з Узбекистаном, Туркменистаном, Болгарією, Швейцарією, Грузією, Туреччиною, Росією, Данією, Європейським Союзом, В’єтнамом і Норвегією.

Угода з Європейським Співтовариством передбачає: реадмісію власних громадян на батьківщину; реадмісію за прискореною процедурою (тобто якщо особу було затримано в прикордонному районі протягом 48 годин з моменту незаконного перетинання державного кордону); повернення громадян третіх країн та осіб без громадянства, які перебували на території держави на підставі посвідки на постійне проживання чи візи, а також тих, які незаконно в’їхали в державу, або незаконно виїхали з її території; транзитне перевезення наземним, повітряним та морським видами транспорту.

Директива Європейської Комісії «Про повернення незаконних мігрантів з третіх країн на батьківщину» підтверджує перевагу практики надання державами права добровільного повернення мігрантів над їх примусовим поверненням. Воно, як правило, супроводжується наданням відповідної фінансової допомоги. Якщо нелегальні мігранти не погоджуються з пропозицією добровільного повернення, у такому випадку до них може застосовуватися процедура примусового повернення, у тому числі у порядку реадмісії. У разі примусового повернення нелегальних мігрантів, країна яка здійснює його, не надає особі фінансової допомоги.

Якщо Ви – громадянин України, який повернувся з-за кордону на батьківщину за програмою добровільного повернення, або Вас вислали примусово за процедурою реадмісії і Ви хочете отримати відповідну допомогу в Україні, то зверніться за консультацією за тел.: (044) 256-17-88, або надішліть повідомлення на електронну адресу: ddgirfo@mvs.gov.ua.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *