Ніколи не розмовляйте з невідомими. По телефону

Дзвінки на номери з кодами 090 та 070 – платні!

тел

Рубрика, яка в нашій газеті викриває шахраїв і їхні «відносно чесні способи відбирання грошей у громадян», отримала жвавий відгук читачів. Тож будемо й далі створювати перешкоди лохотронщикам у їхній діяльності публікаціями реальних історій, у які втрапляли наші краяни і  якими хочуть попередити інших про можливі халепи.

Наразі до редакції зателефонував чернівчанин Володимир, який «розкусив» новий спосіб телефонного шахрайства: вдавані роботодавці надають контактні номери, дзвінки на які виявляються платними!

–          Я зараз шукаю роботу. Перечитую  відповідні сайти з вакансіями, всі оголошення в місцевих газетах. На пропозиції, які мене зацікавили, надсилаю резюме, – розповідає читач. – Від одного з роботодавців на електронну пошту прийшла відповідь приблизно такого змісту: «Ваше резюме нас зацікавило, зателефонуйте для співбесіди за номером (вказувався номер, код 090) зі стаціонарного телефона». Трохи дивно було, що для співбесіди маю телефонувати я, а не мені  – зазвичай так не роблять. Тим більше, що в резюме я зазначив свої контактні дані, в тому числі й номер телефону. Але коли шукаєш роботу, на такі «зачіпки» не дуже й зважаєш. Єдине, що завадило мені негайно дзвонити – відсутність стаціонарного телефона.  І оскільки дзвінок відкладався,  то я знічев’я забив у пошук в інтернеті код оператора 090 – він був мені незнайомий. І тут я прозрів!

Інтернет просто кишів попередженнями: в жодному випадку не телефонувати за цим кодом! Бо це не код оператора і не код міста. Це платний номер, зателефонувавши на який, втрачаєш кошти. Саме тому й наголошувалося, що дзвонити треба зі стаціонарного телефона – адже на мобільному гроші швидко закінчуються, тож процес можна відстежити негайно. Рахунок же за дзвінок з домашнього телефона прийде колись згодом… Тож хочу попередити всіх: не телефонуйте на номери з невідомими вам кодами  (в інтернеті попереджають, що платними є й дзвінки на номери з кодом 070. Можливо, існують ще якісь платні коди). Переконайтеся в безпечності номера. Якщо не маєте змоги перевірити через інтернет, зателефонуйте до телефонних служб і з’ясуйте, чи не є цей номер пасткою для довірливих громадян.

Марися НЕДОВІРЛИВА, «Версії» 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *