Мовою карикатур: Життя в Україні та в Європейському Союзі

 

Я начальник – ти дурень, Ти начальник – я дурень  або Абсолютна ієрархія

1

В українських реаліях панує абсолютна ієрархія. Чи не кожний начальник вважає себе мало не Богом, а свого підлеглого рабом, щоправда, допоки не потрапляє до кабінету вищого начальника, де вже сам автоматично перетворюється на раба.

У багатьох європейських країнах (особливо скандинавських) начальник – це лише старший партнер, а не цар і Бог, отож нього навіть звертаються по імені – без почестей, як у нас.

Висновок: якщо в Україні підлеглий – безправний, то в ЄС трудові відносини жорстко регламентовані відповідним законодавством.

 

Тривалість життя

2

Середній показник тривалості життя в країнах ЄС – 77 років (чоловіки) і 83 роки (жінки). В Україні – тривалість життя чоловіків становить 68 років, жінок – 72 роки. Підкреслимо, що йдеться про середній показник.

3

У Європейському Союзі люди живуть щонайменше на 10 років довше, ніж в Україні і на 13 років довше, аніж у Росії. За коефіцієнтом смертності Україна посідає 18 позицію у світі та разом з Росією, Білоруссю та деякими країнами Африки досягає показників 1970-х років.

 

«VIPи» і «НЕ-VIPи» та статусники

4

Радянська зрівнялівка у пострадянській Україні вилилась у нездорове бажання виділитись за будь-яку ціну. Звідси і хворобливий потяг до позначки «VIP» не лише у концертних залах і стадіонах, але навіть у службах таксі та квитках у зоопарк… Натомість у європейських країнах навіть саме слово «VIP» зустріти дуже проблематично.

5

Інший феномен – так звані «статусні речі». В Україні, як і в  інших пострадянських країнах, охоче визнають бідність країни, але без особливого бажання визнають власну бідність, перебуваючи в постійній гонитві  за так званими «статусними речами». Чи то йдеться про норкову шубу, чи дороге авто, куплене у кредит і за рахунок економії на базових речах. Така собі розкіш на показ. У європейських країнах немає гострої потреби самостверджуватися через подібне, бо цілком достатньо таланту, професіоналізму чи навіть власної гідності. Більше того, скромність – це та риса, що особливо шанується серед громадян ЄС.

 

Рівень довіри та відкритості до людей залежить від рівня життя

6

В Україні, як і в інших пострадянських країнах, люди, як правило, довіряють тільки найближчому оточенню – родичам і по-справжньому близьким друзям. До всіх інших ставляться з насторогою, очікуючи від них підлості – надурять, «кинуть» чи «розведуть як лоха». Світовий же досвід переконує, що рівень довіри між людьми та рівень забезпечення – речі взаємопов’язані. Зазвичай, чим нижчий рівень забезпечення – тим нижчий рівень довіри. У європейських країнах рівень життя вищий, тому набагато вищий і рівень міжперсональної довіри.

 

Правила Євросоюзу зобов’язують. На жаль, не нас…

21

Правила Євросоюзу зобов’язують виробників надавати мінімум дворічну гарантію на будь-який новий товар. В Україні ж через недосконалість та заплутаність правових норм часто неможливо на куплений товар отримати додатковий сервіс або технічну підтримку. В європейському праві існує інститут переддоговірної відповідальності. Цей вид відповідальності випливає із загального обов’язку добросовісного ведення переговорів та має на меті відшкодування збитків, які понесла сторона внаслідок недобросовісного поводження іншої сторони ще на стадії переговорів. Наприклад, громадянин Німеччини домовився із громадянином Франції купити у нього авто. Він купує квиток до Франції, бере вихідний на роботі за свій рахунок, приїжджає до продавця, а останній говорить, що він вже продав авто. У цьому разі продавець на законодавчому рівні несе відповідальність за всі збитки, завдані потенційному покупцю. В Україні ж це залишається на совісті продавця.

 

Політична безкарність і безвідповідальність

7

В Україні політик чи чиновник відверто вдається до публічної брехні, маніпуляцій та плагіату, а потім його знову переобирають і він посідає високі пости в державі. Поміж тим у Європі зовсім інша ситуація. До прикладу, тільки у Німеччині протягом трьох останніх років  три відомих політичних діяча були змушені піти у відставку через… плагіат докторських робіт: міністр оборони, віце-спікер Європарламенту з Німеччини та міністр освіти. Крім того, 2012-го року президент Угорщини подав у відставку через звинувачення у плагіаті. Ось як ставляться до брехні у Європі!

 

Життя після пенсії

8

Життя в Європі після пенсії тільки починається, а на українську пенсію неможливо ні жити, ні вмерти: за мінімальну навіть яму на кладовищі не викопають…

 

Як подорожують українці та мешканці країн ЄС

9

У Європі існує доступне авіапересування. На кожну тисячу населення в країнах ЄС припадає 1,5 тисячі авіапасажирів. В Україні цей показник в 4 рази менший – 364 пасажири на кожну тисячу населення. А після нинішніх цінових новацій уряду, швидше за все, цей показник стаен на порядок нижчим і якщо на тисячу українців скористаються літаком з десяток, це вже буде добре. Натомість у ЄС діє принцип «відкритого неба», а це означає, що не існує обмежень ні за кількістю маршрутів, ні за кількістю авіакомпаній на рейсах між країнами. Це, зрозуміло, збільшує конкуренцію та знижує ціни. Так, приміром,  з Праги до Барселони можна долетіти за 50 євро, а долання цієї ж відстані літаком із Праги до Києва обійдеться в 350 євро.

 

Європа без кордонів, а Україна у шорах

10

Європейський Союз дарує усім своїм членам можливість подорожувати без кордонів, віз і навіть без закордонного паспорта. Все це стало можливим завдяки створенню Шенгенського простору, до якого наразі входять 26 європейських країн, на черзі – приєднання Румунії і Болгарії. Безвізові подорожі не тільки дозволяють європейцям з прикордонних регіонів планувати свої подорожі в останню хвилину, але й їздити за покупками, відвідувати лікаря чи навіть перукаря у сусідній європейській країні, де краща якість або нижчі ціни.

 

Поліція: з народом і проти

11

Кількість правоохоронців в Україні значно вища, ніж у європейських країнах. Якщо у нас 780 правоохоронців на 100 тисяч населення, то, наприклад, у Польщі їх лише 264, у Німеччині – 301. Причому, висока кількість людей у формі зовсім не гарантує вищий рівень безпеки. Про це свідчить той факт, що лише 29% українців довіряють правоохоронним органам. У таких країнах ЄС як Австрія, Німеччина, Фінляндія цей показник досягає 85%. Крім того, 80 % українців не вірять в неупередженість та чесніть української міліції, в ЄС – тільки 30 %.

 

Скільки українці переплачують за іномарки?

12

Україна має чи не найвищі ціни на імпортовані автомобілі у Європі. Українці, Щоби придбати іномарку, українці переплачують до 100 чи навіть більше відсотків – це рекорд навіть для пострадянських країн. Так, наприклад, за «Шкоду Октавію» 2008 року випуску німець заплатить 5 тисяч євро, француз – 6100 євро, а українець – 11160 євро!!!! Накрутка – 110%. Якщо доплюсувати сюди витрати на ремонт машини внаслідок їзди українськими дорогами, то вийде, що в Німеччині можна було б давно дозволити собі щонайменше пристойний «Мерседес».

 

Рівень корупції

13

Україна – одна з найбільш корумпованих держав світу. Навіть у багатьох африканських країнах рівень сприйняття корупції нижчий, аніж в Україні. У відповідному рейтингу країн, Україна посідає 144 місце в світі за рівнем своєї корумпованості, обганяючи Уганду, Того, Білорусь і Росію.

Країни ЄС – найменш корумповані у світі. На першому місці за рівнем сприйняття корупції перебуває Данія, на 4-му – Швеція, на 13-му – Німеччина (рейтинг Transparency International). Ніхто не стверджує, що в ЄС зовсім немає корупції – вона існує в усьому світі. Але в Євросоюзі хабар є вибором кожної людини, яка готова ризикувати своєю посадою і свободою, а в Україні хабар – необхідність у всіх сферах життя.

 

Ціни на продукти

14

Мінімальна заробітна плата у країнах Європейського Союзу у 7 разів вища за українську. А після «реформ» нового уряду та падіння гривні – значно зашкалює за десятку. Ціни ж у країнах ЄС відрізняються: в одних продукти – дешевші, в інших – дорожчі. Україну ж на загальноєвропейському тлі вирізняє той факт, що при наднизькій мінімальній зарплатні ціни приблизно такі ж, як і в країнах ЄС. Так, до падіння гривні, приміром, українець на свою мінімальну зарплатню міг купити 32 кг курятини, водночас чех – 126 кг, португалець – 245 кг, британець – 355 кг. Ціна на хліб в Україні одна з найнижчих на континенті. При цьому українець на мінімальну зарплатню міг дозволити собі 240 кг білого хліба. На жаль, за нинішніх часів – це вже тільки кілька десятків кілограмів. У той же час грек може купити 340 кг хліба, німець – 560 кг. Українець може купити на мінімальну зарплату 137 десятків яєць, а  нині – у двічі менше; іспанець – 557 десятків, австрієць – 689 десятків, а француз – 841 десяток. Суттєво біднішим є й вибір товарів українських супермаркетів порівняно з європейськими.

Мінімальна зарплата нині в Україні – 1218 грн.

 

Якість доріг: Жителі країн ЄС задоволені нею, а українці?

15

Дороги в Україні та ЄС – це дві великі різниці. 61% мешканців Євросоюзу повністю задоволені якістю своїх доріг. За цим показником Європа виступає на другому місці у світі. Від 70 до 87% мешканців Люксембургу, Нідерландів, Австрії, Німеччини, Франції, Швеції, Фінляндії, Іспанії вважають свої дороги дуже хорошими. В Україні задоволені дорогами лише 27% громадян. Йдеться не тільки про якість доріг. Навіть найкращі автошляхи в Україні постійно ремонтують. Виходить, що в ЄС дороги будують для їзди, а в Україні – для ремонту.

 

Безпека на дорогах: там вона є , а у нас її немає

Україна попереду всієї Європи за смертністю на шляхах через ДТП

16

У менш розвинених країнах світу сьогодні нараховується удвічі менше автомобілів, ніж у найбільш заможних державах, та саме на перші й припадає 90% усіх аварій. Україна займає перше місце серед країн Європи за кількістю смертей на дорогах у результаті ДТП. Більшість аварій стається через водіння у нетверезому стані та через перевищення швидкості. У 2011 році жертвами від ДТП в Україні (на 100 000 осіб) стало 12-13 осіб (цей показник збільшився на 15% порівняно з 2010 роком). Рівень смертності на дорогах в ЄС – 6 на 100 000 осіб. Причому в Євросоюзу спостерігається тенденція до зменшення цього показника.

 

Доступність житла

17

У країнах ЄС, на відміну від України, власне помешкання для сім’ї, яка працює, є абсолютно доступним. У Німеччині ставки по іпотечних кредитах з десятирічним терміном виплати не перевищують 3,5% і мають тенденцію до зниження. Причому, ще 10 років тому вони становили 10% і вище. У Голландії – 3% на 30 років. У Польщі базова ставка становить 4,75%. В Україні базова ставка по іпотечному кредиту – приблизно 20-25% на 15 років.

 

Охорона довкілля

Мало не пів Європи вкриті лісами, в Україн – лише 15% її території  

18

В Україні дуже складно захистити ліси від незаконної вирубки. У ЄС такої проблеми немає. У країнах Євросоюзу докладають максимальні зусилля, щоби лісові посадки не зникали внаслідок проблем, пов’язаних зі зміною клімату. До слова, ресурс лісів в Україні значно обмеженіший, ніж в ЄС, де понад 42% території покрито лісами, в Україні – лише 15,7%.

 

Зарплати військових або Чому Україні доведеться годувати чужу армію

19

Дохід військових в Україні суттєво відрізняється від того, скільки отримують їхні колеги навіть у не найбагатших країнах-членах ЄС. Якщо, наприклад, молодший офіцерський склад в Україні заробляє від 130 до 230 євро, то в Латвії й Естонії цей показник становить – від 600 до 800 євро, в Угорщині – майже 1000 євро, у Німеччині – 2200- 3000 євро, Франції – 1700-2200 євро.

На жаль, уже зараз зарплатня військових, з огляду на падіння гривні, становить лише кілька десятків євро.

 

Здорові громадяни, де ви? В Україні нас нема, ми – у Європі   

20

Видатки на охорону здоров’я в Україні, з одного боку, та у країнах ЄС, з іншого, відрізняються просто разюче. Так, на одну особу в Україні в середньому витрачається менше 90 євро (до падіння гривні), а в країнах ЄС – до 1200 євро. Загалом, на медичне обслуговування одного мешканця України витрачається коштів у 13 разів менше, ніж в середньому по ЄС. Тепер уже у понад 20 разів менше.

За матеріалами сайту http://iwp.org.ua/caricatures.html

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *