На Буковині – сказ: від початку року вже 10 випадків

Йдеться не про виборчі перегони, а про гостре інфекційне захворювання. Його Небезпека його в тому, що хвороба невиліковна. На сказ хворіють не тільки дикі звірі, а й домашні тварини. Періодично, а найчастіше навесні та восени, виникають спалахи сказу.

– У домашніх тварин при перших проявах хвороби змінюється поведінка: агресивні тварини стають лагідними, спокійними та байдужими, а спокійні – агресивними, – розповідає Ірина КОВАЛЕВСЬКА, завідувачка відділу особливо-небезпечних інфекцій обласної СЕС.

У нашій області, як повідомила пані Ірина, останній випадок сказу серед людей був понад 25 років тому, однак загроза нових випадків існує постійно.

А от серед тварин, як диких так і домашніх, випадки сказу реєструються постійно. Від початку року зафіксовано вже 10 випадків цієї недуги – у Хотинському, Новоселицькому, Вижницькому, Заставнівському, Сторожинецькому, Глибоцькому, Путильському районах і один випадок у Чернівцях. Сказ виявляли у собак, котів, лисиць і куниць.

Зараження на сказ – і тварин, і людей – відбувається під час укусу, а також коли слина хворої тварини потрапляє на пошкоджені ділянки шкіри чи слизові оболонки. Нині ще не знайдені ліки від сказу, та існує так зване антирабічне щеплення для попередження недуги. Тривалість курсу залежатиме від результатів спостереження за хворою твариною протягом 10 днів. Тож тварину не вбивайте, а ізолюйте її для спостереження. І, головне, не зволікайте та швидше звертайтеся до лікарів, вони проконсультують і за необхідності нададуть медичну допомогу.

Вл. інф.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *