Маски-шоу – у минулому, а фінансова поліція –у майбутньому

Побудова сучасної стратегії боротьби з фінансовими злочинами – про це йшлося на прес-конференції Івана ШВЕДА, начальника управління податкової міліції ДПС у Чернівецькій області та його заступників – Івана Коліщука й Андрія Балана.  

Перший заступник голови ДПС – начальник управління податкової міліції наголосив, що нині економічні злочини стали трансконтинентальними. Тому уніфікується податкове законодавство, об’єднуються зусилля. Так, зокрема, наші податківці співпрацюють з колегами із США, Канади, Польщі, Китаю, Литви. Існують також і двосторонні угоди між державами. Тим паче, що наша область прикордонна. Тож тільки з початку року завдяки міжнародній співпраці міліціянти-податківці Буковини донарахували 1,4 млн. грн, попередили незаконне відшкодування ПДВ на 432,3 тис. грн та порушили 3 кримінальні справи.      

100 млрд. євро втрачає Європе через економічні махінації.

Серед пріоритетних напрямків діяльності податкової міліції Буковини в цьому році, за словами п. Шведа, – виявлення податкових злочинів, пов’язаних з використанням новітніх технологій. Особливо це стосується бізнесу, який ведеться через Інтернет. В Україні він набуває все більшого розповсюдження. Сьогодні українці купують та продають товари, а також переказують гроші за допомогою таких систем як WebMoney, Яндекс.Деньги, RBK Money, E-Gold, LigPay, Z-Payment, Paupal, Liberty Reserve, ePassporte, Moneybookers тощо, хоча законодавча база цих операцій досі не врегульована. Та попри це, за підрахунками спеціалістів, обсяг використання електронних грошей на внутрішньому ринку торік склав майже 2,5 млрд(!) грн. А це вдвічі більше, ніж у 2009 році та в 10 разів – ніж у 2007-му. Натомість через рік, у 2014-му, електронний обіг коштів українців сягне 15 млрд. грн, зазначають експерти.

На жаль, існують сірі схеми переведення цих коштів у готівку з наступним вивезенням за кордон. Про них розповів полковник Іван Коліщук. Для цього використовуються посередники з електронними гаманцями, офшорні зони та букмекерські контори з фіктивними виграшами. Подібні злочини мають транснаціональний характер, отож відповідний спецпідрозділ по боротьбі з ними створений і в Чернівецькій ДПС. До слова, за перший квартал податкова міліція краю зберегла для держави 1 млрд. 100 млн. гривень.

– Це досить високий показник і добра заявка на те, щоби на базі податкової міліції створити фінансову поліцію, – зауважив Іван Швед. – Бо вже від 2013 року вона може розпочати свою діяльність в Україні.  

За словами начальника слідчого відділу підполковника Андрія Балабана, на його 11 працівників підрозділу припадає по 2 млн. грн повернутих грошей.

Фінансова поліція займатиметься виключно злочинами в економічній сфері та  підпорядковуватиметься Мінфіну. У новому відомстві планується об’єднати функції податкової міліції, фінансової розвідки та оперативно-розшукової діяльності. До його компетенції увійде виявлення й розслідування податково-митних порушень, фактів відмивання грошей, злочинів у банківській і бюджетній сферах.

Як наголосив головний податковий міліціянт, відійшли у минуле і маски-шоу. Нині не можна виїжджати на операцію, закривши обличчя.

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії» 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *