Шахрайство: «лихварі» окупували Буковину?..

Складається враження, що на Буковину з’їхалися лихварі з усього світу. Бо на кожному стовпі, у під’їзді, на перших шпальтах рекламних газет, одне слово,  скрізь з’явилися оголошення про казкові кредити. У них різні формулювання, але зміст зводиться до головного: беріть у нас гроші на всі свої потреби без застави, без поручителя, протягом дня і не варто собі, рідному ні в чому, відмовляти. Бо потрібен для цього задоволення лише паспорт.

Раптовий кредитний дощ після кризової відсутності грошей викликає у того, хто бодай хоч трохи думає, величезні сумніви у його реальності. Та масовість пропозицій створює ілюзію насиченості ринку грошима. А їх же так не вистачає, особливо, коли вони конче потрібні. Кому – на ліки чи операцію, а кому – на нову «плазму». Зрештою, не візьмеш ти – візьме сусіда…

У тому, що йдеться про обман, у мене особисто сумніву не було від першого знайомства з рекламно-стовповою навалою. Гадала, що на це звернуть увагу правоохоронці. Та, мабуть, у них і без цього багато роботи. Бо, коли зателефонувала до чергового штабу податкової міліції та поцікавилася, чи не будуть вони реагувати на підозрілу епідемію кредитних пропозицій, (адже, принаймні, люди, які стоять за цим, мусять сплачувати податки за свою діяльність), то  почула у відповідь, що їм про це нічого не відомо. А щоби звернули на це увагу, їм треба принести ці оглошення, написати заяву тощо.  І стало мені образливо за представників держави: бо нас, її громадян, як завжди, дурять, а захищати, знову ж таки, як завжди, нема кому. На упередження шахрайських злочинів ніхто не працює.

Переговори зі знайомим адвокатом теж не потішили. Бо він хоч і розцінює подібні оголошенння як шахрайство, та при цьому наголошує: доки нікого не обібрали, – тобто немає потерпілого, який би звернувся до міліції, – немає і складу злочину. А фінанасові злочини, між іншим, настільки складні й заплутані, що розкручують їх одиниці.

Тим часом у бій за лохів, себто за нас з вами, кинулися й банки та інші фінансові установи. Одна з багатьох – не називатиму її, щоби редакцію не позивали до суду, бо справу програємо, оскільки грошей у редакційній кишені не вистачить для боротьби – є ТОВ, тобто товариство з обмеженою відповідавльністю. Але це ТОВ є ще й міжнародною фінансовою установою. Принаймні, так написано. Так ось це ТОВ випустило масову рекламу у вигляді 500-тинної гривневої купюри з одного боку, де під солідним написом «Національний банк України» та підписом його голови розміщено не менш солідну назву цього товариства. А з другого боку стилізованої купюри розміщена пропозиція: «Кредити готівкою. Без довідки про доходи. Потрібен лише паспорт та ІПН. Без застави та поручителів. Без посередників та комісій. Кредит від 750 до 15000 грн готівкою фізичним особам, в тому числі ФОП. Рішення за 24 години. Окрема пропозиція для пенсіонерів». І далі – мобільні та стаціонарні телефони, які треба тільки набрати та скинути, щоби потім вам перетелефонували. Уявляєте, які зручності! Більше того, на листівці «шльопнутий» печаточкою мобільний вашого кредитного консультанта – адже в кожній області він різний. Ось як серйозно працює фірма над тим, аби захопити у свої тенета клієнта. А що буде з ним потім – це вже інша історія, прихована від загалу.

За словами Івана ШВЕДА, начальника управління податкової міліції ДПС у Чернівецькій області, до якого звернулася за роз’ясненнями, подібні дії важко кваліфікувати як шахрайство. Саме тому вони й масові, що їх організатори убезпечені від кримінальної відповідальності. А шахрайством чи напівшахрайством заробляти гроші чи не найлегше. У даному випадку, на глибоке переконання пана полковника податкової міліції, йдеться про фінансові піраміди. Він також застеріг людей від участі у них. Тим паче, що, як правило, гроші дають у кредит лише тоді, коли ви робите спочатку власний  грошовий внесок.

Та все ж світло у кінці тонеля нібито й з’явилося. Нині в органах податкової міліції має розпочатися реорганізація. На часі створення фінансової поліції, серед завдань якої буде й захист громадян від фінансових шахрайств. Та поки цього немає, доведеться дбати за себе самим. Отож, вкотре нагадую: безкоштовний сир тільки у мишоловці. Не дайте себе ошукати…

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *