Коли вже смажити, то на якій олії? Омега 6 – тільки у рівній пропорції з Омега-3

 

Багато хто впевнений, що соняшникова олія – ​​це найкращий варіант для приготування їжі: порівняно дешева, практично не має запаху і не містить холестерину. Однак рафінована соняшникова олія – серед найбільш шкідливих для людини і більшість дієтологів рекомендують від неї відмовитися, повідомляють Новини здоров’я.

Причина – надзвичайно високий (60-80%) вміст жирів Омега-6. На відміну від Омега-3 (риб’ячий жир) чи Омега-9 (оливкова олія), Омега-6 потрібні організму лише в дуже невеликих кількостях. Тобто, шкідливі не самі Омега-6, а виключно їх вживання у великих кількостях.

Наукові дослідження показують, що ідеальним співвідношенням Омега-3 і Омега-6 в раціоні людини є пропорція 1:1 – проте зазвичай ми перетворюємо цю пропорцію на 1:10 чи навіть 1:20. В результаті в організмі виникають мікрозапалення й розлади регенерації клітин. Ситуація значно погіршується, коли в раціоні не вистачає Омега-3, тобто, якщо людина не вживає регулярно жирну рибу або риб’ячий жир у капсулах, що, саме по собі, досить типове явище.

На жаль, рафіновані соняшникова й кукурудзяна олії широко використовуються не тільки в напівфабрикатах і фастфуді (саме на них смажать гамбургери й картоплю фрі), але і в більшості ресторанів. Причина – дешевизна, тривалий термін зберігання, нейтральний смак і здатність переносити високі температури (порядку 200-250˚C) без пригоряння.

Якщо людина не помічає, на якій саме олії приготовлена їжа, можна впевнено сказати, що вона приготовлена ​​на соняшниковій олії глибокої промислової переробки. У разі використання більш корисних (і дорожчих) оливкової чи кокосової олії, про це зазвичай повідомляється прямо.

Чи можна смажити на оливковій олії?

Безпечною альтернативою шкідливій соняшниковій найчастіше стає оливкова олія. Вона складається переважно з мононасичених жирних кислот Омега-9, нейтральних для здоров’я і не ламає балансу Омега-6 і Омега-3. Гарна новина: хоча при нагріванні оливкової олії антиоксиданти, що містяться в ній, частково розкладаються, жодних шкідливих елементів у ній не утворюється. Іншими словами, оливкова олія безпечна як для приготування їжі, так і для регулярного споживання в розумних кількостях.

Рафінована оливкова олія

Важливо знати, що для повсякденного смаження вам зовсім не потрібна дорога оливкова олія холодного віджиму – вона пасує швидше для салатів. Для смаження цілком можна використовувати рафіновану оливкову олію, ​​вона коштує набагато дешевше й продається в будь-якому великому супермаркеті.

Та пам’ятайте, що виробники часто ошукують споживача, випускаючи соняшникову олію із додаванням оливкової. На жаль, вміст оливкової олії у подібних сумішах становить не більше 5-10%, тобто маєте звичайну соняшникову олію. Купуючи, уважно вивчайте склад олії на упаковці.

Кокосова олія для смаження

Ще одним гарним варіантом для приготування їжі є кокосова олія. Вона чудово переносить високі температури, має приємний смак і унікальний склад жирних кислот. По суті, кокосова олія є рослинної версією насичених тваринних жирів, проте вона не містить холестерину.

Через особливості кокосової олії організм людини украй неохоче трансформує її калорії в підшкірний жир, переважно використовуючи її як джерело повсякденної енергії і матеріалу для синтезу різних гормонів (насамперед, тестостерону).

Висновок: найгіршим вибором для повсякденного приготування їжі є соняшникові, ріпакові і кукурудзяні олії, що містять велику кількість шкідливих Омега-6 жирних кислот. Найкращими для смаження є оливкова та кокосова, включно з рафінованими версіями цих олій.

**************************************************

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *