Погляд Людмили ЧЕРЕДАРИК: Реалізація Мінських домовленостей – це ліквідація України як держави. І перший крок до цього – вибори в ДНР/ЛНР

Про цей шлях до втрати незалежності в інтерв’ю в Гордона та на Ukrlife.TV говорив Андрій Ілларіонов, видатний економіст сучасності, представник президента Росії по зв’язках із лідерами «Великої сімки» (2000-2005), а від 2006-го – старший науковий спіробітник Центру з глобальної свободи та процвітання Інституту Катона у Вашінгтоні та  один із засновників російського Комітету солідарності з Майданом. Прикметно, що будучи директором Інституту економічного аналізу, Ілларіонов передбачив фінансову кризу в Росії 1998 року.

На його думку, вибори в ДНР/ЛНР, чи так звана формула Штайнмайєра, можможуть бути здійсненими тільки після повернення захоплених районів Україні, а це станеться навіть не через 5 років. Бо спочатку там мають запанувати верховенство права і безпека. Відтак треба відновити економіку країни, зробити її привабливою (та про це нове керівництво країни чомусь мовчить). І лише після цього проводити на звільнених територіях вибори. Якщо їх провести нині, то Україною керуватиме Путін – ще й легально. Оскільки партія Медведчука здобуде 40% підтримки, а це, за словами економіста, крах незалежної України, бо «Медведчук – ключ Путіна до України». Тим паче, що після 2014/15 років президент Росії зрозумів: Україну легше купити, ніж завоювати.
Ілларіонов переконаний також, що європейський світ буде союзником, не дивуйтеся,  Путіна. Уже зараз Макрон здав інтереси України, а Меркель намагається ухилитися від вибору. Та й Трамп нічого не зробить проти Путіна. Тому Зеленському треба сідати за стіл переговорів з президентом Росії сам на сам – без Макрона, Меркель і Трампа. Адже й без них він успішно домовився про звільнення моряків…

Ілларіонов стверджує, що відмова від Мінського формату – це тільки перший крок, а далі треба тихцем заморозити Норманський формат, бо він нічого практично не дає, а тільки ускладнює ситуацію. До слова, через Мінські домовленості Порошенко здав ворогу 3 тис. кв.км території: він сам розповів у своєму інтерв’ю як 2 бригади залишали відбиту Збройними силами українську землю. Адже саме Порошенко визначив «лінію  зіткнення» не за місцем  фактичного перебування збройних сил двох сторін на момент оголошеної зупинки вогню, а в тилу українських військ, куди потім ці війська мусили відійти з так званого «рейду» власною територією.

Частина українців, яка звикла аналізувати все, що відбувається довкола, зауважила всі ці, м’яко кажучи, недолугості минулої влади. Мій друг-лікар ще 5 років тому переконував мене, що Порошенко – агент ФСБ. Кому на руку знецінення гривні й зубожіння людей, у тому числі волонтерів, які утримують армію? Чому добробати сидять у тюрмах, а в поліції керують ті, що воювали проти нас? – риторично запитував він. І тепер – а все таємне колись стає явним – я бачу, що він не надто й помилявся…

Та все ж майже 30 років незалежності чомусь та навчили українців. Заява Президента Зеленського від 12 вересня 2019 року про те, що на зустрічі лідерів держав «Нормандської четвірки» обговорюватиметься «формула Штайнмайєра», яка  передбачає проведення виборів на окупованих Росією українських територіях і надання їм особливого статусу, спричинила велике збурення серед громадян. І громадянське суспільство направило до Президента України відкрите звернення «Не допустимо капітуляції!». Його повний текст читайте на сайті versii.cv.ua Ось лише витяг з нього: «…ми, громадські діячі, науковці, експерти, волонтери і добровольці, занепокоєні заявою (Президента). Застосування згаданої формули, яка базується на нав’язаних Україні силою Мінських домовленостях, виносить за дужки переговорів питання деокупації Криму та відповідальності Росії як держави-агресора. Згода з цією або з будь-якою схожою формулою означатиме капітуляцію України на умовах Кремля. Миру з Росією не можна досягати будь-якою ціною. Такий мир призведе до ще масштабнішої війни, до більших жертв і поневірянь українців, спричинить руйнацію незалежної державності України. В історії українсько-російських відносин безліч прикладів, коли поступки кремлівському керівництву заохочували агресора до ще більших вимог».

Той, хто хоче підтримати це звернення, може надіслати інформацію про себе на електронну адресу: center.opad@gmail.com Під зверненням уже поставили свої підписи сотні людей та організацій. Колектив «Версій» також приєднався до них.

 Людмила ЧЕРЕДАРИК

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *