Цукровий діабет має пару – діабетичну ретинопатію

Довгі черги на прийом до лікаря… Висока вартість медобслуговування… Транспортна віддаленість від медустанови… Дуже важко триматися дієти…

Усі ці відмовки характерні для діабетиків, коли вони пояснюють, чому недбало лікуються чи зовсім не лікуються. Але усім їм варто на противагу всім цим доводам поставити лише одне слово – СЛІПОТА.

Довідково:

Діабетична ретинопатія – ураження судин сітківки очного яблука, дуже важке і дуже поширене ускладнення діабету, яке може призвести до сліпоти. Ускладнення на зір спостерігається у понад 90% хворих на діабет 1 типу зі стажем 20 років та більше. Коли виявляють діабет другого типу в людей середнього та похилого віку, то в понад 60% випадків водночас виявляють ураження судин, що живлять кров’ю очі.

Ускладнення діабету – це найбільш поширена причина нових випадків сліпоти серед дорослих людей у віці від 20 до 74 років у цілому світі

У вересні 2015-го на XV конгресі «EURETINA» (Європейського товариства фахівців з ретинології) наводилися такі цифри:

Нині у світі налічується понад 382 мільйони людей, хворих на цукровий діабет (першого і другого типів), з них приблизно у 93 мільйонів є ознаки діабетичного ураження сітківки. Прогнозується, що до 2035 року кількість діабетиків зросте на 55 відсотків  – приблизно до 592 мільйонів чоловік і ще понад 51 мільйон людей із загрозою втрати зору.

Саме неконтрольоване підвищення рівні цукру крові є  головним пусковим гачком діабетичної ретинопатії із подальшою сліпотою у перспективі. Додаткові чинники – підвищений артеріальний тиск, порушення жирового обміну.

Розвиток діабетичної ретинопатії має три стадії:

Початкові зміни – ураженням стінок судин, що призводить до підвищеної проникності судин сітківки. Через уражені судини відбуваються крововиливи у тканину сітківки ока, а також просочування різних компонентів крові. Якщо усе це накопичується в центральних відділах очного дна (в макулярній зоні), виникає діабетичний макулярний набряк і саме він призводить до значного зниження зору в таких хворих.

Подальші зміни – порушення прохідності із розростанням новоутворених судин і патологічної сполучної тканини.

Втрата зору внаслідок відшарування сітківки при діабетичній ретинопатії вимагає складного хірургічного лікування і часто є безповоротною.

Статистика цукрового діабету та пов’язаної з ним ретинопатії в Чернівецькій області

Як повідомила «Версіям» головний позаштатний ендокринолог області Марина ЛЕОНОВА,  протягом минулого року на Буковині зареєстровано:

1 123 хворих на цукровий діабет першого типу;

36 914 хворих на цукровий діабет другого типу;

3933  хворих на діабетичну ретинопатію, з яких вперше виявлено 262 недужі особи.

І це – лише ті хворі, що звернулися до лікарів!

 

Як запобігти сліпоті від діабетичної ретинопатії

*постійно контролювати артеріальний тиск;

*підтримувати в допустимих межах рівень цукру та холестерину;

*остаточно і безповоротно «зав’язати» з курінням;

*регулярно приймати призначені ліки.

Підготував Валерій ПЕТРЮК, «Версії»

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *