Шанс на життя дарує дітям Фонд-старожил

Чернівецький обласний благодійний Фонд допомоги дітям, хворим на рак та лейкемію «Подаруй дитині життя», якому виповнилося 5 років, – явище у житті буковинців особливе. Бо він не тільки рятує безнадійно хворих хлопчиків і дівчаток, а й зцілює та облагороджує душі краян.  

 

Діти потерпають від Чорнобиля, стресів та ГМО

Протягом двох років ходили та їздили до різних лікарів батьки восьмирічного хлопчика. Та синові ставало все гірше. Коли він нарешті потрапив туди, куди слід – до обласного дитячого відділення кардіоонкогематології, у крові маленького пацієнта вже не було практично тромбоцитів і вона у нього просто не згорталася.

– Жодних гарантій, дуже важка дитина, – мало не плакав від розпачу завідувач відділення  Михайло Гнатюк, який – і це не слова, а факт – присвятив своє життя хворим на рак та лейкемію дітям. Його відділення за методиками і технологіями лікування нічим не поступається передовим клінікам світу. Тому 90 відсотків усіх пацієнтів тут виліковуються, а через 5 років спостережень їм навіть знімають діагноз. До слова, серед медсестричок відділення є кілька таких, які в дитинстві провели тут не один місяць. Напевне, цьому і завдячує особлива атмосфера любові та уваги до пацієнтів, бо тут роблять усе можливе (і навіть неможливе!), щоби врятувати маленькі життя. Та, на жаль, без грошей цього зробити практично неможливо. Лікування однієї дитини потребує десятки, а то і сотні тисяч гривень.

– Саме тому я давно мріяв про такий Фонд як «Подаруй дитині життя». І коли 5 років тому Франц Карлович Федорович створив його, я був на сьомому небі від щастя, – зізнався журналістам під час засідання чернівецького прес-клубу, присвяченого ювілею  Фонду, лікар від Бога Михайло Гнатюк. – Тепер потрібно лише одне, щоби діти, які захворіли, вчасно потрапляли до нас, – наголосив він.

 

Дитячий онколог радить батькам:

один раз на рік ваша дитина повинна здати кров на аналізи. Звертатйте увагу на таку скаргу свого чада, як біль у ніжках, а також на носові кровотечі. Краще зайвий раз обстежити, ніж пропустити недугу.   

 

–Найчастіше на ракові захворювання нездужають маленькі чернівчани, – каже спеціаліст. – І якщо у 2010-му на Буковині було зафіксовано 18 нових випадків хвороби, то вже торік – 29! Серед причин цього лікар називає три основні: Чорнобиль, стреси, генетично модифіковані продукти. 

 

Добрі справи – ліки від раку для суспільства

Чернівчани купують ліки в аптеках для хворих на рак дітей. І роблять вони так не тільки за поману перед Великоднем, а й протягом усього року. Це, до речі, також один із позитивних підсумків 5-річної діяльності Фонду.

– Ми вже маємо постійних клієнтів, які щоразу, відвідуючи аптеку, купують потрібні для маленьких пацієнтів кардіоонкогематологічного відділення ліки, – кажуть аптекарі з мережі «Гармонія», яка співпрацює з Фондом. Та й у чернівецьких супермаркетах скриньки з написом «Подаруй дитині життя» та фотографіями хворих діток привертають увагу відвідувачів.

– За місяць-другий одна така скринька збирає 10-12 тисяч гривень, – стверджує менеджер Фонду Оксана Симак. – Але ж за кілька днів кардіоонкогематологічне відділення може зробити нам до 8-и заявок на ліки, які потрібні вже зараз і невідкладно, – додає голова правління Фонду молодий юрист Олександр Загарія.

А ще ж кожного місяця 19 числа на Центральній площі Чернівців відбуваються благодійні акції «Подаруй дитині життя». Вони мають інформаційний характер, але попри те ще й додають трохи грошей до копилки. Нині була 57-а акція. Показово, що такі ж заходи почали проходити й у районах області. Естафету підхопила Сторожинеччина, Путильщина…     

…Як правило, життя будь-якого фонду не довготривале. Вони, себто фонди, виникають на потребу того чи іншого політика, як гриби після дощу. І так само швидко зникають. Натомість громадська організація, створена Федоровичем, стала не просто винятком, а й прикладом для інших. З нею вже співпрацюють іноземці. І саме завдяки їй Вижницька райлікарня отримала сучасне обладнання на сотні тисяч доларів. Бо така риса в діяльності Фонду як прозорість є досить таки переконливою. Після того, як берегометський хлопчина отримав тисячу доларів на лікування від канадця Романа Яренюка, чиї батьки є вихідцями з Берегомету, іноземець почав співпрацювати з Фондом та залучив до цього всю українську громаду.

Одне слово, у Фонд «Подаруй дитині життя» нині вірять не тільки батьки хворих дітей і медики, а й пересічні буковинці, яких він переконав в існуванні порядності, чесності, благородстві. Коли такі риси ще мають прояв у суспільстві, то останнє здатне вилікуватися від будь-яких недуг – і від ракової пухлини споживацтва, користолюбства та несправедливості.

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»                

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *