Замість «Бандитам – тюрми» – «Олігархам – фонди!»

У 2004 році Віктор Ющенко на Майдані пообіцяв «розкуркулити» українських олігархів, які, на його думку, заробили свої гроші, обкрадаючи народ України. Однак минуло лише три роки і наразі виявляється, що нашому Президентові набагато вигідніше плідно співпрацювати з «акулами бізнесу», маючи від них політичну та  економічну підтримку. Так само свого часу вважав і Леонід Кучма. Скажи, хто твій друг…
1998-й. Партія Леоніда Кучми отримує контроль над адміністративним і фінансовим ресурсами, але бездарно програє парламентські вибори. Кучма розгублений: через півтора роки президентські вибори, а в парламенті – опозиційна більшість. Тоді він вирішує звернутися по допомогу до фінансових кіл. Розплатився він за це країною: перед президентськими виборами Кучма щедро передав олігархам різні галузі економіки. Вирішальною стала підтримка Кучми на виборах 1999 року Олександром Волковим і тандемом Пінчук – Деркач. Вони як раз починали боротьбу за місце під сонцем і президент на ім’я В’ячеслав Чорновіл у їхні плани не входив.
2006-й. У парламенті так само  опозиційна до президентської партії більшість. Президентські вибори через три роки. 2007-го Віктор Ющенко наважується на парламентські вибори, починаючи активно «підгортати» під себе українських олігархів за умови підтримки його кандидатури на наступних президентських виборах. Із Ющенком співпрацюють Ахметов, Пінчук, Коломойський, Тарута, Гайдук. Кого там ще в нас зараховують до олігархів?
Якщо проводити аналогію з 1999 роком, то в 2009-м президентська кампанія Віктора Ющенка має всі шанси бути розробленою Віктором Балогою і тандемом Пінчук – Ахметов.
Роки президентства Ющенка можна порівнювати з періодом правління Леоніда Кучми не тільки за схожістю їхніх учинків, а ще й за знайомими обличчями. Так, у 1997 році Раїса Богатирьова, на той момент  перший заступник міністра охорони здоров’я, стала секретарем наглядової ради Національного фонду соціального захисту матерів і дітей «Україна – дітям». Цей благодійний фонд Леонід Кучма заснував ще 1996-го, а Богатирьова посідала в ньому найвище місце аж до 2003 року. До того ж, вона була ще й науковим консультантом президента України Леоніда Кучми. Нині Богатирьова делегована Рінатом Ахметовим до Ради національної безпеки й оборони. Все ті ж обличчя…
Гроші не пахнуть
Найкращим способом акумулювати «спонсорську» підтримку стали фонди. Національний фонд соціального захисту матерів і дітей «Україна – дітям» створено 20 листопада 1996 року указом Леоніда Кучми. Навряд чи благодійні акції фонду «Україна – дітям» мали величезний позитивний вплив на життя простого населення. А от для великого й середнього бізнесу пожертви до фонду стали шансом отримати «кришу» на рівні глави держави.
Озброївшись таким цінним досвідом попередника, Віктор Ющенко від початку свого президентства взявся за розкручування благодійного фонду «Україна–3000», очолюваного його дружиною Катериною. Поповнюють скарбницю фонду лояльні до глави держави товстосуми, що входять до складу опікунської ради. А список чималий: друг Віктора Балоги регіонал Борис Колесников, голова Наглядової ради АКБ «Трансбанк» Володимир Костерін, президент корпорації «Інтерпайп» Віктор Пінчук, керівник ДУС Ігор Тарасюк, голова ради директорів корпорації «ІСД» Сергій Тарута, голова Наглядової ради ВАТ «Запоріжсталь» Едуард Шифрин.
Чи впливає членство в опікунській раді фонду на долю найбагатших людей України? Розглянемо хоча б на прикладі Бориса Колесникова.
Посидівши свого часу в СІЗО, Борис Колесников збагнув, що із чинним главою держави краще дружити, – і обрав для себе достойну нішу чесного добродійника. До опікунської ради фонду, відповідно до уставу, входять ті меценати, які вклали в будівництво «Дитячої клініки майбутнього» більше 1 млн. доларів США. Борис Колесников активно допомагає в реалізації проекту», – розповіла прес-секретар МФБ «Україна–3000» Марина Антонова. Очевидно, що Віктор Ющенко нагородив Колесникова орденом «За заслуги» ІІ ступеня саме за цю щедрість.
А під номером 16 у рейтингу добродійників «Дитячої клініки майбутнього» значиться Юхим Звягільський, ім’я якого пов’язане із сумнозвісною шахтою ім. А.Ф. Засядька.
Проте одного фонду виявилось обмаль – надто велика кількість меценатів у країні. Тоді Указом від 19 грудня 2007 року Президент створив державний благодійний фонд «Зігрій любов’ю дитину», керівником якого призначив… свою дочку – Віталіну Ющенко. Про готовність взяти участь у цьому проекті вже заявили майже всі названі олігархи, зокрема, Ігор Коломойський. Свого часу Кучма також подбав про добродійний імідж для своєї дочки Олени Франчук. Її фонд «АнтиСНІД» не зміг би так розкрутитися без коштів, які надали лояльні до режиму олігархи.
Що ж, Ющенко обрав шлях Леоніда Кучми в співпраці з найбагатшими людьми України, залучивши до цього свою родину. Наскільки це допоможе його політичній кар’єрі, наразі невідомо, але заклик Ющенка  часів останньої президентської кампанії  «Бандитам – тюрми!» набув тепер зовсім іншого значення.
Дарія ЄДКО, «Вечірні вісті»
( зі скороченнями)

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *