Кохання – творчість, доступна кожному…

Науковці розробили формулу ідеального сімейного щастя. Для ідеального шлюбу дружина повинна бути молодшою на п’ять років і … розумнішою за чоловіка.

Це засвідчують результати дослідження групи вчених із університету міста Бат (Велика Британія), оприлюднені в журналі «European Journal of Operational Research». Аналіз взаємин 1,5 тисячі пар, які перебувають у шлюбі чи доволі близьких стосунках, показав, що тривале подружнє життя забезпечене тим родинам, де чоловік старший за кохану. Коли ж дружина старша за чоловіка на три роки й більше, то їхні шанси на розлучення втричі вищі, ніж у ровесників. Та найбільшу ймовірність прожити тривале щасливе життя разом мають пари, в яких дружина значно розумніша за чоловіка.

Редакція поцікавилася тим,  що з цього приводу думають буковинські науковці?

– Ви знаєте, я, на жаль, не належу до тих психологів, які вірять в існування формули ідеального шлюбу, – каже  Альона ГОЛОВІНА, практикуючий психолог. – Бо  все це настільки індивідуальне, що дуже важко звести до спільного знаменника, а тим паче – звести до формули. Та коли між чоловіком і дружиною є різниця у п’ять років, ми, психологи, вже називаємо це материнським чи батьківсько-дитячим ставленням одне до одного. Щодо розуму й освіти, то тут важко судити. Я вважаю, що не обов’язково бути дружині вельми освіченою, адже в жінках зазвичай переважає чутливість, ніжність, одне слово, такі риси, які не потребують енциклопедичних знань. Розумній жінці, зазвичай, доволі важко знайти такого ж розумного чоловіка.

– У чому ж секрет успішного шлюбу?

Треба усвідомлювати, що постійно щасливою сім’я бути не може: в сімейному житті трапляються періоди, коли почуття посилюються та міцнішають і навпаки, коли слабшають. Тобто сім’я – це живий організм, у якому протягом життя тривають зміни. І там, де партнери щирі, справжні, де вони не тільки помічають одне одного, а й готові спілкуватися одне з одним, – все буде гаразд. Любов треба нести разом. Але повинна існувати готовність змінюватися та не розчинятися в партнері, бо тоді перестаємо бути йому цікавими.

Найщасливішими є ті шлюби, де жінка та чоловік намагаються завжди бути цікавими одне одному.

 

Ігор БУРКУТ, історик, кандидат історичних наук, політолог, який прожив у шлюбі вже майже 40 років, вважає, що для щасливого спільного життя найперше повинна існувати  взаємоповага:

– Не можна вимагати, щоби люди у шлюбі були подібними, бо подібне, мовляв, відштовхується. Але й не скажеш, що протилежності, які нібито притягуються, будуть щасливі. Тут немає універсальної формули – і бути її в принципі не може. За своє життя я бачив дуже багато шлюбів нещасливих, багато шлюбів ніяких, що трималися тільки на спільному господарстві та спільних дітях. І бачив практично зовсім невеличку кількість щасливих шлюбів.

Усі щасливі сім’ї – дуже різні: вони можуть бути представниками різних етнічних громад, різних культур, різних релігій. Та завжди подружжя в них поєднують взаємна повага і взаємний інтерес одне до одного.

Щастя – це відсутність нещастя

 

І ще одне: я не знаю жодного щасливого шлюбу, де і чоловік, і жінка, а то й обидва захоплювалися алкоголем чи ще чимсь подібним. Як правило, щасливий шлюб об’єднує духовних людей: це або глибоко віруючі люди, або висококультурні, або науковці чи прекрасні майстри своєї справи. Я зустрічав щасливого червонодеревника, дружина якого – відома вишивальниця. Вони обидва від природи художньо обдаровані. І хоча особливо великої освіти не здобули, та все своє життя творили. А що таке кохання? Це – творчість, доступна кожному. Але багато людей нехтує цим. Дуже часто люди піддаються першому почуттю, а це може бути звичайнісінька фізіологія: людина отримала задоволення і почуття відійшло. А от коли є щось спільне, яке об’єднує Його та Її, тоді й закладається підґрунтя для щасливого шлюбу.

Вчені можуть шукати секрети сімейного щастя, та й слава Богу, що цікавляться ними. Але наука істини тут ніколи не встановить. Істину тут може встановити тільки Бог. Це Він обирає нам партнерів. Тому головне – слухатися Творця, а не когось іншого – сусіда, друзів… Кожна людина врешті-решт починає відчувати: так, оце і є той чи та, з ким треба прожити все життя. Навчіться слухати… А далі – творіть своє щастя.

Лідія КИРИЛЮК, «Версії»                 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Кохання – творчість, доступна кожному…”