І зелений туризм вимагає «зелені»!

Та не сидіть по норах – відпочивайте в горах!

 Аби добре відпочити, набратися здоров’я та енергії, нині не обов’язково долати декілька сотень кілометрів і їхати на море. Для гарного відпочинку з масою найяскравіших вражень є добра альтернатива – у гори. Тим більше, що ми живемо на Буковині, де і гір, і природи, і річок, і лісів цілком вистачає, щоби спокуситися на так званий зелений туризм.

Всього лише година-дві їзди від міста – і ви разом із родиною маєте можливість приймати сонячні ванни, дихати свіжим повітрям, вживати екологічну їжу, гуляти лісовими манівцями, кататися верхи на конях. Якщо вирушите на Вижниччину і Путильщину, зможете долучитися до етнічної культури – власноруч виготовите ляльку-мотанку, приміряєте вишиванку, у Кіцманському, Новоселицькому,  Глибоцькому районах гостинні господарі вас обов’язково зводять на риболовлю і почастують рибною юшкою, на Сторожинеччині – запросять збирати лікарські рослини.

Перспектива приваблива, чи не так? Але як організувати таку відпустку, скільки це коштує і чи не виявиться врешті-решт, що релакс у горах вартуватиме стільки ж, як добрий відпочинок на прогрітому сонцем морському узбережжі?

Зелений або сільський туризм передбачає проживання в сільських будинках разом з господарями або самостійно. Головне в такому виді туризму – тісний контакт з природою, місцевими жителями. Зелений туризм дає можливість міському жителю отримати те, чого йому не вистачає в місті.

Нині на Буковині офіційно діє 112 сільських приватних садиб. Найбільша їх кількість – у Вижницькому, Путильському, Хотинському районах.

               Прогулятися на катері Дністром? – Без питань!

Звісно, плануючи скористатися послугами зеленого туризму, можна розраховувати на різну суму – зважаючи на те, чого бажає ваша душа, і на можливості вашого гаманця. Власники агросадиб (так ще називають зелені садиби) пропонують доволі різноманітний перелік послуг та цікавинок для проведення відпустки або ж просто уік-енду.

Власник одного з таких зелених обійсть на березі Дністра в Кельменецькому районі, якому ми зателефонували, щоби дізнатися про пропозиції та умови відпочинку, розповів, що проживання в кімнаті зі зручностями, телевізором, телефоном на двох осіб коштуватиме 150 грн. за добу. Гості мають змогу користуватися кухнею, пральною машиною, мангалом – це входить до вартості проживання. Щоправда послуги з харчування пан Дмитро К. не надає – каже, що «тепер податки такі великі, що кухаря тримати немає змоги», а самі господарі не справляються. Тому, охочі відпочити саме в цій садибі запасаються харчами заздалегідь і самостійно готують собі їжу. Для того, щоби порадувати, а, можливо, й здивувати друзів, які приїхали до вас у гості з інших областей, можете скористатися поширеною у с.Вороновиця на Кельменеччині послугою – річковою прогулянкою на катері, за яку, щоправда, треба буде викласти 250 грн. за годину.

Дістатися до Вороновиці не дуже складно, особливо, якщо маєте власну автівку. Село знаходиться за100 кмвід обласного центру, а це –  півтори години автомобілем. В іншому випадку, якщо ви таки вирішите відпочивати у Вороновиці на березі Дністра, доведеться діставатися рейсовими автобусами. Квиток до Кельменців коштує 34 грн. Далі – маршруткою з місцевої автостанції.

На березі Дністровського водосховища у селі Берново Кельменецького району вас також радо зустріне «Дім рибалки». Господарі запевняють: «Відпочиваючи тут, ви потрапляєте в абсолютно інший світ. Розмірене спокійне сільське життя вдалині від доріг, водні простори Дністровського водосховища. Тут немає сторонніх звуків крім природних, жодної суєти». Така ідилія коштує 50 грн. за ліжко-місце, якщо хочете зняти будиночок – 300 грн., двомісна кімната – 150 грн., тримісна – 180 грн. У переліку послуг садиби: телевізор, стереосистема, кухня, сауна, басейн, паркінг, волейбольний та дитячий майданчики. Харчування тут не передбачене, тож харчі доведеться везти з собою.

            Хочете торкнутися неба? Тоді вам у гори!

А ще, поїхавши до Карпат, можете бути певні, що обов’язково скуштуєте смачної кулеші з бринзою і шкварками, навчитеся грати на дримбі, відвідаєте «тихе» – грибне «полювання», побачите як доять овець, як вариться бринза, спробуєте затанцювати коломийку. Власники садиб також запропонують гостям попаритися в лазні, випити трав’яного або ягідного чаю, а любителям екстріму – навіть сплавитися Черемошем.

Якщо ви вирішили зупинитися в Долішньому Шепоті на Вижниччині, мешкатимете в двомісних кімнатах за 200 грн. з людини (сума немаленька, правда ж?). Хочете повного моціону? – Тут вам запропонують триразове харчування вартістю 150 грн. – гуцульською, румунською, єврейською, українською традиційними кухнями. Комплекс, виконаний з дерева, може прийняти від 12 до 16 осіб (6 двомісних номерів). Кожний номер обладнаний санвузлом, душовими кабінами. З крана тече джерельна вода. Тут є супутникове телебачення з широким спектром телевізійних програм, Wi-Fi інтернет.

У селі Виженка Вижницького району господиня пані Стефа пропонує містянам-відпочивальникам кілька днів пожити в звичайному сільському будиночку без особливих сучасних «наворотів» – євроремонту та техніки. Це, переконана вона, дасть змогу туристам ще більше відчути природу, сільське життя, витратити більше часу на прогулянки лісом, походи до річки. Тут вас і домашнім молоком напоять, і запропонують свіжу городину. За проживання за добу візьмуть не надто багато – 40 грн. з людини. Харчування – як забажають гості, але, запевнили в цій садибі, ціни не захмарні: проста їжа – прийнятна ціна. У будиночку 2 кімнати по 3 ліжка у кожній, колориту в інтер’єрі додають гуцульські килими на підлозі та стінах, вишиті руками господині картини, ікони та рушники на стінах, подушки на ліжках.

Якщо приваблює колорит у поєднанні з сучасними вигодами – такий відпочинок вартуватиме дорожче. У тій самій Виженці ви легко знайдете садибу «У Сокола», яка приймає відпочивальників уже впродовж 10 років. Досвід у господарів неабиякий, бо провести кілька днів на тлі природи до них приїздять не тільки буковинці, а й гості з інших областей та навіть закордону. Тут вам пропонують телевізор, стереосистему, сауну, зручну парковку. Кімнат тут 5, загальна кількість ліжок – 10. За добу проживання з однієї людини господарі просять не багато не мало – 100 грн. Хочете й попоїсти? – Дворазовим харчуванням вас забезпечать за додаткових 50 грн. Пішки1 км– і ви в лісі, ходите горами та милуєтеся красотами Карпат.

У Підзахаричах господарі прийматимуть вас за 100 грн. з людини за проживання, а ще за 80 грн. тричі погодують. Додаткових 50-100 грн. – і годину-дві вас водитимуть лісом, розповідатимуть гірські легенди, ще 100 грн. – і ви станете вправним вершником, 1500 грн. – і вздовж28 кмви випробовуєте на собі віражі гірської річки, ставши екстремальним рафтингістом.

Вирушивши до Путили рейсовим автобусом, заплатите за квиток майже 37 грн. в один бік, до Вижниці – в межах 23 грн. Власним автомобілем на бензин до Путили в обидва боки, за умови якщо автівка використовує 10 літрів бензину на100 км, на дорогу витратите близько 220 грн. На заправку авта до Вижниці і назад готуйте 150 грн.

На що потрібно звернути увагу, вибираючи місце для відпочинку

  • Вирушаючи на відпочинок, беріть із собою зручні речі та взуття, фотоапарат;
  • Садиба, де ви зупинитеся, повинна розташовуватися в екологічно чистій місцевості, околиці повинні бути приємні і доглянуті;
  • Буде добре, якщо місце розташування садиби буде поряд із природними пам’ятками – лісами, заповідниками, парками;
  • Харчуватися на відпочинку найкраще домашньою кухнею – домашніми сирами, соліннями, винами, ковбасами;
  • Щоби пам’ять про відпочинок збереглася довше, купуйте сувеніри в місцях, де відпочиватимете.

 

Зелений туризм – справді вигідна пропозиція для тих, у кого або обмаль часу для більш тривалого відпочинку (інколи для відновлення сил вистачає і трьох днів), або не вистачає заощаджень на далеку дорогу до моря та перебування там. Проте, переглянувши деякі пропозиції господарів зелених обійсть нашої області, мені видалося, що часто вартість відпочинку на рідній Буковині аж ніяк не нижча, ніж на морських курортах, а подекуди й вища. Зекономити можна тільки в одному випадку – обирати варто не відпочинкові комплекси, а садиби господарів. Там і поторгуватися можна, і по-справжньому відчути колорит буковинського села. Вдалого відпочинку!

 Якщо ви вирішили відпочити, не виїжджаючи за межі Чернівецької області, то вам в пригоді стане сайт «Буковина туристична», де є спеціальний розділ  «Сільський туризм», на якому поданий перелік контактів низки зелених садиб, що пропонують свої послуги. Відомості щодо відпочинку на селі надасть вам і низка турфірм у Чернівцях: «Кнаус», «Навколо світу», «Європа плюс», «ТЕТ», СВ-тур», «Турист». Окрім того, можете звернутися до громадських організацій «Буквиця» та «Палітра Буковини», які також контактують з власниками зелених садиб.

 Любов НЕЧИПОРУК, «Версії»

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *