Як вберегтися від спеки?

За останні кілька днів Буковину «накрила» нестерпна спека, від якої важко сховатися. Тому лікарі радять дотримуватися певних правил. Особливо остерігатися потрібно людям із серцево-судинними, онкологічними та ендокринними захворюваннями. Як вберегтися від спеки – розповідає Любов ЧОВГАН, головний лікар КМУ «Міська станція швидкої медичної допомоги»:

– Літньої пори зростає кількість викликів лікарів з приводу патологій серцево-судинних хвороб, теплових ударів, сонячних опіків тощо. Це стається тому, що люди не дотримуються певних правил. Наприклад, люди із серцево-судинними патологіями повинні чітко дотримуватися рекомендацій лікарів: гіпертоніку треба вчасно пити ліки, контролювати свій тиск, а тим, хто страждає на серцеву аритмію, слідкувати за частотою серцебиття. А людям, які мають ендокринні та онкологічні захворювання, категорично заборонено перебувати на прямому сонячному промінні. Це може спровокувати погіршення стану здоров’я.

Забороняється перебувати на сонці і маленьким дітям – у них ще не стабільна терморегуляція і при перегріванні потовиділення у дитини дуже сильне. А це може призвести до серйозних порушень.

Звичайно, найкраще у спеку не виходити під палюче сонце, але якщо все ж необхідно – вдягайте світлий одяг з натуральних тканин, сонцезахисні окуляри та головний убір.

Рідина та легка їжа

– Під час спеки треба багато пити, – наголошує Любов Юріївна. Важливо підтримувати свій водно-сольовий баланс, тому що саме в спеку із потом втрачається велика кількість води і її треба поповнювати. Вживайте чисту воду, без жодних домішок – не газовану, не солодку, не фарбовану, без консервантів. Адже солодка вода не задовольняє потреби організму та не зменшує спрагу. Гамувати спрагу допомагає несолодкий  відвар з трав. І пам’ятайте – алкоголь у спеку – знущання над організмом.

Обмежуйте себе в їжі: не вживати жирної, смаженої, «важкої» їжі. Харчуйтеся овочами, фруктами, робіть салати. А «важка» їжа, наприклад, м’ясо – для холодного періоду та для людей, які важко працюють фізично.

Тепловий удар

У залежності від стану організму, ознаки теплового удару можуть бути різними: підвищення тиску, сильне серцебиття, запаморочення, короткочасна втрата свідомості.

Такій людині треба дати попити води, відвести її в тінь, ще краще – прохолодне місце, покласти лежачи, припідняти ноги та викликати швидку допомогу. 

Не поєднуйте відпочинок з алкоголем!

На жаль, уже з’явилися повідомлення про перші утоплення, і до того ж, здебільшого гине молодь. Найкращий варіант себе убезпечити – не запливати глибоко. І обов’язково, якщо  йдете у воду – не вживайте алкогольних напоїв. Адже у стані сп’яніння люди неадекватно оцінюють свої можливості. А перегрівшись на гарячому сонці, скачуть у холодну воду. Через різку зміну температури виникають судоми. Це може спричинитися до трагедії…

Перше, що треба зробити, якщо тоне людина – викликати рятувальників. Якщо не вмієте плавати  – в жодному разі не лізьте рятувати. Утопаючий може потягнути і вас за собою. Минулого року сталася потрійна трагедія – люди кинулися рятувати чоловіка, але не розрахували сили, тож поховали усіх трьох … Кличте на допомогу, викликайте швидку допомогу. Адже серцево-легенева реанімація – це складна дія, яку нефахівець добре не зробить.

Любов КАФАНОВА «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *