Що знає молодь у світі про День Перемоги?

Бліц-опитування молодих людей з різних країн Європи зробив спеціальний кореспондент «Версій» у Магдебурзі Сашко Горський.

Напередодні 9 Травня в українських ЗМІ традиційно з’являється багато різноманітних повідомлень на цю тему. Сперечаються між собою політики, студенти, викладачі, письменники, менеджери і продавці в крамницях… Така гостра й палка полеміка в українському інформаційному просторі збуджує  інтерес. Закономірно виникає запитання: а що ж думають з цього приводу інші європейці, зокрема молоді, чиї сім’ї так чи інакше теж були пов’язані з Другою світовою війною.

Ieva

Ієва, 24 роки (Рига, Латвія):

– Багато хто відзначає День Перемоги в Латвії, але латиші зазвичай не святкують. Звісно, що у пострадянській країні збереглися традиції відзначення цього дня, але переважно серед російської діаспори. Я знаю тільки те, що в нашій країні частина росіян зустрічається і святкує 9 Травня. Особисто для мене це нічого не означає, тому що я про це практично нічого не знаю і в нас не прийнято це святкувати. Маємо звичайний робочий, а не вихідний день.

Philippe

Філіп, 22 роки (Париж, Франція):

– Для нас 9 травня – це День Європи. Втім, День Перемоги ми теж відзначаємо, але 8 травня. У Франції, як і в Об’єднаній Європі, це день святкування перемоги над нацизмом, відзначення закінчення Другої світової війни. У нас це вихідний. Але для мене це не особливий день – тільки тому, що я часто думаю про Другу світову війну і не потребую особливих дат для того, аби про це згадати.

Aleksandra

Александра, 19 років (Люблін, Польща):

– Ми не робимо нічого особливого цього дня. Це не вихідний у Польщі. Звичайно, кожний знає, що цього дня в Європі закінчилася Друга світова війна, але у нас ніхто особливо це не святкує.

Max

Макс, 19 років (Магдебург, Німеччина):
– У Німеччині 9 Травня – це День Чоловіків, а ще – день Вознесіння Господнього.  Тому християни святкують за релігійними традиціями, а нехристияни придумали собі свято на кшталт 8 Березня для чоловіків. Цього дня по всьому місті можна зустріти п’яних чоловіків, а останнім часом – і нетверезих жінок також. Всі надто сконцентровані на Дні чоловіків, тому про День Європи чи День Перемоги у Німеччині ніхто не думає. Особисто я вважаю, що це недоречні свята, як День матері – адже маму треба любити щодня, а не тільки в якийсь спеціальний день. Тому для мене це трохи по-дурному святкувати, що ти є чоловіком!

Ми з друзями поїдемо кататися на велосипедах і трохи вип’ємо чогось, але це не через те, що ми чоловіки, а через те, що вихідний день.

Для мене це не пов’язане з війною. Мені просто цікаво, скільки років ще ми будемо про це згадувати і питати одне одного, чи це означає для нас щось і що саме. Це ніяк не пов’язане з моїм особистим життям, ця війна, ці події такі далекі від мене, що я навіть про це не думаю.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *