Європа починається в Заставні?

Хто в місті господар? «Версії» започатковують нову рубрику, у якій ми розповідатимемо буковинцям про мерів районних центрів Буковини, їхні здобутки, помилки, приватне життя…

З історії міста:

Найдавніша письмова згадка про Заставну датується 1589 роком. Походження назви міста з’ясоване не кінцево, хоча найправдивішою версією здається та, що вона походить від слова «застава», яка колись існувала на річці Совиця. Ця річка (у ті часи ще повноводна) перетворилася нині у маленький потічок.

Досьє «Версій»:

Міський голова: Ярослав Цуркан. Народився 2 червня 1974 року в Заставні. Довгий час жив і працював у Польщі та Німеччині. На посаді міського голови – 4 роки.
Особливі прикмети: Збирає навколо себе молодь, креативний, цікавий співрозмовник, володіє чудовими організаційними здібностями, вправний психолог, має гарне почуття гумору.

Знайомство

Відверто кажучи, збираючись на зустріч із паном Ярославом, я чекала на надмірну офіціозність, обіцянки-кліше, нафталінові розмови про «добробут-благоустрій-електорат»… Так уже ведеться, що «живі» люди серед чиновників районного масштабу трапляються вкрай рідко.

Та з перших слів нашого діалогу стало зрозуміло, що я маю справу з прогресивною молодою людиною, яка розуміється на психології та політології краще, ніж багато його колег. І навіть, коли пан Ярослав викладав суто факти, було помітно, з якою любов’ю він говорить про своє місто.

Робота – результат – робота…

– Тут ми садочок, спортзал, бібліотеку відремонтували, а ось будуємо автовокзал (його раніше в Заставні не було), а тут на день міста цирк для діток замовили, а на цьому місці незабаром поставимо пам’ятник афганцям… А тут поставили плитку і асфальт, там водогін відремонтували…

У місті кипить робота: будівництво, ремонт доріг, на центральній вулиці робітники фарбують бордюри. Заставна живе активним, плідним життям.

– Я отримую неабияке задоволення, коли бачу результат своєї роботи. Відчуття, що тобі вдалося зробити щось вагоме для свого міста, не можна порівняти ні з чим іншим.

Перше, що привернуло увагу, тільки-но ми заїхали до Заставни – чистота.

– За те, що люди смітять, повинні бути встановлені великі штрафи, – вважає пан Ярослав. Певне, на ставлення Ярослава Васильовича до порядку повпливали 6 років проживання у Німеччині…

«Корозія металу» у Заставні!!!

У Заставні немає гір, фортець, масштабних заводів… Тож пан Цуркан разом з однодумцями взявся створити драйвовий стильний фестиваль, який став би візитівкою містечка і приваблював би туристів з усього світу.

Двічі в Заставні проводився зліт байкерів з усієї України і навіть із-за кордону. На минулорічному байк-фесті виступав гурт «DVS» на чолі із Шонном Карром. Цього року 31 липня на міжнародному фесті у Заставні можна буде почути легендарний російський треш-метал гурт «Корозія металу»! Для Буковини це справжня сенсація!

Нинішнього року на фесті очікується близько 10 тисяч гостей і 300 байкерів з усього світу.

Організацією фестивалю опікується голова спілки байкерів Буковини Віталій Кицан. Саме йому належить ідея привезти до Заставни учасника конкурсу «Україна має талант», наймолодшого байкера світу!

Вийти заміж за мера…

Ярослав Цуркан одружений, виховує донечку. На запитання, як реагує сім’я на його постійну зайнятість, відповідає, що дружина вийшла за нього, коли Ярослав Васильович уже був мером, тож вона була готова до такого способу життя.

Не зважаючи на спекотну пору, у відпустку не збирається. Та якщо випаде можливість, поїде із сім’єю до Криму або Одеси.

Хоббі Ярослав Цуркан не має, адже робота поглинає увесь вільний час. «В юності захоплювався танцями. Був звичайно, не як Влад Яма, але для маленького містечка вистачало», – жартує пан Ярослав.

Він полюбляє все справжнє, природнє:
– Яку музику слухаєте?
– Шепіт води люблю…

Майбутнє – разом із містом

– Місто має всі шанси стати набагато кращим, – вважає Ярослав Цуркан, – Я покладаю великі надії на інвестиції. У нас стрімко розвивається будівництво, адже багато мешканців міста працюють за кордоном і зароблені гроші вкладають у власний бізнес у Заставні.

Так, у маленькому містечку із населенням близько 9 тисяч людей успішно працює три будівельні магазини. Цей показник говорить про будівельний потенціал Заставни.

А ще у планах Ярослава Васильовича – розпочати будівництво багатоповерхового будинку при в’їзді до Заставни. Нині триває підготовка необхідної документації.

Емма АНТОНЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

3 коментарі “Європа починається в Заставні?”