Коли має приїхати «швидка» й чи прибуде взагалі

Від 1 січня 2021 року нормативи прибуття бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги на місце події змінюються згідно з постаново Кабміну від 16 грудня 2020 р. №1271. Виклики віднині поділятимуться на критичні та екстрені –  на них виділяється, відповідно, 10 і 20 хвилин. На непрофільні виклики карети швидкої допомоги не виїжджатимуть.

«Екстренка» прибуде тільки за певних умов

Новий норматив розподіляє види звернень пацієнтів щодо надання екстреної медичної допомоги на кілька категорій і встановлює часові рамки їхнього прибуття на виклик  залежно від цих категорій:

* критичні стани (відсутність чи неефективне дихання, масивна кровотеча, ураження від зовнішніх чинників, інтоксикації або укусів комах, напади гострих чи хронічних хвороб) – 10 хвилин; допускається перевищення зазначеного нормативу, але не більше ніж у 25% випадків;

* екстрені стани (якщо вони супроводжуються порушеннями свідомості, ознаками кровотечі, гострого коронарного синдрому, гострого інсульту, розладами дихання, зумовленими усіма видами травм, зовнішніх чинників чи гострих або хронічних захворювань) – 20 хвилин; допускається перевищення зазначеного нормативу, але не більше ніж у 15% випадків.

 

В інших випадках – бити в рейку?…

У разі неекстрених станів диспетчер рекомендує пацієнту звернутися до свого сімейного лікаря, у найближче відділення екстреної медичної допомоги чи передає звернення до чергового центру первинної медико-санітарної допомоги відповідної адміністративно-територіальної одиниці. «У разі відсутності такої можливості диспетчер напрямку направляє до пацієнта бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги, яка не виконує критичні або екстрені виклики», – це цитата із постанови Кабміну. Рекомендуємо запам’ятати її. 

У разі надходження непрофільного звернення диспетчер рекомендує пацієнту звернутися до сімейного лікаря або за допомоги медичного працівника диспетчерської служби центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф надає дистанційну медичну консультацію.

Установлення пріоритетів виїзду на виклики допоможе розподілити обмежені ресурси екстреної медичної допомоги, забезпечивши її якнайшвидше надання тим особам, які цього найбільше потребують. Ознайомитися з нормативним документом можна на сайті Кабміну.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *