Чи буде прозорим ринок землі?

– Земельна реформа унеможливлює маніпуляції з землею, – наголосив Георгій ВЕРДЕНЮК, заступник начальника головного управління Держкомзему у Чернівецькій області під час прес-конференції, присвяченій законопроектам «Про державний земельний кадастр» і «Про ринок земель». Перший, як відомо, вже пройшов друге читання у ВРУ та вступить у дію 1 січня 2012 року. Другий відправили на доопрацювання і він слухатиметься в другому читанні у вересні.

Як зауважив Георгій Верденюк, законодавством передбачено, що покупцями земель сільськогосподарського призначення можуть бути лише громадяни України, фермерські господарства, засновниками яких є виключно громадяни України, і держава в особі органів місцевого самоврядування та органів державної виконавчої влади.

За його словами, законопроект спрямований на те, щоби кожен власник земельної частки паю зміг використати конституційне право розпоряджатися своєю власністю. Крім цього, він містить низку аспектів, завдяки яким вдасться запобігти зловживанням та маніпуляціям із землею.

Законопроектом, зокрема, передбачено граничну площу, яку може викупити одна особа: для нашого регіону це не більше 900 га, в середньому ж по Україні ця цифра становить 1500 га. Фізична особа, яка купуватиме землю на суму понад 150 тис. грн, має задекларувати свої доходи.

Та, як відомо, всі ці перешкоди в нашій державі, на жаль, легко можна обійти.
Очільник повідомив також, що новим законом передбачено підвищення родючості ґрунтів, проведення їх нової, якісної характеристики, яка, за словами пана Георгія, збільшить нормативну грошову оцінку земель у 1,5-2 рази, а це, в свою чергу, збільшить орендну плату за землю від 3% до 5%, як мінімум. Земельна реформа передбачатиме жорсткий контроль за цільовим призначенням землі, її ефективним використанням та родючістю.

Зміна цільового призначення землі буде можлива лише через 10 років після її продажу. Коли ж людина, яка придбала землю сільськогосподарського призначення, захоче її продати того ж року, тоді така угода обкладатиметься 100% митом.

Заступник начальника ГУ Держкомзему України в Чернівецькій області підкреслив також, що нині ще можна буде врахувати проблемні моменти перед винесенням на друге читання.

Чиновники щиро вірять у необхідність реформи та її успіх на практиці. Хоча говорити про її ефективність ще зарано, бо аналізу ризиків, принаймні для нашої області, ніхто не робив. Головне ж, щоби селяни в результаті реформи не лишилися безробітними.

До речі, планують продати землю, за словами п. Георгія, лише 30% буковинців.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *