День народження екс-президента Зімбабве Роберта Мугабе офіційно оголошений державним святом

День народження колишнього президента Зімбабве Роберта Мугабе – 21 лютого – офіційно оголошений державним святом в країні. Свято отримало назву Національний день молоді імені Роберта Габріеля Мугабе, пише Медуза з посиланням на місцеве видання The Herald.
Уряд Зімбабве вирішив зробити день народження Мугабе державним святом ще в серпні 2017 року – після прохань з боку молодіжного крила правлячої партії “Зімбабвійський африканський національний союз – Патріотичний фронт”. Проте офіційне рішення уряду було опубліковано тільки 24 листопада. У той же день відбулася інавгурація нового президента Зімбабве Еммерсона Мнангагви, під час якої він заявив, що Роберт Мугабе “повинен отримати повагу і визнання, яких він заслуговує як один із засновників і лідерів Зімбабве”.
93-річний екс-президент Зімбабве Роберт Мугабе буде до кінця життя отримувати зарплату глави держави. Крім цього він отримає близько 10 мільйонів доларів в якості винагороди. Нагадаємо, 7 листопада Мугабе звільнив віце-президента країни Еммерсона Мнангагву, що було розцінено як спроба відкрити шлях до влади дружині Грейс Мугабе з тим, щоб вона стала його наступником. У ніч на 15 листопада зімбабвійські військові заблокували всі органи влади в столиці Хараре, захопили телецентр і оголосили, що тимчасово беруть під свій контроль ситуацію в країні. У той же час військові підкреслили, що дії армії не є військовим переворотом, а лише спрямовані проти «злочинців», які оточують Мугабе. 19 листопада партія влади Zanu-PF звільнила президента з поста свого лідера. Також політсили виключили Грейс Мугабе, яка молодша за чоловіка на 40 років. 21 листопада Мугабе подав у відставку, про що заявив прес-секретар парламенту Джейкоб Муденда. 93-річний президент перебував при владі з 1980 року. 24 листопада 75-річний Еммерсон Мнангагва склав присягу нового президента Зімбабве.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *