Чи готові ви платити більше за хліб?

«Не готові» – обурюються люди. «І не треба» – заспокоює влада. Адже, принаймні до липня 2013 року, хліб дорожчати не буде

Рекордний урожай

– Цьогорічного урожаю для внутрішніх потреб області більш аніж достатньо, –  каже начальник головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Микола Олексюк.  – Урожай ранніх зернових і зернобобових на Буковині на 30 тис тонн вищий, аніж торік (257 тис. тонн). Враховуючи, що в нас значні площі кукурудзи, – біля 67 тис. га, – загалом очікуємо по області 620 тис. тонн. валового збору. Зокрема, пшениці в області було вироблено біля 170 тис. тонн. Це практично вперше маємо таку кількість зерна.

Хлібоприймальні підприємства протягом останніх трьох років отримують найкраще зерно. Якщо раніше ми закуповували пшеницю 5 і 6 класу, то цього року такої пшениці у селян навіть немає. Тобто, зросла загалом якість самих зернових культур – за рахунок сучасної агротехніки, застосування новітніх технологій, – каже Микола Олексюк.

 

Наприклад, для хлібопечення області потрібно 64 тис. тонн пшениці і біля 20 тис. тонн кукурудзи (для мамалиги та інших видів випічок та круп)… Тому хвилюватися, що в області виникне дефіцит зерна чи борошна – не варто.

Хліб має коштувати не більше 4 гривень

 

Щоправда, ціни на пшеницю трохи зросли – у межах 15-18% – до 1900-2000 грн за тонну. Принаймні, за такою ціною пшеницю 2-3 класу закуповував Аграрний фонд, який формує для хлібобулочних підприємств країни – виробників соціального хліба запас борошна аж до наступного врожаю. Таким чином влада запобігає підвищенню цін на хліб протягом 2012-2013 маркетингового року – тобто, до липня 2013 року.

Звісно, не борошном єдиним формується ціна на хліб. Адже щороку у хлібопекарських підприємств збільшуються також витрати на енергоносії (електроенергія, паливо), зростають заробітні плати працівників…

Проте, за словами директора ПАТ «Чернівецький хлібокомбінат» Віталія Самсоненка, цього року (від липня) ціна на хліб «Орільський» піднялася лише на 10 коп. – від 3 гривень 35 коп. до 3 гривень 45 копійок. Додамо до цієї суми ще надбавку, яка, за законом, не може перевищувати 10%. Виходить, що навіть у посередників орільський хліб Чернівецького хлібокомбінату має коштувати не більше 4 гривень.

У структурі затрат Чернівецького хлібокомбінату борошно  складає до 40%. Для порівняння паливо (газ) складає лише 7%, витрати на збут – 15%, загальновиробничі витрати – 7,7%.

Цікаво, що й самому Чернівецькому хлібозаводу суттєве підвищення ціни його хлібу не вигідне, бо тоді підприємство буде не конкурентоспроможним. Адже на буковинському хлібобулочному ринку працюють пекарні і з Вінницької області (реалізують продукцію переважно в Сокирянському р-ні), і з Хмельницької, Тернопільської областей. Конкуренти ціни на хліб намагаються встановлювати якомога нижчими, зокрема, і за рахунок пониження якості…

– Припустимо, людина купує на день буханку хліба. Хліб подорожчав на 10 копійок, тобто щомісяця за нього треба витрачати на 3 гривні більше. Якщо врахувати підвищення рівня пенсії та різних соціальних допомог – таке підвищення зовсім не суттєве, – переконують у будинку з левами. Хліб для українців залишається одним з найважливіших продуктів соціального кошика, тому влада жорстко регулює ціни на нього. 

– Якщо правильно зберігати наш хліб – наприклад, у холодильнику, за температури 7-10 градусів, – то він не втратить своїх смакових якостей до 7 й більше діб,– каже Віталій Самсоненко. – Бо він – з натуральної сировини: борошно, вода, дріжджі… Ми відмовилися від використання хімічних добавок, адже весь світ переходить на органічну продукцію. І ми – не виняток.

– Цього року модернізували дві лінії виробництва хліба, збільшили потужність лінії з виробництва батонів… Печемо щоденний хліб для лікарень та шкіл:  700-грамовий по 2.73 грн, 600-грамовий по 2.40 грн. Рентабельність цього хліба для нас взагалі мінусова, – додає директор хлібокомбінату.

Безвідсотковий кредит… на борошно

За словами Миколи Олексюка, зерно на Буковині зберігається на Неполоківецькому комбінаті хлібопродуктів, який є постачальником і оператором Аграрного фонду. Зараз тут зберігається 32 тис. т пшениці. З них 13 тис. – пшениця Аграрного фонду. Загалом у Чернівецькій області хлібопекарським підприємствам для випічки щомісяця потрібно 2100-2200 т борошна, переважну більшість якого використовує ПАТ «Чернівецький хлібокомбінат». Зокрема, з Аграрного фонду він може щомісяця використовувати 1200 т пшеничного, і 130 т житнього борошна. Більше того, сесія обласної ради цього року вперше прийняла рішення про те, щоби виділяти гроші з обласного бюджету хлібопекарням області на придбання з Аграрного фонду борошна або зерна. Бо серед умов придбання борошну в Аграрного фонду існує попередня оплата.

– Раніше кошти виділялися лише Неполоківецькому комбінату для закупівлі зерна. Цього ж року прийняті зміни до Програми стабілізації ціни на ринку борошна: усі хлібопекарські підприємства можуть отримати через обласний бюджет для закупівлі борошна кошти – до 2,5 мільйони грн. за умови їхнього повернення до 1 січня.  Це робиться для того, щоби вони не користувалися кредитами і таким чином не збільшували собівартість випеченого хліба, – каже Микола Олексюк.

Ігор КОНСТАНТИНЮК, «Версії»

Чи корисний свіжий хліб?

Цікаво, чи знаєте ви, що свіжий, ще гарячий хліб – зовсім не корисний для організму? Він згортається в грудки і перетравлюється дуже повільно, оскільки в шлунку грудки погано просочуються травними соками, осідаючи на стінках шлунка. Більше того, якщо з’їсти багато гарячого хліба, може статися заворот кишок. Тож від моменту випічки хліба має пройти не менше 3-4 годин.

Потримайте шматочки свіжого хліба в тостері. А потім дайте їм повністю охолонути. Тостер підсушує хліб і дріжджі, які містяться у свіжому хлібі в ще активному стані. Підсушений або вчорашній хліб легше перетравлюється. Зокрема, такий рекомендують вживати людям, які потерпають від захворювання шлунка та печінки.

Як зберігати хліб

Щоби хліб довше залишався свіжим, слід тримати його в металевій або дерев’яній хлібниці, але окремо білий від житнього, бо білий хліб всмоктує запах і втрачає свій смак.

Хлібницю слід чистити від хлібних крихт, протирати оцтом або питною содою та просушувати. Робити це необхідно раз на тиждень.

У ємність, де зберігається хліб, можна покласти шматочок цукру, це допоможе запобігти швидкому черствінню.

Купуючи хліб, важливо знати: щоби хліб не окислявся, а його бродіння припинилося, він повинен бути добре пропечений.

Щоби уникнути інфекціонування, не кладіть хліб разом з овочами, не обертайте його в газету, адже хліб може увібрати в себе типографічну фарбу.

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *