Будуймо майбутнє разом!

П’ять нових мальовничих мікрорайонів з багатоповерхівками, стоянками для машин, дитячими майданчиками, зеленими зонами невдовзі прикрашатимуть Чернівці. Вони «зростають» на вулиці Руській, Червоноармійській та проспекті Незалежності. Очолює цей процес досвідчений будівельник, генеральний директор ВАТ «Чернівецька пересувна механізована колона №76» Василь КАГЛЯНЧУК.

– Наша компанія займається будівництвом від 1946 року. Рік від року ми вдосконалюємося, «ростемо», застосовуючи нові технології та методики, – розповідає Василь Іванович. – Наприклад, нині намагаємося у кожному будинку встановити індивідуальне опалення для кожної родини. Тобто, втілюємо в реальність те, про що чернівчани, які мешкають у радянських «панельках», мріють уже роками.

Наша компанія практикує й індивідуальне планування для кожної людини: замовник сам собі дизайнер – усі внутрішні перегородки в квартирі під час будівництва ставимо за його проектом.

Обов’язково на першому й другому поверхах новобудови розташовуємо приміщення під магазини, офіси, банки тощо. Аби люди могли лише спуститися вниз і отримати потрібні їм послуги.

70%  клієнтів «ПМК-76» – заробітчани з-за кордону або ті, хто добре заробляє на одному з ринків Чернівців.

– Чи існують програми для охочих придбати житло?

– Нещодавно ми надали майже 35 квартир для продажу за програмою Президента «13+3». 11 клієнтів пішли до банків і… не повернулися. Фінустанови продиктували людям умови, вигідні тільки їм. Тож, думаю, ця програма буде похована, бо банківські установи не хочуть іти на зустріч ні людям, ні державі. Та хочеться, щоби всі, кому потрібне житло, могли його придбати. Будівельна галузь готова до розбудови. Наприклад, наша компанія  могла би здавати 8-12 будинків на рік, а здаємо лише 4, бо люди не спроможні самотужки купити житло, а держава не готова допомогти їм у цьому.

Вважаю, що коли країна перебуває у скрутному фінансовому становищі, всі ресурси  слід спрямовувати на внутрішній ринок! Скажімо, під час економічної кризи китайці почали будувати велику кількість хмарочосів, автобанів, Індія – теж зорієнтувалася і видобувала на експорт метали. А українцям під час кризи довелося досить щільно «затягнути паски». А в такій квітучій державі, як Україна, кожна родина мала би бути впевненою в завтрашньому дні, із гідною заробітною платою та окремим житлом.

Повторні проекти і технічні умови – викачування грошей

– Ми вкладаємо в будівництво і власні, і кредитні, і кошти інвестора. Але крім стін, стель і підлоги, там є і газ, і вода, і каналізація, й електроенергія… Власники цих компаній нічогісінько не вкладають у будинок. Натомість, коли ми здаємо збудований об’єкт, вони отримують готового споживача, на якого не витратили жодної копійки.

Обурює ще й те, як подібні установи спустошують гаманці людей. Наведу приклад. Власник Іванів продав майно – власником став Сидоренко. Крім прізвища не змінилося нічого:  технічні умови, проект – усе те ж саме. Але людина повинна ходити цими установами, оббивати пороги, стояти в чергах, збирати довідки, тобто робити все заново. Це гарний метод для збагачення багатих з повітря і для збіднення бідних …

– Підтримуєте вітчизняного виробника чи використовуєте іноземні будівельні матеріали?

– 95% будівельних матеріалів, які використовуємо, – вітчизняного виробництва. Наприклад, метал та цемент отримуємо зі сходу країни. Цегла, піски, розчини – місцевого виробництва.  Оздоблювальні матеріали  – плитку, бордюри, кільця, кришки тощо – виготовляємо самі.  Імпортні тільки котли, кам’яна продукція, труби. Ми практично не користуємося валютними затратами, не прив’язані до долара. Та, на жаль, якщо відбуватиметься сильна інфляція, то серйозні витрати «підуть» на арматуру і газ, який використовуємо для виготовлення цегли і цементу.

Жити на сейсмонебезпечній території дорожче на 20%

– Наша компанія будує максимум 9-поверхові будинки, адже у нас – сейсмічно небезпечна територія. І через це страждає ще й гаманець покупця:  в нашій області житло дорожче на 18 – 20% ніж в сусідніх. До прикладу, в Івано- Франківську квартиру можна придбати за 4800 – 5000 грн. за 1 м кв., у Тернополі квартири ще дешевші, бо будматеріали там місцевого виробництва. А в Чернівцях житло коштує 7 000 – 7 200 грн. за 1 м кв. Саме через сейсміку в процесі будівництва витрачаємо більше матеріалів, каркасу, арматури. Цю проблему я піднімаю вже з десяток років на різних рівнях, але, на жаль, досі ніхто не чує… А нам ніхто ж не платить на 20% більшу зарплату через те, що живемо на сейсмонебезпечній ділянці!

Старі будівлі займають зручні території

– Крім п’яти мікрорайонів, які плани на майбутнє?

– Будувати далі! Але сьогодні у Чернівцях немає вільних ділянок під будівництво. Зате є багато старих будівель, які час зносити. Зокрема, на вул. Руській – на Гарячому Урбані, на вул. Сторожинецькій. Але повинен існувати фонд запасу, куди би переселяли людей саме з цих осель. На жаль, його немає, як немає коштів на знесення цих будівель.

Василь Іванович дбайливий керівник, який думає не тільки про затишок чернівчан, але й створює належні умови для працівників власної компанії. Усім робітникам «ПМК-76», які ставляться сумлінно до своїх обов’язків, надаються пільги на житло – 25% знижки від продажної ціни і безвідсотковий кредит на 5 – 7 років. А заробітні плати не гірші, ніж за кордоном.

Василь Іванович вважає, що для ефективної праці потрібна добра стимуляція. Але треба, щоби людей заохочували не тільки окрема компанія, але й місто, і область, і держава.

Вулицю Канівську відкриють для проїзду

– Ви будуєте не тільки багатоповерхівки…

– І не тільки комерційні. Нещодавно держава замовила нам школу в Маршинцях, берег у Мошанці, водогінний колектор у Садгорі. Серед замовлень і вул. Канівська у Чернівцях. Тут повністю міняємо всі комунікації, покриття, тротуари – частково своїм коштом, частково за кошти міськради. Цього року відкриємо її для проїзду: засиплемо гравієм та щебенем, але здамо в експлуатацію наступного року. Загалом, вартість цього об’єкту – 7 млн. 800 тис. грн., а освоєно лише 3,5 млн. грн. Усе робиться дуже повільно, бо гроші проплачуються з великими затримками. А це і податки, і зарплати, і будівельні матеріали…

– Невдовзі зима. Чи припинятимете будівництво? Мабуть, погодні умови впливають на якість збудованого?

– У світі сучасних технологій і новітніх досягнень погода на якість не впливає. Адже існує безліч різноманітних домішок, які додають до бетонів, розчинів. І це дозволяє працювати навіть при 12 градусах морозу. Хоча це не є новинкою: подібними сумішами користувалися і за радянських часів. Погодні умови впливають на темпи будівництва. Адже це людський фактор: під час холодів будівельникам набагато важче.

– Церкву на вул. Сторожинецькій теж побудувала «ПМК-76»?…

–  Як повелося споконвіку, за кошти громади, на перетині вулиць Червоноармійської та Сторожинецької збудували невелику церковку. А в присутності святійшого патріарха Філарета заклали наріжний камінь на побудову ще однієї церкви. Плануємо звести храм у спальному районі Червоноармійська – Рівненська – Сторожинецька – проспект Незалежності.

– Посада керівника вимагає багато часу і сил. Як удається залишатися бадьорим і тримати себе у хорошій формі, працюючи здосвіта до пізньої ночі?

– Ніколи не сиджу на місці. Дотримуюся правила, що рух – це життя. Люблю кататися на лижах, грати у футбол. Але найулюбленіше заняття – полювання. Це такий ритуал – суто чоловічий відпочинок.

Можливо, хтось вважає, що коли людина любить полювання – вона не любить тварин. Не вірте цьому! На території підприємства «ПМК-76» розкинувся своєрідний оазис, де проживає 5 косуль, фазани, куріпки, павичі, декоративні качки та кури, черепахи тощо. Ініціатором цього мінізоопарку був Василь Іванович. І зупинятися він не збирається – його зоопарк поповнюватиметься все новими видами тварин. – Цьому дуже радіють діти з сусідньої школи, які приходять сюди під час уроків біології, щоби побачити живу природу. Саме так, живу природу на території будівельної компанії!

Любов КАФАНОВА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *