Звіти в Пенсійний фонд – до 1 квітня

Завершується період подачі звітності до системи персоніфікованого обліку за 2008 рік

Всім юридичним особам, фізичним особам з найманою працею, які 2008-го проводили нарахування заробітної плати, та фізичним особам – суб’єктам підприємницької діяльності незалежно від системи оподаткування, які минулоріч мали дохід, необхідно до 1 квітня подати звіт з персоніфікованого обліку до районного управління ПФ за місцем реєстрації. За неподання такого звіту застосовуються фінансові санкції в розмірі 10% річної суми внесків, але не менше 170 грн.

Страхувальник повинен подавати комплект документів первинної звітності до системи персоніфікованого обліку за затвердженим графіком. Такий графік розробляється та узгоджується з бухгалтерами. На жаль, не всі страхувальники встигають здавати звіти в призначені терміни. Так, на даний момент по області прозвітувало лише 88% страхувальників з найманими працівниками та тільки 60% суб’єктів підприємницької діяльності.

Особливу увагу звертаємо на необхідність подання звітності приватними підприємцями без найманої праці, що вели діяльність у 2008 році, включаючи тих, що обрали спрощену систему оподаткування. У відповідності із законодавством, від 1 липня 2000 року отриманий дохід і факт відрахування внесків до ПФ враховуються при призначенні та перерахунку пенсії за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку. Неподання звітності з персоніфікованого обліку фізичних осіб позбавляє їх у подальшому права на трудову пенсію.

Щоби ці відомості потрапили до системи персоніфікованого обліку, необхідно заповнити звітний документ «Індані» і подати його до відділу персоніфікованого обліку територіального управління ПФ за місцем проживання.

Більш детальні консультації Ви можете отримати в територіальних управліннях Пенсійного фонду України за місцем проживання.

Микола БОРЕЦЬ, заступник начальника головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *