«Чернівціобленерго» зобов’язують повернути споживачам кошти, незаконно отримані за «липові» штрафи

Енергопостачальна компанія, як з’ясували в НКРЕ активісти Буковинського громадського об’єднання, грубо порушує права споживачів. Та цього ніхто не помічав, окрім ошуканих громадян.

Чому цього не бачили наші місцеві контрольні органи, – тема окремої розмови. Зрештою, про причини бездіяльності Держінспекції у справах захисту споживачів Чернівецької області ми писали в минулому числі газети. Та на захист людей стало Буковинське громадське об’єднання. Нині воно звернулося до всіх чернівецьких видань, як друкованих, так і електронних, і цифрових, із проханням розмістити соціально-важливу інформацію, що носить суспільний характер. Ось цей текст:

1171

Буковинське громадське об’єднання (БГО) повідомляє громаду міста Чернівців та Чернівецької області, що, у відповідності до Постанови НКРЕ №253 від 14 березня 2013 року, ПАТ «ЕК «Чернівціорбленрего» ЗОБОВ’ֽЯЗАНЕ ПОВЕРНУТИ СПОЖИВАЧАМ (фізичним та юридичним особам) неправомірно отримані кошти за незаконно складеними актами про «порушення» Правил користування електричною енергією.

Для отримання додаткової інформації звертайтеся:

М. Чернівці, вул. Нікітіна,2 (3 поверх), тел./факс 57-41-18; 57-30-34; 57-19-35;

моб. тел. (050) 084-53-92. Електронна адреса: gromadabukovina@mail.ru 

Від імені БГО документ підписали Р. Мельник, Л. Анциперова, С. Терновецький. Керівник робочої групи Т. Боровик (050-084-53-92).

                     «У правовому полі», як з’ясувалося, чимало порушень…

Редакція звернулася до Тамари Іванівни Боровик з проханням прокоментувати це повідомлення об’єднання.

– Наша робоча група, яку очолюю, у відповідності до запланованих заходів проекту «Право на світло», упродовж двох місяців ретельно вивчала проблему накладання штрафних санкцій ПАТ «ЕК «Чернівціобленерго» на споживачів – як фізичних, так і юридичних осіб. Тому можу публічно заявити, що надавач послуг використовує своє монопольне становище, чим дуже серйозно порушує права споживачів і витягує з кишень громадян значні кошти на користь власника з російської «Лужниковської групи», неформальними засновниками якої є екс-віце-спікер Держдуми Росії Олександр Бабаков та «авторитетний бізнесмен» Михайло Воєводін. І всі ці дії, як стверджує керівник Обленерго п. Шекета, відбуваються «виключно у правовому полі».

– Про які порушення з боку Обленерго йдеться?

– Перелічу найголовніші пункти, викладені у Постанові НКРЕ. Та спочатку скажу, що Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, перед тим, як прийняти Постанову щодо «Чернівціобленерго», направила йому два Листи (останній – від 08.10.2012 «Щодо перегляду Актів про порушення ПКЕЕН на виконання протокольного рішення НКРЕ від 07.06.2012 №23 на доповнення до листа НКРЕ від 27. 07.2012 №4754/11/47-12»).Тоді ж НКРЕ й зобов’язала публічне акціонерне товариство виправити становище до 1 січня 2013 року. Та енергопостачальна компанія досі не відреагувала.

– Натомість почала «війну» з газетою «Версії» та своїми клієнтами, що й спонукало до виникнення Буковинського громадського об’єднання. До слова, редакція «Версій» за серію матеріалів про монопольні дії «Чернівціобленерго» до Дня журналіста отримала гран-прі конкурсу на краще журналістське розслідування обласної організації Національної Спілки журналістів України. Та, думаю, Обленерго не особливо цим перейнялося, бо громадську думку його керівництво ігнорує: принаймні, взяти участь у публічних слуханнях відмовилося. НКРЕ та її Постанова – зовсім інша справа…

– Так, НКРЕ зауважила, що «Чернівціобленерго» не реагує на її листи, тож прийняла  Постанову. Цією Постановою НКРЕ зобов’язує Обленерго усунути порушення, що стосуються переважно дотримання правил користування електроенергією як населенням, так і підприємствами.

А тепер щодо самих порушень, які зустрічаються мало не в кожному акті. Нараховані енергетиками згідно з ними штрафи й доведеться відшкодовувати людям.

  1. Згідно з Методикою при складанні актів про порушення Правил користування електричною енергією на споживача, зокрема п. 4.7. передбачено, що в актах про порушення мають бути заповнені всі рядки та графи без пропусків.
  2. Текст акта має бути складений таким чином, щоб його неможливо було трактувати неоднозначно.
  3. У графах  акта мають бути проставлені всі підписи присутніх при його складанні осіб, а також обов’язково – споживача. Один примірник обов’язково залишається останньому.
  4. Працівники енергопостачальника перед складанням акта про порушення зобов’язані повідомити споживача про його право внести зауваження та заперечення до акта, викласти мотиви своєї відмови від його підписання або підписати його без зауважень та пропозицій.
  5. Крім того, все зазначене в акті має бути підтверджене відповідними документами, які є доказами того, що споживач порушив закон. Якщо цих документів при акті немає, він є неправомірним.

– А що ж це за документи, які є підставою для скасування Акта на штраф, складеного енергетиками?

– Найперше – відсутність експертизи. Крім того, прострочення терміну держповірки лічильника, відсутність акта про прийняття споживачем на збереження пломб та приладу обліку, відсутність належно оформленої відмови споживача від проведення експертизи, відсутність зазначеної точки самовільного підключення, як це було скажімо, у справі пенсіонера Терлибовки з Мигова, що на Вижниччині, якого оштрафували на 4000 грн., тощо.

Будь-який папірець – це зовсім не Акт

Та цього зовсім не бере до уваги Обленерго, яка вважає будь-який папірець належно оформленим актом. Мало того, цей папірець прикладається як єдиний документальний  доказ до судового позову. В результаті суд приймає рішення на користь Обленерго, яке й отримує додаткові прибутки за рахунок неправомірних дій щодо споживачів.

– Отож позиція громадськості, себто БГО, співпадає з позицією НКРЕ?

– Ми підтримуємо позицію НКРЕ України, яка своїм Протокольним рішенням ще від 07 червня 2012 року за №23 зобов’язало ПАТ «ЕК «Чернівціобленерго» цитую – «привести свої дії по відношенню до споживачів у відповідність до вимог законодавства шляхом СКАСУВАННЯ НАРАХУВАНЬ по актах та повідомлення споживачів…» Але маємо підтвердження того, що Обленерго й досі не виконало зазначеного рішення. Тому наше об’єднання і звернулося до громади з таким повідомленням.

– А у Постанові НКРЕ про що йдеться?

Вже назва Постанови НКРЕ України за № 253 від 14 березня 2013 року «Застереження ПАТ “ЕК Чернівціобленерго” щодо усунення та недопущення надалі порушень Ліцензійних умов з постачання електроенергії та Ліцензійних умов з передачі електроенергії», говорить сама за  себе. Та все ж хочу зосередити увагу споживачів на тому, що ПОСТАНОВИЛА НКРЕ:

1. Застерегти ПАТ «ЕК «Чернівціобленерго» щодо недопущення надалі виявлених порушень Ліцензійних умов з постачання електроенергії (z0433-96) та Ліцензійних умов з передачі електроенергії (z0408-96) .

2. Зобов’язати ПАТ «ЕК «Чернівціобленерго» до 30.04.2013 усунути порушення підпункту 3.4.1 Ліцензійних умов з постачання електроенергії (z0433-96) та підпункту 3.5.1 Ліцензійних умов з передачі електроенергії (z0408-96) в частині дотримання законодавства України та інших нормативних документів, зокрема ПКЕЕН (1357-99-п), Методики (z0782-06) та ПКЕЕ (z0417-96).

А це саме те, на чому я вже наголошувала – на порушеннях під час штрафування.

– Чи не означає це того, що «Чернівціобленерго» можуть позбавити ліцензії?

– Принаймні, виходячи з цього застереження, твердження голови правління ПАТ «ЕК Чернівціобленерго» п. Шекети, що Обленерго працює виключно в правовому полі, є дуже сумнівним.

Та все ж сподіватимемося, що монополіст виконає вимогу НКРЕ. А ми будемо це суворо відстежувати. Одне слово, усім нам – і «Чернівціобленерго», і громадськості, і споживачам – є над чим працювати.

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

7 коментарів “«Чернівціобленерго» зобов’язують повернути споживачам кошти, незаконно отримані за «липові» штрафи”