Буковинці не поспішають отримувати акти на землю

– Понад тисячу буковинців ще не забрали готові державні акти на землю, повідомив Георгій ВЕРДЕНЮК, начальник головного управління Держземагенства України в Чернівецькій області. – А все тому, що раніше цей документ вартував суму, яка була не по кишені багатьом пенсіонерам. Нині ж, згідно з новими нормативними документами, державний акт на землю обходиться власнику від 400 до 600 гривень. Бо з вересня він подешевшав удвічі. Власникам землі, – продовжує п. Верденюк, – тепер не потрібно буде платити за бланк і процес адміністрування документу – усе це тепер оплачує держава. А селянин платить тільки за виготовлення технічної документації.

У краї нараховується 194 тис. мешканців, які отримали право володіти землею, власниками актів стали 167 тис. Ще більше тисячі документів чекають на своїх господарів. За 2012 рік оформлено, зареєстровано та видано людям 19 376 державних актів на землю, юридичним особам – 41, державних актів на право постійного користування землею – 226. Окрім цього, зареєстровано 8 180 договорів на оренду.

Протягом 2011 та 2012 років головне управління Держземагенства України в Чернівецькій області проводило нормативну грошову оцінку земель Буковини. За останніми підрахунками вартість гектара землі у краї коливатиметься від 22-х до 25-ти тисяч гривень. Це на третину дешевше ніж у сусідній Румунії та Польщі, де вартість гектара сягає 3,5 тисяч євро.

Упродовж року внесені зміни до Земельного кодексу України щодо порядку проведення земельних торгів, установлення та змін меж сіл, селищ, міст, районів, розмежування земель державної та комунальної власності тощо.

Лідія КИРИЛЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *