Чернівецький університет – 962-ий об’єкт світової гордості

Резиденцію Митрополитів, нині 3 корпуси ЧНУ, включили до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО торік у день 15-ї річниці Конституції України. А цими днями виповнилося 40 років від дня прийняття Конвенції «Про охорону всесвітньої культурної спадщини» ЮНЕСКО.

Перші 12 об’єктів внесені до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО 1978 року.

– Нині ми під охороною цієї конвенції, і будь-яке наше рішення ми повинні погоджувати з нею, – наголосила Тамара МАРУСИК, проректор з науково-педагогічної роботи з питань навчально-виховного процесу ЧНУ ім. Ю. Федьковича, заступник керівника центру управління об’єктом ЮНЕСКО, члена українського національного комітету ICOMOS. – Головною метою ЮНЕСКО є захист світової спадщини, об’єктів, унікальних у своєму роді, продовжує Тамара Володимирівна. Конвенція ж зобов’язує країну-учасницю щороку звітувати про свої об’єкти. Конвенція для членів ЮНЕСКО є головним робочим документом.

Міжнародна рада із питань пам’яток і визначних місць ІКОМОС (International Council on Monuments and SitesICOMOS) – це міжнародна організація, яка опікується збереженням культурних надбань людства всього світу. Нині ICOMOS нараховує близько 7500 членів і має представництво в 110 країнах – членах ЮНЕСКО.   

Об’єкт світової спадщини повинен залишатися недоторканним, тобто зберігати неповторність архітектури та буферну зону у відповідності до часів її забудови. Тому особливу увагу членів погоджувальної комісії привертає буферна зона університету, яка становить понад 200 гектарів. Саме в цій зоні деякі будинки потребують нагального ремонту, тобто вкладення великих коштів.

Нагадаємо, чернівецький університет став 962-им об’єктом у до списку ЮНЕСКО.

Лідія КИРИЛЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *