«Сухостій рятує ліс»

Як з’ясувалося, лісівники, вивозячи з лісу мертві дерева, знищують природу…

 Недостатня кількість старих дерев і сухостою в європейських лісах уже призвела до скорочення біологічного різноманіття, вважають експерти WWF. А ще старі дерева пом’якшують процес зміни клімату.

2

Життя більшості лісових мешканців так чи інакше пов’язане з мертвими деревами. Сухостій і хмиз, трухляві стовбури і дупла – рідний дім для багатьох тварин, грибів і рослин. Очищаючи ліс від повалених дерев, ми, навіть не підозрюючи про це, знищуємо ліс.

Як випливає з доповіді «Мертва деревина – живі ліси», третина лісових видів тварин і рослин живуть, завдяки сухостоям або старим деревам, у їхній  корі та гілках. А вивіз усохлих дерев з лісів призводить до істотного скорочення числа комах, грибів і лишайників. Дятли, кажани й білки, які живуть в старих деревах, теж втрачають звичні місця проживання.

Тварини, для яких старі дерева служать джерелом їжі або притулком, складають на сьогодні найбільшу групу видів, що перебувають під загрозою зникнення.

Як свідчить WWF, ситуація зі старими лісами критична і є наслідком невизнання їхньої цінності та неадекватного управління лісовим господарством навіть на охоронних територіях. У Західній Європі частина старих дерев, що збереглася в природних умовах, становить менше 5%. У лісах, що збереглися в первозданному вигляді, сухостій становить до 25% від усіх дерев.

«Ми повинні дозволити лісам старіти, – стверджує Даніель ВАЛЛЮРІ, експерт WWF. – Очищаючи ліс від сухостою і старих дерев, ми виглядаємо хірургами-косметологами, які орудують над тілом природної екосистеми. Але це, на жаль,  загрожує втратою біорізноманіття».

Більш того, експерти WWF стверджують, що ліси, в яких багато старих дерев і сухостою, найчастіше більш здорові і стійкі до хвороб, шкідників і зміни клімату, ніж молоді одновікові і однопородні насадження. Мертві дерева підтримують продуктивність лісів, виробляючи органічні і поживні речовини, необхідні молодим деревам, запобігають ерозії ґрунтів і поглинають вуглець, пом’якшуючи тим самим процес зміни клімату.

Рисунок1

WWF закликає уряди Європейських країн, лісові господарства і лісову промисловість сприяти збереженню біорізноманіття шляхом збільшення до 2030 року кількості мертвих дерев на 20-30 кубометрів (приблизно 1 вагон) на гектар. WWF також виступає за припинення практики так званих «хибних субсидій», невід’ємною вимогою яких є очищення лісів від сухостою, наприклад, після буреломів. Приміром, уряд Франції платить до $ 2,230 (1,800 євро) за гектар за освоєння недовирубки з сухостоєм.

«Звернувши увагу на роль старих дерев і сухостою при веденні лісового господарства, ми зможемо зберегти біорізноманіття, – наголошує Даніель Валлюрі. – Необхідно розвіяти міф про те, що старі дерева роблять ліс хворим. У більшості випадків вони оздоровлюють ліс, роблять його життєвий цикл більш тривалим і зберігають місця проживання для тварин і рослин».

Рисунок2

Проблема збереження «Мертвої деревини» вельми актуальна і для українських лісів, які серед усіх лісів світу сьогодні зазнали найбільш сильного негативного, щоби не сказати – руйнівного, впливу з боку людини. Їх безжалісно вирубували, залишивши майбутнім поколінням кропітку роботу з їхнього відновлення. На превеликий жаль, у наших лісах ведеться інтенсивне лісове господарство із порушенням усіх принципів екології. В результаті прибирання сухостою та вітровалу – й інтенсивних лісозаготівель – у молодих лісах практично нічого не залишається.

Зберігати ж у розумних межах старі, сухостійні, буреломні та вітровальні дерева – це значить зберігати біорізноманіття лісів, тобто ті види рослин і тварин, які без подібного довкілля просто не зможуть існувати.

За матеріалами WWF (переклад «Версій»)

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *