Будинок офіцерів намагаються захопити рейдери?

У вівторок до Господарського суду в Чернівецький області, що по вул. О.Кобилянської, прийшли люди з плакатами «Ганьба військовому прокурору та голові Господарського суду», «Припинити рейдерський захват пам’ятки архітектури «Будинку офіцерів», «Руки геть від підприємців». З’Ясувалося, що це підприємці, які орендують приміщення в Будинку офіцерів. Вони стверджують, що «офіцерку» – ласий шматок у центрі міста – намагаються захопити рейдери.

Будинок офіцерів – власність держави. Опікується цією будівлею Міноборони. Воно й передало приміщення в оренду ТОВ «Терра ностра», яке, в свою чергу, здає його в суборенду, тимчасове користування чернівецьким підприємцям. Оскільки тут вельми зручне місце розташування, приватні підприємці охоче облаштовували в будівлі на Театральній площі свої офіси. На 1 квітня цього року приміщення під офіси в Будинку офіцерів винаймали понад 120 підприємців, нині – близько восьми десятків.

– Люди налякані – фінансовою інспекцією й військовою прокуратурою проти кожного підприємця порушено окрему справу, ледь не щодня приходять військові й кажуть забиратися геть, тож підприємці почали самі з’їжджати: аби подалі від проблем, – каже власник ТОВ «Терра ностра» Наталя ТРОПМАН. – Складається враження, що все це відбувається не просто так: за спиною тих, хто намагається нас вижити з Будинку офіцерів, стоїть якийсь сірий кардинал, який має на меті прибрати до рук цю будівлю.

За словами пані Наталі, «Терра ностра» щодня отримує від військової прокуратури, СБУ, Господарського суду цілі пакунки листів, у яких від її компанії вимагають розірвати з підприємцями угоди на оренду приміщень, тимчасове користування й обслуговування. Основний орендар «Терра ностра» й підприємці, які уклали угоди з цим товариством,  вирішили не сидіти, склавши руки, й не чекати, доки одного дня Будинок офіцерів стане чиєюсь приватною власністю – вони прийшли на розмову до голови Господарського суду Чернівецької області.

– Така ситуація виникла внаслідок того, що прокуратура за результатами перевірок, що провела фінансова інспекція області, вбачає в угодах ТОВ «Терра ностра» з підприємцями, непрозору ситуацію в плані розподілу коштів і надходжень їх до державного бюджету, – каже голова Господарського суду Чернівецької області Борис ЖЕЛІК. – Далі справу вирішуватиме суд і, незалежно від того, на чию користь буде прийняте рішення, ніхто з підприємців не буде позбавлений права укласти угоду на ту ж саму оренду. Щоправда, можливо, буде переглянутий розмір орендної плати й змінений її отримувач.

На запитання, чому позиваються не тільки на «Терра ностра», а й на кожного підприємця, який уклав угоду з цією компанією, Борис Желік відповів, що кожна справа – це окрема ситуація, тож і розглядати на предмет законності укладення угоди їх треба окремо. А угода може вважатися законною тільки в тому разі, якщо є згода Міноборони, вказано квадратуру приміщення, розмір орендної плати. Якщо, скажімо, розмір орендної плати не вказаний, угода не чинна.

– Надані «Терра ностра» послуги й отримані від вас кошти – це небо й земля, – звернувся пан Желік до підприємців. – Ці кошти мали б надійти до державного бюджету, а не до кишень працівників компанії. Тільки коли буде остаточне рішення суду за цією справою, може розглядатися можливість переукладення угод.

А доки триває судова тяганина, кому справді непереливки – то це підприємцям. Бо ж вони цілком совісно укладали угоди з орендодавцем, сплачували орендну плату, а тепер можуть опинитися «біля розбитого корита», адже чи захоче наступний орендодавець надавати їм це приміщення в подальшу оренду. Та й за якою ціною!

– На якій підставі ми повинні йти до суду, якщо справа стосується ТОВ «Терра ностра», – обурюється власник однієї з будівельних фірм, яка винаймає приміщення в Будинку офіцерів, пан Борис. – Як ми взагалі можемо фігурувати в цьому суді й бути відповідачами за чужою справою?

Фірма, що спеціалізується на ремонтних роботах і торгівлі будматеріалами, тут з 2004 року. Минулої суботи саме завершили ремонт, занесли останню шафу й заїхали в оновлений офіс, а вже в понеділок їм сказали пакувати речі.

– Моя фірма «оселилася» в Будинку офіцерів близько шести років тому, – долучається до розмови пан Віталій. – Працює в нас двадцять людей. Тільки нещодавно вклали в ремонт 350 тис. грн., а вже сьогодні договір оренди фактично розірваний і виявляється, що треба виїздити. Гроші ніхто просто так втрачати не збирається, тож будемо боротися, щоби наші права були дотримані, бо ж ми нічого не порушили.

Остаточну крапку в цій справі поставить суд. І підприємці сподіваються, що суд буде справедливим. Але справедливим не для когось, а по совісті.

Любов НЕЧИПОРУК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *