Облизування губ провокує тріщини

або Про метеорологічний хейліт

Коли лютує зима – сипле снігом, завіває вітром – саме тоді промінці сонця, які ненадовго виходять з-за хмар, повертають надію на швидке потепління. Аж потім знову холод і сніг. Такі раптові зміни погоди та температури створюють дискомфорт… на губах. Ми відчуваємо його після тривалого перебування на вулиці під час сильного вітру або після різної зміни холодного середовища на тепле, а потім знову на холодне. Губи тріскаються, стають сухими, на них з’являються лусочки, які ми часто кусаємо та облизуємо на вітрі. Від цього губи ще більше обвітрюються. Чоловіки страждають частіше, адже жінок зазвичай захищає помада.

oblizivanie

Стоматологи ставлять діагноз цьому дискомфорту: метеорологічний хейліт – загальне захворювання губ, що має хронічний перебіг та за відсутності адекватного лікування може призвести до передракових захворювань.

Хронічна тріщина губи – органічне запалення, за якого виникає порушення цілісності тканин. Виникненню тріщин, крім метеорологічних умов, сприяють хронічні травми губ, куріння, індивідуальні особливості їхньої анатомії.

Перешкоджають загоюванню губ облизування, кусання, недостатність вітамінів А і вітамінів групи В і мікробна мікрофлора. Якщо не звернутися до спеціаліста, це захворювання може призвести до важких наслідків.

Стоматолог повинен оглянути та визначити ступінь важкості захворювання, призначити лікування і дати рекомендації. Зазвичай, спочатку призначається вітамін А, вітаміни групи В (особливо В2 і В6) і РР протягом 1 місяця. Місцево застосовують мазі з антибіотиками (дибіоміцинова мазь), кортикостероїди (дермозолон, лоринден С), епітелізуючі засоби (олія обліпихи та шипшини). Якщо консервативне лікування не допомогло, лікар-стоматолог може провести хірургічне висічення тріщини в межах здорових тканин. Одним із сучасних методів є використання лазерного лікування.

Щоби запобігти подальшому впливу метеорологічних чинників на губи, призначають  лікарські препарати та спеціальні косметичні засоби, які ефективно зволожують губи. Крім того, відмовтеся від куріння і не облизуйте губи.

Діана АВРАМИЧ, завідуюча лікувальним відділенням обласної стоматологічної поліклініки

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *