ОБЛАСНА РАДА: КОГО МИ ОБИРАЄМО І ХТО Й НАВІЩО ТУДИ ЙДЕ

Наші розслідування:

«Версії» розпочинають серіал публікацій, які допоможуть буковинцям розібратися з тим, хто й навіщо прийшов до Чернівецької обласної ради. І люди зрозуміють, над чим насправді у поті чола трудяться депутати на сесіях та в комісіях. Тим паче, що комісії, вони обирають за бажанням, аби вкласти свою енергію, розум і завзяття у конкретні проблеми.

А після знайомства з депутатами облради «Версії» розкажуть і проаналізують програми, які вони приймають на благо буковинців. А там, повірте, ще страшніше й смішніше.

До слова, вся інформація – з відкритих джерел.

Отже, серія перша: Комісія з питань агропромислового розвитку та земельних відносин, одна з найповажніших і найпотрібніших у нашому краї

Усик1Названа комісія є таким собі анклавом Аграрної партії в облраді. Очолює її поки що заступник голови ОДА і вічний «головний аграрій області» Віталій УСИК. З огляду на багаторічну діяльність на керівних посадах і репутацію «головного кришувальника нелегальної вирубки та вивезення лісу» (згадайте минулорічні протести з вимогами люструвати Усика, на які приїжджав нардеп Семенченко), декларація про доходи Віталія Степановича виглядає більш ніж скромною: 61 703 грн доходу за рік. Ще 31 272 грн пенсії отримала дружина. З рухомого та нерухомого майна декларована лише квартира  у 73 квадрати  – і більше нічого! В очолюваній ним комісії пан Усик є чи не найбіднішим, якщо вірити офіційним даним.

У членів комісії, яка, принаймні за назвою, мала би перейматися проблемами села, біографії й статки набагато строкатіші, про що подальша розповідь.

БабійМихайло БАБІЙ, гендиректор корпорації «Дністер», що на Сокирянщині. Суть діяльності «корпорації», в якій працює аж п’ятеро (!) людей, незрозуміла. Щодня від 9.00 до 18.00 корпорація координує діяльність садівничих товариств (консультаційні послуги та управління проектами). За рік на чолі корпорації пан Бабій заробив понад 31 тис. грн. Він має 2 земельні ділянки в Сокирянах (280 і 2000 кв. м), утримує квартиру, гараж і авто Subaru Forester. Цікавий бізнес, чи не так? Особливо, якщо врахувати його «стратегічну значущість» для пересічного селянина.

БортичЛілія БОРТИЧ, директор ПП «Югро», що в Новоселицькому районі, вирощує зернові й кормові культури. Хоча керівниця агрофірми закінчила… факультет іноземних мов, а пізніше ще й юридичний. Працювала перекладачем у Британії та Голландії. В Голландії постійно мешкає чоловік пані Лілії, звідти ж, за офіційною версією, надходять і інвестиції для «Югро».

За рік пані Бортич заробила 264 тис. грн, і зарплата з них становить лише 96 тисяч. Підприємиця має 3 квартири – дві у Чернівцях (80 і 35 кв. м, вартістю 210 і 80 тис. грн), і одну – в Новоселиці (31 кв. м). Авта за жінкою не значаться, проте є 20-метровий гараж і 100 тисяч гривень на рахунках у банку.

За даними Комітету виборців України, Лілія Бортич пропустила найбільше засідань облради – 3. Власне, їх і було лише 3…

Коваль МиколаМикола КОВАЛЬ, директор центральної районної аптеки №28 у Сокирянах. Не просто собі директор, а директор-мільйонер. Сукупний дохід цього пана становить… 2 млн 787 тис. 209 грн. Ще майже 100 тисяч (99619) заробила дружина. Більшу частину – понад 2,5 млн грн – доходу пана Коваля становлять дивіденди Вочевидь, дивіденди «капають» від зареєстрованого на головного аптекаря  Сокирянщини ТОВ «Зелена нива», що у Василівці того ж району. А в районі цьому пан Коваль – ще й голова організації роботодавців. А щоби його фармацевтичний талант не занепадав, кандидат фармацевтичних наук  Коваль є ще й доцентом Буковинського медуніверситету. Усе встигає чоловік!

Що ж до майнових набутків бізнесмена-фармацевта, то за ним записані 2 земельні ділянки: 6991кв.м. у Василівці та 4620 квадратів – у Непоротовому. У кожному з цих сіл у Коваля по будинку (88,1 і 229,3 м²). А ще пан Коваль утримує квартиру в Новодністровську (52,4 м²) та іншу нерухомість у Вашківцях (118,7 м²).

Сукупно пан Коваль та його родина мають майже 15 тисяч гривень на рахунках в банках та понад 325 тисяч гривень внесків до статутного фонду підприємства.

Сухар АнатолійНаступний цікавий персонаж комісії – Анатолій СУХАР, нині заступник директора сільськогосподарського ПП «Слава», розташованого в с. Каплівка на Хотинщині. В недалекому минулому, за часів правління регіоналів, пан Сухар був заступником голови Хотинської РДА. За землю пан Сухар разом з його сином «дбали» вже тоді. Нагадаємо, що у квітні 2013 року посадовець вчинив напад на землеміра Василя Григорчука, зламав тому обладнання й ображав людей. Син пана Сухаря (до речі, директор того ж таки ПП «Слава» і депутат Хотинської райради) підробив договори на земельні ділянки і спалив частину посівів.

Ось що писали газети про тодішні події:

«Приблизно о 15:00 представник землевпорядної організації Григорчук Василь Іванович приїхав на поле для виносу меж в натурі, де ми, всі вищезазначені особи, були присутні. Почали встановлювати обладнання. Десь о 15:40 на це поле приїхав заступник голови Хотинської районної державної адміністрації Сухар Анатолій Іванович. Вийшовши з машини, він виражався нецензурною лайкою та кричав, що ми, мовляв, робимо на його землі. Сухар пішов в нашу сторону. Підійшовши до нас, він вдарив ногою по обладнанню (ноутбук та прилади GPS), яке впало та зіпсувалося. Потім він узяв Григорчука Василя Івановича за комір та вдарив його об мікроавтобус. Ми втрутилися у конфлікт і відтягнули заступника голови Хотинської районної державної адміністрації Сухаря Анатолія Івановича від Григорчука Василя Івановича.

Після цього заступник голови Хотинської районної державної адміністрації Сухар Анатолій Іванович сказав, що земля його і в нього її ніхто не забере, він зробить, що захоче. Потім сів у власний автомобіль і поїхав.

Нами була викликана на місце події міліція, яка зафіксувала вказаний факт свавілля, хуліганства, побиття та пошкодження майна заступником голови Хотинської районної державної адміністрації Сухар Анатолієм Івановичем» – цитата зі звернення мешканців Каплівки до редакції газети «Час».

Про «діяльність» Анатолія Сухаря та його сина писали тоді й «Версії»:

«Жителі Каплівки, що на Хотинщині, 11 липня провели акцію протесту під стінами Чернівецької ОДА. Обурення селян спричинили протиправні дії заступника голови Хотинської держадміністрації, а також бездіяльність міліції й місцевої влади в цій справі. Протестувальники залишили заяву голові ОДА Михайлу Папієву у відділі скарг. Як зазначається у зверненні, директор ПП «Слава» Іван Сухар, син заступника голови Хотинської райдержадміністрації, підробив договори на земельні ділянки. Якщо покладатися на ці папери, селяни нібито надали свої землі в оренду Сухарю на десять років. Експерти Львівського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру підтвердили, що підписи на договорах оренди – підроблені. Обурені селяни написали заяву до Хотинського районного суду. Та підприємець, не очікуючи рішення, за одну ніч спалив частину посівів, обробивши їх гербіцидами. Його батько, Анатолій Сухар, за словами каплівчан, також «відзначився». Під час замірювання меж земельних ділянок чиновник побив обладнання землевпорядної організації, чим перешкодив завершенню процедури. Інспекція сільського господарства в Чернівецькій області, за ініціативою Сухаря, склала акти перевірки дотримання земельного законодавства й притягнула власників землі до відповідальності за те, що вони, мовляв, самовільно зайняли й використовують свої ж земельні ділянки. Інспекція подала до суду за те, що селяни відмовляються сплатити штраф за «незаконне» використання землі. Обурені власники земель зверталися до хотинської міліції, районної та обласної прокуратури, та все марно: чиновник та його син, за словами потерпілих, не спромоглися «зацікавити» владні структури району. Сподіваємося, що голова ОДА Михайло Папієв і прокурор області Петро Коваль відреагують нарешті на скаргу селян і візьмуть справу під контроль»
Источник: https://versii.cv.ua/new/kaplivchani-protestuvali-v-chernivtsyah-yihni-posivi-spaliv-sin-hotins-kogo-chinovnika/22977.html

Як же тепер «мається» пан Сухар? Його декларація свідчить про 57 тис. 173 грн доходу. Ще 39 тис. 254 грн до сімейного бюджету принесла дружина (теж заступниця директора ПП «Слава» і депутатка Хотинської райради).

На двох подружжя Сухарів має 2 земельні ділянки (1000 квадратів у с. Цвіклівцях на Хмельниччині та 10 000 у Каплівці), 2 житлові будинки у Каплівці (100 і 160 квадратів), два «садових» будиночка в Анадолах (300 і 800 м²), 3 гаражі у Чернівцях, Каплівці і Хотині, в яких паркують лише одне авто «Hyundai Santa FE», а також 3 об’єкти у Каплівці, що належать до категорії «інше нерухоме майно», площею 700, 250 і ще 250 м².

ТелешманНаступним, не менш цікавим персонажем, є Василь ТЕЛЕШМАН, директор ТОВ «Дністрові Роси», що в Кельменецькому районі. Засновниками цього товариства є «Сварог Вест груп», яка, як відомо, є власністю одіозного сокирянського «царя й Бога» Василя Козака, а також компанія «ПОМАРІУМ КЕПІТАЛ ЛІМІТЕД», адресою якої є столиця Кіпру Нікосія – один із найбільших офшорів. Кіпріоти, до речі, стали власниками фірми абсолютно законно. Дозвіл на це дав Антимонопольний комітет, про що йдеться у повідомленні на сайті «Сварога»:

«Сварог Вест Груп» проводить реорганізацію

Антимонопольний комітет дозволив кіпрським «Vita Genero Ltd» і «Pomarium Capital Ltd» придбати контрольні частки у 18 компаніях у Хмельницькій та Чернівецькій областях, які входять до групи сільгоспкомпаній «Сварог Вест Груп». У компанії поки не коментували мету реорганізації. На сьогодні «Сварог Вест Груп»обробляє 75 тис. га землі, володіє 12,5 тис. голів великої рогатої худоби. Елеваторні потужності становлять 120 тис. тонн. Компанія займається також садівництвом.

За повідомленням АМКУ, «Vita Genero» отримала право на покупку в Хмельницькій області понад 50% у товариств «Левада-2003» (с.Чотирбоки), «Подільський господар-2004» і «Серединецьке» (два останні – с. Мокіївці Шепетівського району), «Довіра» (смт. Антоніни), «Агропрібужжя-2007″» (с. Захарівці), «Сварог-Дністер» (с. Куча), «Сварог-Експорт» (с. Лівинці), «Лотівка Еліт» (с. Лотівка) і Торгового дому «Шепетівський цукор».

Крім того, «Лотівка Еліт”» може придбати ще понад 50% у ПАТ «Антонінске» (смт. Антоніни), а ТД «Шепетівський цукор» може купити Шепетівський цукровий комбінат.

У Чернівецькій області «Vita Genero» отримала право на придбання понад 50% АТЗТ «Мирне» (с. Оршівці Кіцманського р-ну), «Сварог-Буковина» (с. Ломачинці Сокирянського), «Дністрові роси» (с. Вашківці теж Сокирянського), агрофірми «Оршівська» (с. Оршівці) і «Коболчинська» (с. Коболчин, теж Сокирянщина).

«Pomarium Capital» може придбати понад 50% у приватному підприємстві «Буковина Агросвіт» (с. Сербичани, Сокирянського р-ну), ТОВ «Буковинський сад» і «Агросад-2005» (обидва  у Вашківцях на Сокирянщині), а також ТОВ «Овочевий дім Поділля» (вже згадані Мокіївці на хмельниччині).

Джерело: agriagency.com.ua, proagro.com.ua

Ззовні ця діяльність здається абсолютно успішною, однак не все так гарно, як видається. Зокрема, на сайті Кельменецької райради в інформації про стан земельного та водного господарства в районі читаємо:

«Про прибережні захисні смуги та їхнє незаконне використання для вирощування сільгоспкультур у межах адмінкордонів селищної і сільських рад учасників наради поінформував начальник відділу Держземагенства в Кельменецькому районі Борис Пилипчук. Виявляється, що не на всіх територіях дотримуються закону про зони обмеження використання земель, а прибережні захисні смуги розорюються у Берновому (ТОВ «Дністрові роси»), Бузовиці (ФГ Украгро»), Вороновиці (Фірма «БОСС»), Мошанці (громадяни села), Дністрівці (ТОВ «Дністрові роси», «Трітікум-АТ»), Росошанах (ТОВ «Дністрові роси», ФГ «Еліта») – всього 56,7 га»

Однак, екологічні порушення – це лише «крапля в морі» порушень «Дністрових рос». Сайт «Букінфо» 8 квітня 2015 року розміщує лист від селян з Бурдюга на Кельменеччині, який доцільно подати повністю:

Шановні очільники!

Минуло сім років, як ви, приїхавши в наше село, просили громадян передати ТзОВ «Дністрові роси» в оренду їхні паї, зобов’язавшись при цьому вчасно виплачувати обіцяні кошти, фінансово підтримувати територіальну громаду, а також кожного пайовика, брати участь в інших проектах, спрямованих на підтримку села і таке інше. На початку все десь так і було, але з часом ви зрозуміли, що обіцянки важливі до укладення договорів оренди, а потім про них пам’ятати необов’язково. У Вас «дівоча пам’ять», адже обіцяли всі колгоспні будівлі зберегти й відремонтувати, мали відкрити ферму і створити у селі робочі місця.

Відфутболювання громадян, які звертаються до вас для захисту своїх інтересів та порушених вами же прав до Шепетівки, Хмельницького і т.д., аби «замилити» їм очі й інше, стало для вас нормою. Поступово цей набір розширювався. Складається враження, що весь великий штат ваших спеціалістів створений і потужно працює на «затуркування» громадян – ваших пайовиків, Ви мали б передбачити, що після закінчення договорів оренди земельних паїв вам знову прийдеться дивитися своїм пайовикам у вічі. Так воно і сталося.

Але певна кількість громадян, зваживши на ваші дії, не виявили бажання продовжувати співпрацю з вами, а вирішили передати свої земельні паї в оренду місцевим підприємцям. Тут в повній мірі проявилась ваша сутність. Як кажуть, Янукович подівся, але справа його живе. Пішли погрози, залякування. Зрозумівши, що вони питання для Вас не вирішують, Ви запропонували тим громадянам, хто продовжить з Вами договір оренди по 2000 грн. Частина повірила Вам знову, але швидко зрозуміли, що дарма. Ті, хто уклав договір з місцевими підприємцями, одразу ж отримали по 2000 грн., а ваші пайовики ось уже чотири місяці чекають обіцяних вами грошей.

Як виявилося, ми не одні такі. В інших населених пунктах ви також господарюєте таким же чином.

Сільська рада протягом четвертого кварталу 2014 року та першого – 2015 року неодноразово зверталася до вас із проханням надати допомогу у проведенні вуличного освітлення, ремонті доріг, які ваші багатотонні автомобілі та сільськогосподарська техніка сім років монотонно розбивають. Ви відмовили, опираючись на те, що виплатили всім пайовикам по 2000 грн. Погодьтеся, це верх цинізму. Хочемо нагадати, що в 2007 році Ви прийшли до нас з проханням, а не навпаки. Слід було би це пам’ятати…

Ми оцінку вашим діям дамо по мірі закінчення термінів договорів оренди і раніше. А поки що, беручи до уваги те, що ваші представники на збори громадян села не з’являються, обіцяний термін виплати грошей громадянам – 17 березня – пройшов, а гроші не виплачені, ми вимагаємо:

  1. Невідкладно виплатити власникам паїв обіцяні вами кошти (по 2000 грн.) в сумі 320 тис. грн.
  2. Повернутися обличчям (а не іншим місцем) до потреб територіальної громади як інвестор, який, здійснюючи господарську діяльність за рахунок використання землі на нашій території, отримує чималі прибутки.
  3. Перестати переслідувати тих, хто виявив бажання працювати без вас. Вчіться толерантності.

Залишаємо за собою право контролю за виконанням вами цих вимог.

Найцікавіше у цьому те, що після цього пана Телешмана знову обирають депутатом облради ті самі виборці, яких він обманув!!! Але це так, для роздумів. Або люди таки повні лохи, або рахували «як треба»).

Однак і це ще не все. У реєстрі судових рішень можна знайти сліди справи, яку порушувало КРУ проти того ж таки ТОВ «Дністрові роси». У 2008 році КРУ намагалося довести, що товариству безпідставно видали в кредит 330 тисяч бюджетних гривень на підтримку АПК. Однак довести свою правоту КРУ так і не змогло…

Для повноти картини зазначимо, що пан Телешман є власником ще однієї подібної фірми – «Дністрівське ВВВ», однак остання поки що свою репутацію нічим не «підмочила».

Співвласником фірми «Дністрові роси» і компаньойоном пана Телешмана є такий собі Станіслав Васильович Грифлюк. На ньому «висить» ще низка подібних фірм, зокрема, вже згадуваний «Трітікум АТ», який так само псує дністровські землі (засновником «Трітікума» є все той же пан Телешман). Сам же пан Грифлюк є засновником ще однієї фірми в тій же Дністрівці – ТзОВ «Дністровське». Все той же пан Грифлюк є ще й членом постійної комісії з питань АПК, земельних відносин та охорони навколишнього середовища у Кельменецькій райраді (це вже просто глузування з людей!).

А якщо подивитися на сайт сільської ради Дністрівки, стає зрозумілим, чому сільська рада теж на боці «Дністрових рос». У період від 2006 до 2015 року в сільраді Дністрівки «сиділи»:

Грифлюк Марія Михайлівна (мати) – голова постійної комісії сільради (2006-2010), депутат сільради (2010-2015).

Грифлюк Олександр Васильович (син і брат), депутат сільради (2010-2015).

Грифлюк Ольга Василівна (сестра), секретар сільської ради (2006 і донині), депутат сільради.

Грифлюк Станіслав Васильович  (сам герой), депутат сільради (2006-2010), а тепер – депутат райради. У тій же райраді депутатом від БПП «сидить» ще й начальник АТД Філії Дирекції будівництва Дністровської ГАЕС Петро Григорович Телешман (вочевидь, брат!)

Насамкінець, задовольнімо читацький інтерес щодо того, чи є пан Телешман мільйонером. У 2014-му до цього «звання» він не дотягнув зовсім трохи, заробивши 981 тис. 664 грн, причому більше ніж півмільйона депутат зазначив у графі «виграші, призи, подарунки». Хто зна, що такого подарували народному обранцеві? Може в лотерею виграв? J

Чим же володіють пан Телешман і його родина? Перелічимо майно, зазначене в його декларації:

5 немаленьких земельних ділянок у Дністрівці (12200, 6200, 16200, 12278 та 3165 м²), будинок на 560 м², іншої нерухомості на 2482.4 (м²). Депутат має 4 легковики («Мерседес», «Тойота» й 2 «Міцубісі») і трактор «МТЗ-8»0. Ще 4 іномарки записані на членів родини.

ШемчукВасиль ШЕМЧУК – директор агрофірми «Калина», яка випускає лікувально-столову мінеральну воду «Брусницьку» та питну воду «Чернівецьку». В «дочці» «Калини» працює лише 1 людина, яка (увага!) вирощує зернові культури. Принаймні, так записано у документах фірми. А ще пан Шемчук має ТзОВ «Калина -1» у Брусниці, де теж працює 1 людина (принаймні так пише інтернет). Зазвичай такі маніпуляції (реєстрація фірмочок з подібною назвою і 1 працівником) робляться для того, аби переписати на цю фірмочку майно і уникнути виплати боргів – ну це так, для довідки J

Доходи людини, яка випускає мінералку і ростить пшеницю, доволі скромні, якщо порівняти з колегами по аграрній комісії. Пан Шемчук з дружиною (до речі, заступником директора фірми «Калина») заробили 108 тисяч гривень. За ці гроші вони утримують двох дітей і немаленьке господарство, яке складається із двох земельних ділянок у Брусниці (2500 і 500 м²), ділянки у Кальнівцях (10,41 га), двох будинків у Брусниці (145 і 46,8 м²), магазину (67,2 м²) та ще трьох об’єктів нерухомості у Кальнівці (сумарно ще майже 900 м²). Родина має 2 легковика – «Шевроле – Нива» та «Фольксваген», 4 трактори та комбайн.

«На закуску» пропонуємо детально познайомитися з головою Герцаївської РДА Віорелом ЯСТРЕМСЬКИМ. Кар’єра цього «фронтовика» – як Карпатські гори: був він головою РДА і Віорел Ястремськийзавідував гаражами у Ігоря Кібіча у період правління «регіоналів». Нині пан Ястремський знову очолює район. Проте це не заважає йому порушувати закон «Про засади запобігання і протидії корупції». Голова РДА є одним із засновників фірми «Колосок-2» разом зі згаданим Ігорем Кібічем та Сергієм Куніциним, що є прямим порушенням ч.1 ст.7 ЗУ «Про засади запобігання і протидії корупції».

Утім, і в цілого «Колоска-2» теж були проблеми із законом. І пов’язані вони були, як ви вже здогадалися, теж із землею, коли Господарський суд області скасував договір оренди 29 га землі, наданої Молодіївською сільрадою без дотримання відповідної процедури. Але найцікавіше у цій оборудці те, що надані в оренду землі не належать до с.Молодія і Молодіївська сільрада не могла їх віддавати в оренду навіть із дотриманням усіх пунктів процедури!

У своїй декларації пан Ястремський пише, що сукупний дохід його родини за 2014 рік становить трохи більше 400 тис. грн. Щоправда, у графі «дохід від провадження підприємницької та незалежної професійної діяльності» (складової сукупного доходу) записано вже 498 тис.430 грн, але фіскальна служба цієї різниці чомусь не побачила. До того ж, голова РДА не може мати доходів від підприємницької діяльності. (Усе це ми з’ясували у міській податковій, бо декларація Ястремського заповнена, вибачайте, так, що чорт ногу зламає. Переконайтеся самі – див. фото. Працівниці кажуть, що коли б таке подали до Чернівецької податкової міської, то їх би там уже повбивали за те, що прийняли заповнену неправильно декларацію).

Пан Ястремський має земельну ділянку на 6000 (м²), і 2 будинки в Цурені (205 і 270 м²), 401 тис. грн. внесків у статутний капітал. Крім того, як справжній завгар, нехай і колишній, пан Ястремський має цілий автопарк: «Mercedes-Benz 250», «Nissan Cefiro» і 6 вантажівок.

А тепер закономірне запитання, що випливає з усього наведеного: чиї земельні інтереси захищає та яке сільське господарство розвиває ця компанія, вибачайте, комісія???

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *