У чому ж твій феномен, українцю?

На 28 лютого 2022 року у відділі мистецтва обласної наукової бібліотеки ім. М. Івасюка   готували імпрезу «Феномен Володимира Івасюка».

Укотре збиралися із колегами, родиною, культурними діячами, письменниками, журналістами, митцями та шанувальниками творчості шанобливо згадати, проговорити, проспівати мистецьке післяслово Володимира Івасюка. Ознайомити гостей з маловідомими фактами про любов до народної пісні, про неабиякий талант до малювання, про захоплення художньою фотографією, згадати Івасюка-туриста,  Івасюка-студента, Івасюка- сина й брата.

ГРОМАДЯНИНА та  ГЕРОЯ!

Чи могли ми навіть уявити собі, що запланованої днини ми будемо плести камуфляжні сітки, розчищати бомбосховища, репостити колцентри для біженців?

І МОНІТОРИТИ!

Київ, Харків, Одеса, Бердянськ, Суми… обстріли, ворожі колони, поранені мирні українці та Герої війни!

Такими справами кожний займається у відносно спокійних регіонах України. Нашої України, яка вже п’яту добу веде запеклі бої із загарбниками – підступними злочинцями, які своїми діями знехтували всі загальнолюдські та світові закони, всі права та основні свободи вільної людини.

Ці дні неодмінно будуть вписані в українську історію. І зараз від кожного залежить, як саме про нього потім писатимуть, у довгій череді «та інших»… Українська історія твориться зараз. Зрештою, не лише українська.

Вторгнення – путінське продовження тривалої російсько-української гібридної війни, яка готувалася задовго до 2014 року. Україна ж була наріжним каменем цілого Радянського Союзу, доки не проголосувала за незалежність на референдумі 1991 року. Позбувшись політичного тиску СРСР, більшість східноєвропейських держав здійснили прагнення своїх народів до європейської інтеграції і приєднались до Організації Північноатлантичного договору.

Але, граючи на політичній нестабільності в Україні, Росія анексувала український півострів Крим і організувала сепаратистський заколот на сході України, засилаючи на Донбас свою агентуру, війська та зброю.

24 лютого 2022 року о 4-й ранку, вже через кілька хвилин після оголошення війни пролунали вибухи в Києві, Харкові, Одесі та на Донбасі. Росія запустила крилаті та балістичні ракети по аеродромах, військових штабах і військових складах усієї України.

Нині це реальність, в якій ми живемо – воюємо, боремось, допомагаємо армії та фронту!

Вже потім, після перемоги, поспіваємо пісень, поговоримо про творчість Івасюка та взагалі про мистецтво в колі культурних діячів, письменників, журналістів,  митців та шанувальників і просто шанувальників нашого Володимира Івасюка, Володі, як звали його й досі звуть близькі люди.

У мирній щасливій Україні!

Все буде Україна!

 

Любов ШИЛЮК, завідувачка відділу мистецтва облбібліотеки ім. М. Івасюка

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *