Україна у вогні. Як загасити його

Політична криза в Україні вилилася в силове протистояння і вже не вперше. Про причини, наслідки та можливі шляхи виходу з ситуації обговорили на засіданні «круглого столу» в Українському Народному Домі чернівецькі політологи та науковці.

Ігор Бабюк, представник громадської організації «Комітет виборців» і один з організаторів «круглого столу», стверджує, що до силового розгону, який розпочався 18 лютого, був переконаний, що ситуація в Україні стабілізується та покращується.

Однією з головних причин тих подій, що зараз відбуваються, політологи називають дії влади, відсутність чіткого плану в опозиції та безпосередньо суспільство.

– Проблема наших політиків у тому, що в них радянське мислення. Головне – це їжа, а не держава. Це стосується й більшості українського населення, – каже директор Буковинського центру реконструкції та розвитку Ярослав Кирпушко.

Координатор обласного громадського комітету із вшанування пам’яті жертв Голодомору Віктор Павлюк, у свою чергу, зазначає, що влада не може керувати, а народ не може миритися з тим, що є:

– Сьогодні влада робить кроки, які не сприймаються. В цьому і полягає конфлікт. Легітимність втрачено. Повний параліч влади, який веде за собою жертви. Слабка влада і слабка опозиція – це біда для народу.

Виходом із політичної кризи політологи та науковці одноголосно називають стіл переговорів. Але для цього треба створити спеціальний штаб переговорників і запрошувати туди не лише трьох опозиціонерів і президента, а й силовиків, релігійні громади та майданівців.

– Робота з силовиками – це перший крок. Треба переконати їх у неправильності їхніх дій. Доступно пояснити, що грошей за стояння на майдані ніхто не отримує, – бо всі вони вважають, що США є спонсором у всіх заворушеннях, – каже представник ініціативної групи «Захистимо Чернівці» Олег Ботушанський.

Проте, щоби досягти бажаного результату, перш за все треба припинити так звану «антитерористичну операцію».

Юлія ОРИЩУК, Тетяна ЩЕРБАН, студентки-журналістки

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *